شناسهٔ خبر: 69897668 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

کارستان بسیج علیه آسیب‌های اجتماعی

کنشگران اجتماعی بسیج بدون آنکه منتظر بودجه‌های دولت باشند، عملکردی به مراتب بهتر از سازمان‌های عریض و طویلی دارند که با بودجه‌های هنگفت بیت‌المال اداره می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، کاری دلی، آن هم بدون توقع و تظاهر؛ کاری که کنشگران اجتماعی بسیج انجام می‌دهند تا آسیب‌های اجتماعی کمتر و جامعه بهتری ساخته شود. آنها بدون آنکه منتظر بودجه‌های دولت باشند، عملکردی به مراتب بهتر از سازمان‌های عریض و طویلی دارند که با بودجه‌های هنگفت بیت‌المال اداره می‌شود. شاید رمز موفقیت‌شان در نوع نگاه و تفکرشان باشد، تفکری که باعث شده آنها، بدون هیچ چشم‌داشتی برای پیشرفت کشور در همه عرصه‌ها، نقش‌آفرینی کنند و عاشقانه به دنبال رفع محرومیت‌ها و نیاز نیازمندان باشند. تفکری که نیاز امروز جامعه است و باید در جای جای دستگاه‌ها و ادارات مختلف، ریشه کند و رشد داشته باشد. 

صبح روز گذشته، اولین جشنواره ملی الگوی کنشگری اجتماعی بسیج در مجتمع فرهنگی 5 آذر سازمان بسیج مستضعفین برگزار شد. سردار غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، سردار قربان محمد ولی‌زاده، فرمانده سپاه حضرت سیدالشهدا (ع) استان تهران، محمد سراج، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و کنشگران اجتماعی در این همایش حضور داشتند. همچنین برخی از کنشگران و رؤسای سازمان‌های مرتبط با آسیب‌های اجتماعی نیز در این مراسم حاضر شدند و از تجربه‌های موفق خود در این عرصه صحبت کردند. 

 کار کارستان در 4 عرصه اجتماعی
در شروع مراسم، آقای فتوحی، دبیر اولین جشنواره ملی الگوی کنشگری اجتماعی بسیج پشت تریبون آمد و ضمن خوشامدگویی به حاضران گفت: «مهم‌ترین عرصه‌ای که در آن فعال هستیم، عرصه امر به معروف و نهی از منکر است.»
او ادامه داد: «سفیران مهر و هدایت و گروه‌های مطالبه‌گری در عرصه‌های مختلف فعالیت می‌کنند و کاری کردند کارستان. آنها در عرصه‌های جمعیت، واسطه‌گری ازدواج، مشاوره جلوگیری طلاق و درمان اعتیاد، ابتکارات و خلاقیت‌هایی به خرج دادند که می‌تواند به الگو تبدیل شود.»
فتوحی اظهار داشت: «این جلسه برگزار شده که هم از برترین‌های این چهار تا عرصه تجلیل شود و هم نمایندگان هر گروه از ابتکارات و خلاقیت‌های هر عرصه و راه و روشی را که با استفاده از مردم رفتند و به موفقیت دست یافتند، بازگو کنند.»

 از تشکیل قرارگاه‌های محرومیت‌زدایی تا شناسایی مراکز غیرقانونی سقط جنین
پس از آن، سردار محمد قربان ولی‌زاده، فرمانده سپاه حضرت سیدالشهدا (ع) به جایگاه آمد و با تبریک هفته بسیج گفت: «با برکت بسیج امروز هر جایی از کشورمان را نگاه می‌کنیم، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با موضوعات و حوادث سختی که توسط دشمنان و حوادث طبیعی ایجاد شده توانسته از آنها عبور کنیم.»
او ادامه داد: «همواره بسیج برای مردم و برای انقلاب بوده و سرمایه وجودی خود را هزینه کرده تا فرهنگ بسیج در تمام امورات شکل بگیرد و این فرهنگ نه‌تن‌ها راهگشا و کارگشا است، بلکه شاهد این تفکر در کشور‌های دیگر و به ویژه در جهان اسلام و مقاومت هستیم.»
فرمانده سپاه حضرت سیدالشهدا (ع) گفت: «با تفکر بسیج از جنگ هشت ساله عبور کردیم و توانستیم افتخاری را برای کشور رقم بزنیم و هرگاه جنگی رخ داده است و به واسطه بی‌لیاقتی آن حاکمان گذشته بخش‌هایی از کشور جدا شده‌است، اما با حضور بسیج وجبی از خاک ما جدا نشده و استقلال فرهنگی، سیاسی و اقتصادی خود را به دست آورده‌ایم.»
وی ادامه داد: «امروز آثار نشانه‌های حضور مردم در عرصه‌های مختلف وجود دارد و هر جایی که مردم با روحیه بسیجی ورود داشته، دشمن نتوانسته کاری از پیش ببرد.»
سردار ولی‌زاده تصریح کرد: «تقریباً 75 محله کرامت و کم‌برخوردار در شهرستان‌های استان تهران احصا کرده‌ایم. در این محله‌ها، مسئولان شهرستان از فرماندار، دادستان، نیرو‌های امنیتی، شهردار، بخشدار و کلیه ادارات خدمات‌رسان و کمیته بهزیستی حضور پیدا می‌کنند. مدیران محله موضوعات و مسائل را مطرح می‌کنند و تک‌تک مسئولان شهرستان برای رفع این معضلات راه‌حل پیشنهاد داده و تصمیم‌گیری می‌شود.»
فرمانده سپاه حضرت سیدالشهدا گفت: «در عرصه جوانی جمعیت شهرستان‌های ما جزو پرجمعیت‌های کشور هستند، اما متأسفانه در قرارگاه جوانی جمعیت نیاز به تلاش زیادی داریم و باید موانع با تلاش دستگاه‌ها حل شوند.»
او از برخورد دستگاه‌های امنیتی با طرح سقط جنین خبر داد و گفت: «در طرح نفس مجموعه‌های امنیتی تلاش کرده‌اند اماکن و مراکز سقط جنین غیرقانونی شناسایی کنند و با آنها برخورد شده‌است.»

 کلید طلایی حل مشکلات
در ادامه مسلم هاشمی، فرزند شهید هاشمی، از مدیران محله کرامت در شهرستان ملارد در جایگاه قرار گرفت و با اشاره به اینکه یکی از مطالبات و دغدغه‌های رهبر معظم موضوع آسیب‌های اجتماعی است، گفت: «ما حلقه واسط بین مردم با مردم و مردم با مسئولان هستیم.»
این کنشگر اجتماعی در عرصه محله کرامت گفت: «امروز خدمت در عرصه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و خدمت به مردم کمتر از حضور در خدمت مقدم در غزه، لبنان و سوریه نیست.»
او با اشاره به ساماندهی خانواده‌های بی‌سرپرست و بدسرپرست در قالب قرارگاه امام‌حسن مجتبی (ع) خاطر نشان کرد: «بیش از 700 جلسه با موضوعات آموزشی، اجتماعی و آموزشی برای این خانواده‌ها برگزار می‌شود.»
هاشمی گفت: «کلید طلایی حل مشکلات ما در کشور تفکر و فرهنگ بسیجی است.»

 فعالیت 47 هزار نفر به عنوان واسط ازدواج در کشور 
بعد از آن نوبت به مرجان دیوبندی، مسئول فنی مرکز مشاوره خانوده مهر رسید تا از اقدامات خود در این سال‌ها بگوید. او با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در حوزه خانواده، ازدواج و فرزندآوری گفت: «مراکز مشاوره خانواده مهر از سال 1400 آغاز به کار کرد و اکنون 230 مرکز تأسیس شده‌است، پیش‌بینی ما است تا پایان سال 1405 به 530 مرکز در سراسر کشور راه‌اندازی شود.»
او ادامه داد: «مراکز مشاوره تخصصی به دنبال جریان ارائه مشاوره بر پایه اسلامی است و بر همین پایه 103 مرکز در حوزه مشاوره کودک، اعتیاد، جوان و اختلالات روانی فعالیت می‌کنند.»
مسئول فنی مرکز مشاوره خانوده مهر بسیج با بیان اینکه 47 هزار نفر واسط در امر ازدواج فعالیت می‌کنند و همچنین در حوزه پیشگیری از طلاق فعالیت می‌کنیم، تصریح کرد: «یکی دیگر از ویژگی‌های ما شبکه‌ای بودن است و توانسته به صورت حضوری و چهره به چهره و ارتباط با خانواده‌ها به چالش‌های خانواده‌ها ورود کنیم.»

 برای برچیدن بلا‌ها نیاز به عملیات بیت‌المقدس داریم 
در بخش دیگری از این مراسم میثم رضوان‌پور، معاون اجتماعی سازمان بسیج به فلسفه ورود این نهاد به موضوع آسیب‌های اجتماعی پرداخت و گفت: «در سال 1395 رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی که در دانشگاه افسری امام‌حسین (ع) داشتند، فرمودند: «خرمشهر‌ها در پیش است؛ نه در میدان جنگ نظامی، در میدانی که از جنگ نظامی سخت‌تر است.»
رضوان‌پور خطاب به حاضران با بیان اینکه شما رزمندگان آزادسازی خرمشهر‌های جدید هستید، اظهار داشت: «امروز در جغرافیای این کشور هیچ تهدیدی متصور نیست و دشمن در دفاع مقدس فهمید این کشور مقتدر را نمی‌تواند از راه جنگ سخت از پای در آورد و پس از جنگ هم متوجه شد با تحریم نمی‌تواند کاری کند و جنگ جدید و چند بعدی علیه ما شروع کرد.»
معاون اجتماعی بسیج با تأکید بر اینکه دشمن به دنبال تغییر جغرافیای انسانی، ذهنیت، باور‌ها و سبک زندگی مردم است، اظهار کرد: «امروز آبادان ما در محاصره نیست، اما عملیات ثامن‌الائمه نیاز است تا موضوع ازدواج را حل کنیم، برای تحکیم بنیان خانواده و حل موضوع جمعیت نیازمند عملیات طریق‌القدس هستیم. امروز ابزار و سلاح ما ارتباط با مردم، همدلی، همیاری و مهرورزی است.»
او گفت: «هدف ما جلوگیری از پراکندگی آدم‌ها در میدان است و امروز خرمشهر شهر خون و قیام اشغال نشده‌است، اما برای برچیدن بلا‌ها نیاز به عملیات بیت‌المقدس داریم و نیازمند قهرمانانی همچون رزمندگان دوران دفاع مقدس هستیم.»
رضوان‌پور با بیان اینکه آسیب‌های اجتماعی بزرگ‌ترین تهدید برای کشور است و آمار‌ها در برخی از حوزه‌ها تکان‌دهنده است، اظهار داشت: «امروز به رزمندگانی نیاز داریم که همچون رزمندگان به دل اروند خروشان بزنند و در محلات کمتر برخوردار اقدام و عمل کنند.»

 انتقاد از عملکرد ضعیف دستگاه‌ها در مقابله با آسیب‌های اجتماعی
در ادامه این برنامه از محمد سراج، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی دعوت شد تا پشت تریبون بیاید. این نماینده مجلس به وضعیت نگران‌کننده امروز جامعه اشاره کرد و گفت: «رفتار اجتماعی امروز نتیجه تهاجم فرهنگی است و به وضعیت نگران‌کننده‌ای در مسائل اجتماعی رسیده‌ایم.»
او با بیان اینکه محله‌محوری خط‌مقدم ما در مواجهه با مسائل اجتماعی است، تأکید کرد که در مقابله با آسیب‌های اجتماعی، محله باید محور اصلی باشد. باید یک هم‌افزایی در مجموعه محله وجود داشته باشد و به کمک مسائل اجتماعی بیاید. پایگاه‌های بسیج محله‌بسیار در این کار مؤثر هستند، چراکه بسیج در امیدبخشی، پیروزی و موفقیت تأثیرگذار است.»
سراج با انتقاد از عملکرد دستگاه‌های مسئول برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی گفت: «15 دستگاه در مبارزه و مقابله با آسیب‌های اجتماعی درگیر هستند و وظیفه دارند با آسیب‌های اجتماعی مقابله کنند. 15 دستگاه دارند بودجه می‌گیرند، اما عملکرد قابل‌توجهی ندارند.»
او ادامه داد: «معاونت اجتماعی سازمان بسیج باید بداند کدام دستگاه در چه موضوعی چه وظیفه‌ای دارد با آن دستگاه تفاهمنامه بنویسند که بهترین روش برای ورود از مسیر مجاری اداری و قانونی تفاهمنامه‌ای است که با دستگاه‌ها بسته می‌شود.»
این نماینده مجلس با بیان اینکه استفاده از اعتبارات و بودجه‌های دستگاه‌ها می‌تواند بسیج را در این عرصه کمک بکند که توفیقات بیشتری داشته باشد، ابراز امیدواری کرد که در مجلس بتوان پیشنهادات دوستان در سازمان بسیج را مصوب کنیم تا از مجلس یک پشتوانه قانونی داشته باشند.
پس از آن از گروه سرود مرکز درمان شهید زیادیان دعوت شد تا روی صحنه حاضر شوند. گروهی 24نفره که بهبودیافتگان اعتیاد بودند. آنها با غرور و سربلندی آمدند و سرود خواندند. این 24 نفر تنها بخشی از کسانی بودند که در مراکز ترک اعتیاد کنشگران اجتماعی بسیج درمان شدند. بسیاری دیگر، اما با تلاش‌های بسیجیان توانستند مسیر درست زندگی را پیدا کنند و مجدد به سمت خانواده بازگردند. 
پس از اجرای گروه سرود، آنها با تشویق گرم و طولانی افراد حاضر در برنامه، بدرقه شدند. مجری برنامه نیز هنگام بدرقه‌شان از روی صحنه، پشت تریبون آمد و اراده قوی آنها را برای ترک اعتیاد، اجرای سرود و برگشت به زندگی سالم تبریک گفت. 

 رفع آسیب‌های اجتماعی در گرو مشارکت مردم است
پس از آن، سردار غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین با تبریک هفته بسیج و تقدیر از زحمات بسیجیان در جایگاه حاضر شد و گفت: «شما بسیجیان به عنوان نقش‌آفرینان عرصه مسائل اجتماعی مسئولیت عظیمی برعهده دارید. بدون تردید نظریه «جمهوری اسلامی» که از سوی امام راحل پس از پیروزی انقلاب اسلامی ارائه شد و ملت ایران در 12 فرودین 58 به آن رأی آری داد، یک نظریه مترقی و تحولی است.»
سردار سلیمانی با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی دستاورد‌های عظیمی از جمله شکست رژیم طاغوت و اخراج مستشاران امریکایی را در پی داشت، افزود: «مهم‌ترین دستاورد انقلاب اسلامی، تشکیل جمهوری اسلامی ایران است که یک اقدام راهبردی و تحول‌آفرین بود.»
رئیس سازمان بسیج مستضعفین با تأکید بر اینکه بایستی مفهوم و معنای جمهوری اسلامی را بدانیم، عنوان کرد: «اگر درک عمیقی از معنای جمهوری اسلامی نداشته باشیم، مسیری خواهیم رفت که انتهای آن بن‌بست است و مسیر تحولی و تمدن‌ساز نخواهد بود.»
او مردم و بسیج را از مؤلفه‌های اصلی جمهوری اسلامی برشمرد و خطاب به بسیجیان گفت: «عرصه اجتماعی یکی از حوزه‌های مهمی است که شما وارد آن شدید.»
سردار سلیمانی با اشاره به توطئه‌های دشمن در جهت کاهش کارآمدی جوانان ایرانی اظهار داشت: «دشمن با ایجاد و گسترش آسیب‌های اجتماعی به‌دنبال ضربه زدن به نسل جوان کشور است.»
او با بیان اینکه آیا کسی تاکنون مشاهده کرده که دشمن، جوانان ما را تشویق به میهن‌دوستی، انسان‌دوستی و دفاع از مظلوم کند، افزود: «دشمنان به دنبال ترویج فرهنگ غربی و برهنگی در بین جوانان ایرانی است و این موضوع از سال1401 شدت گرفته است.»
رئیس سازمان بسیج مستضعفین خاطر نشان کرد: «بحمدالله رشد جامعه ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در همه شاخصه‌ها و مؤلفه‌ها قابل‌تقدیر و تحسین‌برانگیز بوده‌است.»
سردار سلیمانی با بیان اینکه 2 هزار و 300 دانشگاه در کشور داریم که چندین میلیون دانشجو در آنها در حال تحصیل هستند، گفت: «دشمن برای دستیابی به اهداف نامشروعش، در این حوزه سرمایه‌گذاری می‌کند و ما هم باید در این حوزه بیشتر از گذشته تلاش کنیم.»
او با بیان اینکه غرب امروز هیچ حرف جدیدی برای جوانان ندارد، عنوان کرد: «این تأسف‌برانگیز است که امروز در غرب، جوانان را به برهنگی و شیطان‌پرستی دعوت می‌کنند، باید به این جوانان کمک کرد تا آنها نجات پیدا کنند.»
رئیس سازمان بسیج مستضعفین اظهار داشت: «پرداختن به آسیب‌های اجتماعی به صورت مردم‌پایه برای ما اهمیت راهبردی دارد و مردم باید در این حوزه نقش‌آفرین باشند.»
سردار سلیمانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فریضه امر به معروف و نهی از منکر گفت: «به فرموده امامین انقلاب، بزرگ‌ترین معروف حفظ جمهوری اسلامی است. جمهوری اسلامی حرم است و حفظ آن بزرگ‌ترین معروف است که برای حفظ آن از لحاظ نظامی و امنیتی به بازدارندگی رسیده‌ایم و در مسیر ایجاد بازدارندگی در سایر عرصه‌ها نیز مردم و به‌ویژه جوانان، عناصر اصلی هستند.»

 مشکل، فقر فکری است
در پایان جشنواره نیز از برخی افراد که در عرصه‌های مختلف فعالیت می‌کنند، تجلیل شد. خانم محبت‌روان، کنشگر و فعال اجتماعی ناحیه ری که یکی از برگزیدگان این جشنواره است به «جوان» گفت: «بسیجی، کسی است که عاشقانه در میدان، کار می‌کند. این نیست که کاری را به او تحمیل کرده باشند. بسیج کسی است که خود عاشقانه، خالصانه و عارفانه پای کار می‌آید. آن هم در شرایطی که هجمه‌های دشمن سنگین است و بسیاری از افراد را دچار فقر فکری کرده‌است.»
او ادامه داد: «در حوزه‌های مختلفی، چون علمی و نظامی پیشرفت کردیم، اما متأسفانه در حوزه آموزش و پرورش هیچ پیشرفتی نداشتیم و همان سیستم قدیمی را در پیش گرفته‌ایم. امروز در عصری هستیم که دانش‌آموزان هیچ چیز را بدون دلیل نمی‌پذیرند و باید برایشان همه چیز را با دلیل و منطق توضیح دهیم. اتفاقاً اسلام هم همین را می‌گوید؛ اینکه هیچ کاری را بی‌فکر قبول نکنید و کار‌ها را با فکر و درایت انجام دهید، چراکه وقتی فرد با عقل و منطق به نتیجه‌ای برسد، آن عمل را بهتر انجام می‌دهد. به همین دلیل، ما مهم‌ترین محور فعالیتمان را به بالا بردن سطح آگاهی جوانان و نوجوانان اختصاص دادیم و به این منظور پروژه‌ای را به عنوان پیکار اندیشه‌ها آغاز کردیم تا سطح آگاهی را بالا ببریم.»
به گفته این کنشگر و فعال اجتماعی در شهرری کرسی‌های هم‌اندیشی برگزار می‌شود و جوانان و نوجوانان را به تفکر و بحث وامی‌دارد، همچنین اولین هیئت دختران 15 تا 21 سال به عنوان سلاله‌های زینب در آنجا پایه‌گذاری شده که صفر تا صد کار نیز به خود آنها سپرده شده‌است. 

 معجزه لبخند
خانم عسگری نیز کنشگر و فعال اجتماعی در عرصه امر به معروف و نهی از منکر است که به عنوان یکی دیگر از برگزیدگان این جشنواره انتخاب شده است. او در رابطه با فعالیت‌های خود به «جوان» گفت: «فن بیان خیلی مهم است. مهم‌ترین نکته در زمینه امر به معروف و نهی از منکر این است که دلسوزانه برخورد کنیم، آن وقت است که شخص مقابل محبت ما را دریافت می‌کند. البته با وجود هجمه‌های رسانه‌های معاند و همچنین فضای مجازی، انتظار نداریم که شخص مقابل در همان لحظه اول، برخورد مناسبی داشته باشد، همین که او، محبت ما را ببیند و این محبت در ذهنش نقش ببندد، کافی است، چراکه در روز‌های بعد و وقتی که به دعوت ما فکر می‌کند، تصویر قشنگی در ذهنش تداعی می‌شود.»
او به اتفاقات خوبی که در این مدت فعالیت‌شان رخ داده اشاره کرد و اظهار داشت: «در غرفه‌های حس خوب، هزار خانم کم حجاب جذب شدند و حتی برخی می‌خواستند با ما در این غرفه‌ها همکاری داشته باشند. ما به دخترانی که به اصطلاح با تیپ‌های امروز به غرفه می‌آمدند، فقط محبت می‌کنیم و اصلاً تذکر نمی‌دهیم. حالا امروز آنها با هر تیپی که بخواهند، همکار ما و در کنار ما هستند. همین حضورشان، خستگی را از تن ما بیرون می‌کند.»
این کنشگر و فعال اجتماعی گفت: «در بحث عفاف و حجاب 24 دستگاه مسئولیت دارند، اما تعداد خیلی کمی از آنها پای کار آمدند. متأسفانه یک فیلم سینمایی یا یک سریال جذاب در موضوع عفاف و حجاب نداریم و جای این موضوعات به شدت در رسانه‌های ما خالی است. البته با وجود همه این کم‌کاری‌ها، اما ما به کار خود ادامه خواهیم داد. من به معجزه لبخند ایمان دارم و مطمئن هستم با محبت و برخورد مناسب می‌توان تعدادی از بچه‌هایمان را برگرداند.»

منبع: روزنامه جوان

انتهای پیام/