شناسهٔ خبر: 69898578 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مشهد مطرح کرد

رفع ناترازی انرژی با هوشمندسازی مصرف

عصر روز گذشته در نشستی که به ‌منظور بررسی مسائل کلیدی استان در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ساختمان اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد، فعالان بخش خصوصی این حوزه مشکلات خود را بیان کردند و در ادامه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: اگر ما برای استفاده از ظرفیت‌های فناوری برنامه مشخص نداشته باشیم عملاً بسیار زود این فرصت‌ها از دست می‌رود و ما را به‌ عنوان مصرف‌کننده این فناوری‌ها و زیست‌بوم قلمداد می‌کنند.

صاحب‌خبر -

سیدستار هاشمی با بیان اینکه هنر آن است که از فناوری استفاده کنیم و اگر به‌ دنبال تقابل با فناوری برویم دیر یا زود قافیه را خواهیم باخت، افزود: این واقعیتی است که بارها آن را تجربه کرده‌ایم و اگر از این درس آموخته برای آینده استفاده نکنیم، باز هم آن را تجربه خواهیم کرد.
وی ادامه داد: بنابراین هنگامی که می‌بینیم ظرفیت‌هایی همچون هوش مصنوعی امروز زیست بشری را دچار تغییر و تحول کرده است و برای اشتغال از یک جنبه تهدید و از جنبه دیگر فرصت ایجاد می‌کند، پیشرفت هوش مصنوعی در عرصه‌های تخصصی هشداری است که مبادا مجدد در این عرصه دیر اقدام کنیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه امروز در کشور با پدیده ناترازی انرژی روبه‌رو هستیم، پدیده‌ای که بسیاری از صنایع ما را متأثر می‌کند، عنوان کرد: بسیاری از دغدغه‌هایی که نمایندگان مجلس شورای اسلامی به ما منعکس می‌کنند برآمده از همین نگاه است که ناترازی انرژی به ‌صورت یک دومینو زیرساخت ارتباطی، پرداخت و درمان را دچار اختلال کرده و این موضوعات بر یکدیگر اثری متقابل دارند.
هاشمی خاطرنشان کرد: در بحث انرژی، مصرف ما ۶۵ درصد از میانگین جهانی بیشتر است، سال 1402 نسبت به سال 1401 نیز شاهد افزایش مصرف 4درصدی انرژی بودیم، امسال نیز نسبت به سال گذشته شاهد افزایش 8.5 درصدی مصرف انرژی در کشور هستیم و هوشمندسازی می‌تواند ۲۰ تا ۲۵ درصد از مصرف انرژی بکاهد.
وی بیان کرد: فناوری زیست‌بومی است که می‌تواند پیشران تقویت نیروی انسانی، توسعه زیرساخت‌های ارتباطی، زیرساخت‌های اندازه‌گیری انرژی، بحث‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری و بسیاری از مسائل دیگر باشد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات متذکر شد: در مدتی که در وزارتخانه هستیم موضوع ناترازی انرژی را با توجه به اهمیتی که دارد به‌ صورت ویژه مد نظر قرار دادیم و طرح اولیه‌ای آماده کردیم که امیدواریم در دستور کار دولت قرار بگیرد تا در راستای پاسخ به‌ نیازهای فعلی کشور و ایجاد اقتصادی دانش‌بنیان این اتفاق رقم بخورد.
هاشمی یادآور شد: هنگامی که از هوش مصنوعی صحبت می‌کنیم، داده مهم‌ترین مسئله آن است و داده موضوع حریم خصوصی افراد را به میان می‌آورد، اگر از داده‌ها بدون رضایت افراد استفاده کنیم ممکن است چالش‌های جدی برای زیست اجتماع ایجاد کند، در این زمینه بحث لایحه حمایت از داده‌های شخصی در کنار حمایت از سکوهای دانش‌بنیان کشور در دستور کار دولت است و این یک موضوع حقوقی فناورانه است که کشور به ‌صورت ویژه به این دانش نیاز دارد. 
وی با بیان اینکه در مشهد ظرفیت‌های قابل توجهی برای توسعه و پیشرفت اقتصاد دیجیتال با تکیه بر بخش خصوصی فراهم شده است، افزود: از جمله این امکانات می‌توان به مرکز داده شهید میری و مرکز شهید فکوری اشاره کرد. هدف ما ایجاد زیرساخت‌های ضروری برای حوزه اقتصاد دیجیتال در این مراکز است. با نهایی شدن فرایندهای مربوط به این مراکز و برطرف کردن مشکلات احتمالی امیدواریم بخشی از نگرانی‌های بخش خصوصی در خراسان رضوی کاهش یابد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه صنایع مختلف به دنبال هوشمندسازی فعالیت‌های خود هستند، ادامه داد: در این راستا نخستین گام ما همکاری با صنایع بزرگ است. در مرحله بعد، تمرکز ما بر توسعه و حضور در بازارهای بین‌المللی خواهد بود و امیدواریم با تسهیل فرایندها بتوانیم با قدرت بیشتری در این مسیر گام برداریم. 
هاشمی سومین راهکار را ورود به بورس اقتصاد دیجیتال دانست و گفت: طبق قانون برنامه توسعه هفتم، فصلی به اقتصاد دیجیتال اختصاص داده شده و بر اساس آن، بورس تخصصی برای این حوزه راه‌اندازی می‌شود.
وی با بیان اینکه فیلتر کردن اینترنت و استفاده گسترده از فیلترشکن‌ها، چالش‌های جدی برای کسب و کارها به وجود آورده است، عنوان کرد: این موضوع به بخش ارتباطات کشور خسارتی افزون بر ۵۰ هزار میلیارد تومان وارد کرده است. این وضعیت نه تنها بر فعالیت‌های اقتصادی تأثیر منفی گذاشته، بلکه موجب مهاجرت نخبگان نیز شده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: علاوه بر این، فیلترینگ تبعاتی بر شبکه ارتباطات ایران داشته و این شبکه را به عنوان یکی از شبکه‌های آلوده معرفی کرده است. در نتیجه هنگامی که کاربران درخواست‌هایی به سمت وب‌سایت‌های ارائه‌دهنده خدمات خارج از کشور ارسال می‌کنند، متأسفانه به ‌دلیل این آلودگی، پاسخی دریافت نمی‌کنند، این وضعیت نیازمند توجه جدی به اصلاح زیرساخت‌ها و بهبود شرایط ارتباطی در کشور است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در سفر خود همچنین از طرح‌های فناورانه از جمله سایت فناوری، پارک فاوا، زیرساخت مرکز داده و مخابراتی و پروژه در حال احداث زیرساخت «اَبر دولت» برای خدمات الکترونیکی یکپارچه دولت به مردم در مشهد بازدید کرد.

خبرنگار: فریده خسروی