به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم، بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون امور بینالملل سازمان انرژی اتمی در برنامه گفتگوی ویژه خبری در خصوص رفتار غربیها نسبت به ایران در نشست شورای حکام گفت: متاسفانه اشتباه مکرری از سوی کشورهای غربی در نتیجه فشار و تهدید رخ داده که آنان را به جایی نمیبرد. اتفاقی که افتاد دو پیام برای آنان دارد. اول، هربار که قطعنامهای صادر میشود همراهی کشورهای کمتری را دارند. تعداد کشورهای کمتری رای دادند و تعداد بیشتر کشورها با این قطعنامه مخالف بودند. دوم، این فشارها نتیجه عکس خواهد داد. یعنی افزایش بیشتر ظرفیت غنی سازی ما را به دنبال دارد.
وی در خصوص هدف از دعوت گروسی برای سفر ایران گفت: ما از مدیرکل دعوت کردیم. بازدید از مجتمعهای شهید دکتر علیمحمدی و شهید مهندس احمدی روشن صورت گرفت. هدف ما دو چیز بود. یک، اینکه زمینه را برای تعامل ایجاد کنیم با توجه به اینکه خود آقای گروسی هم علاقه مند بود که به ایران سفر کند و بازدیدهایی داشته باشد و دوم ظرفیتهایی را داریم که در صورت تقابل ممکن بود به کار گرفته شود را از نزدیک ببیند. ماشینهای پیشرفته را به او نشان دادیم.
کمالوندی ادامه داد: ما بلافاصله بعد از اعلام قطعنامه ابتدا به صورت تلفنی و بعد هم به صورت کتبی لیستی از اقداماتی را که باید انجام بدهیم را دادیم و اقدامات را شروع کردیم. این شامل افزایش ظرفیت غنی سازی به شکل قابل توجه است. ما صحبت از هزاران سانتریفیوژ میکنیم نه صدها سانتریفیوژ. این ماشینها نصب شده و آماده بودند. اشاره هم شد که در حالت تعاملی اینها میتوانند بدون گاز بمانند ولی اگر تقابلی باشد شروع به کار کردن خواهند کرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: برای ما فرصتی شده تا بتوانیم تحقیق و توسعه در حوزه غنی سازی صنعتی را ادامه بدهیم. حوزه غنی سازی صنعتی نیاز به ماشینهای زیادی دارد و تعداد باید زیاد باشد تا بتوان غنی سازی را با روشهای مختلف تحقیق کرد. ما برنامه توسعه و تکمیل زیرساختهای را داریم و شروع کردیم. توضیح هم داده شده و پرسشنانههای طراحی را تحویل آژانس دادیم. سرعت تولید مواد غنی شده هم در برنامه ما هست.
دو شرکت مختلط با مشارکت ایران و فرانسه تاسیس شد تا در زمینه غنی کردن اورانیوم و تامین احتیاجات آتی کارخانههای برق اتمی ایران فالیت کند.
وی در ادامه اپهار داشت: لازم است دو نکته را اطلاح کنم. اول، این سفر دعوتی بود که ما انجام دادیم و غنی سازی 60 درصد که برخیها اشاره میکنند توقف غنی سازی اما به هیچ وجه قرار نبود توقف داشته باشیم. عدم افزایش ظرفیت موضوع بود که آن هم به صورت مشروط و به مدت محدود در حدود یک ماه که آنان باید کارهایی را انجام میدادند که اگر صورت میگرفت زمینه برای حل مشکلات ناشی از موضوعات پادمانی فراهم می شد.
کمالوندی ادامه داد: ما غنی سازی 60 درصد را متوقف نکردیم. قرار بود بازرسها بلافاصله بعد از پایان اجلاس شورای حکام بیایند و ظرفیت ما را بسنجند. آن ظرفیت برای مدت یک ماه در همان حد باقی بماند بدون اینکه غنی سازی 60 درصد متوقف شود. عملا یعنی ما غنی سازی را داشتیم ولی اینها را به مواد غنای کمتر تبدیل میکردیم. اکنون نه تنها این قطع نشده بلکه عملا ما دستور داریم که سرعت را هم افزایش دهیم و این کار به تدریج دارد صورت میگیرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: دومین نکته اصلاحی این است در خصوص مکانها که آژانس هم آنان را سایت نمیداند بلکه میگوید آلودگی در این مکانها بود. بسیار راحت این مسائل را میتوان حل کرد به این دلیل که اینها از جنس انحراف نیست بلکه موضوعات سادهای است که قابل حل است. ما باید بگوییم که اولا آنجا مکان است نه سایت ثانیا آلودگی میتواند در همه جا باشد. طوری است که در آب هم میشود اورانیوم استخراج کرد. اگر فضای سیاسی فراهم باشد و سواستفاده نکنند به راحتی قابل حل است.
∎