محمدعلی ایزدخواستی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به آغاز عملیات مرمت حمام تاریخی علیقلیآقا اظهار کرد: این پروژه با هدف مقابله با رطوبت گستردهای که طی سالهای اخیر به تزئینات و ساختار حمام آسیب وارد کرده، در حال اجرا است.
وی افزود: حمام علیقلیآقا که بهواسطه کاشیهای هفترنگ برجسته و تزئینات ارزشمند خود شناخته میشود، طی سالهای گذشته با مشکلات جدی رطوبتی روبهرو بوده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان تاکید کرد: مطالعات میدانی و استفاده از تجهیزات پیشرفته نشان داده که رطوبت از چندین منبع از جمله نشت آب از سیستمهای آب و فاضلاب کوچههای اطراف، ریشههای درختان قدیمی و عملکرد ناقص ناکشهای حمام به ساختار بنا نفوذ کرده است؛ این دادهها با اسکن دقیق زمین تا عمق ۱۴ متری انجام شد که اطلاعات دقیقی از عوامل نفوذ رطوبت در اختیار ما قرار داد.
ایزدخواستی گفت: بررسیها حاکی از آن است که رطوبت صعودی از اعماق زمین، بهویژه در بخشهای شمال غربی و جنوبی حمام، تأثیر مخربی بر تزئینات کاشیکاری و دیگر اجزای بنا گذاشته است که برای جلوگیری از این آسیبها، ناکشهای جدیدی در اطراف حمام ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: بهمنظور رفع این معضل، تدابیر ویژهای در دستور کار قرار گرفته است و از جمله این اقدامات میتوان به احداث ناکشهای جدید در شرق و سایر نقاط حمام برای هدایت آبهای زیرزمینی به خارج از بنا اشاره کرد، همچنین سیستمی برای تخلیه رطوبت حبسشده داخل حمام طراحی شده است تا میزان رطوبت داخلی بنا به حد قابلقبولی برسد.
مسئول بافت تاریخی اصفهان با اشاره به اهمیت تزئینات این بنای تاریخی خاطرنشان کرد: کاشیهای هفترنگ برجسته این حمام از نمونههای بیبدیل دوران صفوی است که ارزش میراثی بالایی دارد.
ایزدخواستی گفت: طی سالهای گذشته، نفوذ رطوبت موجب آسیبهای جدی به این کاشیها شده است و در حال حاضر تثبیت و مرمت تزئینات بهصورت همزمان با دیگر اقدامات در حال انجام است.
وی افزود: حمام علیقلیآقا یکی از معدود حمامهای صفوی است که تزئینات اصیل و شاخص خود را حفظ کرده است و ما تلاش میکنیم با مرمت این بنا، میراث فرهنگی ارزشمند شهر اصفهان را برای آیندگان حفظ کنیم.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان تاکید کرد: حمام علیقلیآقا واقع در محله بیدآباد اصفهان، بخشی از یک مجموعه فرهنگی شامل مسجد، بازارچه و زورخانه است که در دوره صفوی بنا شده است و این مجموعه بهعنوان نمونهای برجسته از هنر و معماری آن دوره، ارزش بالایی در تاریخ معماری ایران دارد.
ایزدخواستی ادامه داد: کاشیکاریهای هفترنگ برجسته، نقاشیهای دیواری و طراحی فضایی آن از جمله ویژگیهایی است که این حمام را متمایز میکند.
وی با بیان اینکه مراحل نخست مرمت از یک ماه پیش آغاز شده است و انتظار میرود با تکمیل این پروژه، شاهد کاهش نفوذ رطوبت و حفظ تزئینات ارزشمند بنا باشیم، گفت: امیدواریم با اتمام این عملیات، اطلاعات بیشتری درباره این میراث صفوی در اختیار علاقهمندان و پژوهشگران قرار گیرد.
مسئول بافت تاریخی اصفهان خاطرنشان کرد: حمام علیقلیآقا بهعنوان یکی از یادگارهای باشکوه صفوی، نمادی از هویت تاریخی و فرهنگی اصفهان است که احیای آن میتواند گامی مهم در حفاظت از میراث ارزشمند کشور باشد.