شفقنا- شاخص دلار ایالات متحده آمریکا در پایان معاملات روز جمعه به بالاترین سطح خود در حدود ۱۳ ماه گذشته رسید. این افزایش قابل توجه در برابر سبدی از شش ارز اصلی، ناشی از انتظارات بازگشت تورم و تنشهای ژئوپلیتیکی در دوره ریاستجمهوری احتمالی دونالد ترامپ است.
به گزارش شفقنا؛ وبگاه عرب 48 نوشت: «اکنون شاخص دلار به سطح 107.5 که بالاترین میزان آن از اکتبر 2023 است، در مقابل یورو، پوند استرلینگ، دلار کانادا، کرون سوئد، فرانک سوئیس و ین ژاپن دست یافت».
این گزارش ادامه داد؛ قدرت دلار، همیشه برای اقتصاد آمریکا پیامدهای مثبتِ یکسانی ندارد. معایب آن در سطح جهانی، گاه بیش از مزایای آن است، در حالی سرمایهگذاران بینالمللی در حال بررسی نرخهای بهرهی آمریکا و چشمانداز سیاستهای اقتصادی احتمالی ترامپ، بهویژه در مورد تعرفههای واردات از چین و اتحادیه اروپا، در نشست دسامبر فدرال رزرو هستند که انتظار میرود نرخها بدون تغییر باقی بمانند.
برندگان قدرت دلار:
* واردکنندگان آمریکایی: شرکتها و مصرفکنندگان وابسته به کالاهای وارداتی با کاهش قیمتها سود میبرند.
* کاهش قیمت کالاهای خارجی: قدرت دلار محصولات خارجی را ارزانتر میکند، که به قدرت خرید داخلی کمک میکند؛ اما میتواند منجر به افزایش تورم ناشی از تقاضای بیشتر برای این محصولات ارزان شود.
* سرمایهگذاران خارجی: سرمایهگذاران خارجی با داراییهایی در دلار (مانند اوراق قرضه آمریکا) در صورت تبدیل به ارزهای ملی خود سود میبرند.
* صادرکنندگان خارجی به آمریکا: افزایش قدرت دلار، محصولات خارجی را رقابتیتر میکند و صادرات آنها را افزایش میدهد.
بازندگان قدرت دلار:
* صادرکنندگان آمریکایی: صادرات آمریکا با دلار قوی، برای واردکنندگان گرانتر میشود.
* افزایش قیمت محصولات آمریکایی در بازارهای جهانی: محصولات آمریکایی گرانتر میشوند، تقاضا کاهش مییابد، و صادرات رقبا افزایش مییابد.
* شرکتهای چندملیتی: شرکتهای چندملیتی با تبدیل ارزهای خارجی به دلار، کاهش درآمد را تجربه میکنند.
در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ، وی از ضعف یوان چین انتقاد کرد، و آن را سیاستی برای افزایش صادرات چین میدانست. از نظر فنی، یوان ضعیف، هزینه تولید و صادرات را کاهش میدهد، و برای واردکنندگان این کالاها مقرون به صرفهتر میشود.