شناسهٔ خبر: 69897975 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

آیا ایران به توافق‌نامه پاریس می‌پیوندد؟

سرپرست مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌ها، محیط زیست را کشتی واحد بشر توصیف کرد و گفت: آثار زیان‌بار تحریم‌های آمریکا در سایر حوزه‌ها به‌ طور مستقیم متوجه ایرانیان است، اما در حوزه محیط زیست به همه دنیا آسیب می‌زند و ایران باید در‌‌برابر آن ایستادگی و رفع آنها را مطالبه کند.

صاحب‌خبر -

ایسنا: سرپرست مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌ها، محیط زیست را کشتی واحد بشر توصیف کرد و گفت: آثار زیان‌بار تحریم‌های آمریکا در سایر حوزه‌ها به‌ طور مستقیم متوجه ایرانیان است، اما در حوزه محیط زیست به همه دنیا آسیب می‌زند و ایران باید در‌‌برابر آن ایستادگی و رفع آنها را مطالبه کند. آرمان خورسند افزود: اجلاس اقلیمی سازمان ملل متحد (کاپ ۲۹) که در کشور آذربایجان برگزار شد و دکتر شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در آن حضور یافت و سخنرانی کرد، از توابع کنوانسیون چارچوب تغییر اقلیم سازمان ملل (UNFC CCC) در دهه ۹۰ میلادی است که بر موضوع تغییرات اقلیمی، کاهش کربن‌ و کاهش گرمای جهانی تمرکز دارد. او در ادامه گفت: از اجلاس‌های گذشته «کاپ» موضوع کاهش بلندپروازانه میزان تولید کربن در جهان مطرح بوده است و در این خصوص دو نگرش وجود دارد. نگرش اول این است که کشورهای صنعتی دو قرن با تمام توان و ظرفیت کار و از تمامی ظرفیت‌های صنعتی استفاده کرده‌اند و همین اعمال باعث بروز تغییرات اقلیمی شده است. یعنی بروز اتفاقاتی از قبیل آب‌شدن یخچال‌ها، گرمایش زمین و افزایش سطح بیابان‌ها محصول اقدامات کشورهای پیشرفته بعد از انقلاب صنعتی است، اما الان نمی‌توانند از کشورهای در‌حال‌توسعه برای تلاش در جهت پیشرفت و توسعه انتقاد کنند و توقع داشته باشند که آنان بهای تخریب محیط زیست در قرون گذشته را بپردازند. نگرش دوم این است که اگر کشورهای توسعه‌یافته می‌خواهند کشورهای در‌حال‌توسعه را از حق خود برای توسعه محروم کنند، باید خسارت‌های آن به اقتصاد کشورهای در‌حال‌توسعه را بپردازند. خورسند افزود: اساسا ما در حوزه گرمایش جهانی و کاهش کربن‌ها، در جایگاه بدهکار نیستیم، بلکه در جایگاه طلبکار هستیم؛ چراکه مورد ظلم قرار گرفته‌ایم. تخریب محیط زیست جهانی هم محصول اقدامات کشورهای در‌حال‌توسعه مانند ایران نیست، بلکه کشورهای توسعه‌یافته در این زمینه مقصر هستند و تا زمانی که تحت تحریم باشیم و دسترسی به تکنولوژی‌ها و مکانیزم‌های مالی نداشته باشیم، جامعه جهانی نمی‌تواند از ایران توقع انجام تعهدات خود را داشته باشد. البته باید برای ارتقای وضع محیط زیست و کاهش تخریب اقلیم در داخل کشور تلاش کنیم.

مکانیزم‌های محیط‌زیستی در سایه تحریم

او درباره موضوعات اصلی مطرح‌شده در «کاپ ۲۹» اظهار کرد: بحث اصلی «کاپ ۲۹» موضوعات مالی بوده است و کشور ما در‌حال‌حاضر‌ در وضعیت طلبکار از کشورهای توسعه‌یافته قرار دارد. اما ما برای احقاق حقوق خود با موانعی همچون تحریم مواجه شده‌ایم. طی این نشست، خانم انصاری، رئیس سازمان محیط زیست، جلسات متعددی با سران کشورها و مسئولان سازمان ملل از جمله سایمون استیل، دبیر کنوانسیون تغییر اقلیم، داشت و یکی از مهم‌ترین مباحث این بود که جمهوری اسلامی ایران به شکل ناعادلانه و غیر‌قانونی مورد تحریم‌های یک‌جانبه قرار گرفته و این تحریم‌ها شامل عدم دسترسی به تکنولوژی‌های جدید و جایگزین است تا ما بتوانیم صنایع‌مان را پاک‌تر و از فیلتراسیون استفاده کنیم. علاوه‌بر‌آن، ایران از مکانیزم‌های مالی مانند صندوق جبران خسارت محروم شده است. خورسند محیط زیست را کشتی واحد بشر توصیف کرد و گفت: آثار زیان‌بار تحریم‌های آمریکا در سایر حوزه‌ها به‌ طور مستقیم متوجه ایرانیان است، اما در حوزه محیط زیست علاوه‌بر ایران به همه دنیا آسیب می‌زند و جامعه‌ جهانی باید در‌برابر آن ایستادگی و رفع آنها را مطالبه کند. سرپرست مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط زیست درباره رایزنی‌های انجام‌شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت امور خارجه برای رفع تحریم‌ها، اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت امور خارجه برای احقاق حقوق جمهوری اسلامی ایران از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنند. خورسند تأکید کرد: ما باید در همه مجامع جهانی حضور داشته باشیم و از حقوق ملی دفاع کنیم. اگر فکر بکنیم که اگر ما نباشیم اتفاق بهتری رقم خواهد خورد، تصور بسیار اشتباهی است و اتفاقات مختلفی رقم خواهد خورد. او درباره احتمال پیوستن ایران به توافق‌نامه پاریس گفت: توافق‌نامه پاریس چیزی بیش از یک تأییدیه اعضای کنوانسیون تغییرات اقلیمی نیست. درحال‌حاضر از جوانب مختلف به ما فشار می‌آورند که عضو این توافق‌نامه شویم. البته از جهاتی نیز الحاق به آن مزایایی را در پی می‌تواند داشته باشد؛ زیرا دسترسی به تکنولوژی را آسان‌تر می‌کند. پیوستن ایران به چنین تعهداتی منوط به درک جامعه جهانی از وضعیت ایران و لغو تحریم‌هاست. سرپرست مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط زیست درباره تأثیر انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا بر افزایش تغییرات اقلیمی با توجه به خروج این کشور از عهدنامه پاریس اظهارکرد: با توجه به وقفه چهار‌ساله در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ، نمی‌توان درباره تحولات شخصی و رویکرد دولت دوم او به اجلاس کاپ و تغییرات اقلیمی اظهار‌نظر کرد و احتیاج به زمان بیشتری برای قضاوت دقیق‌تر داریم. اما این مطلب یقینا قابل پیش‌بینی است که محیط زیست در دولت دوم ترامپ از حوزه‌های پر‌چالش سیاست خارجی ایالات متحده خواهد بود.