شناسهٔ خبر: 69878766 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

گزارش فرانس ۲۴

هشدار گروسی به غرب؛فضای مانور علیه ایران کوچک‌ شده است

علی‌رغم هشدار‌های گروسی به غرب مبنی بر ناکارآمدی اقدام علیه ایران، شورای حکام به پیشنهاد سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران قطعنامه صادر کرد.

صاحب‌خبر -

اخیراً رسانه فرانسوی «فرانس 24»، سفر «رافائل گروسی» به ایران را مورد بررسی قرار داده و ادعای وی مبنی بر «پرهیز از گسترش مناقشه» را مطرح کرده است، ادعایی که خارج از مرزهای ایران و در گفت‌وگو با رسانه‌‎‌های غربی به عنوان یکی از اهداف سفر بیان شد.

در این گزارش که پیش از صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران تنظیم شده است، حسن‌نیت ایران در همکاری با غرب کاملاً به چشم ‌می‌آید. 

فرانس 24 در تشریح سفر گروسی به ایران نوشت: رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران خواست تا با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخصوص کنترل برنامه هسته‌ای خود برای اجتناب از مناقشه، تصمیم مشترک بگیرند. او چند هفته قبل از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، با مقامات ایرانی در تهران برای گفت‌وگو در مورد انرژی هسته‌ای دیدار کرد.

در گزارش فرانس 24 آمده است: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که به تهران سفر کرده بود، نتایج مذاکره با ایران را برای جلوگیری از «جنگ» ضروری دانست.

به گزارش این رسانه فرانسوی، گروسی طی یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک اعلام کرد: دستیابی به نتایج ملموس و قابل مشاهده از ضروریات است چرا که نشان ‌می‌دهد این کار مشترک باعث بهبود وضعیت می‌شود و به طور کلی ما را از درگیری‌ها و در نهایت از جنگ دور می‌کند.

این رسانه فرانسوی در ادامه نوشت: رئیس انرژی هسته‌ای ایران به رافائل گروسی گفت: «تاسیسات هسته‌ای ایران نباید مورد حمله قرار گیرد».

فرانس 24 در ادامه گزارش تصریح کرد: این مذاکرات (سفر گروسی به ایران) به عنوان یکی از آخرین فرصت‌های دیپلماسی قبل از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید تلقی می‌شود. در ادامه این تحلیل آمده است: دونالد ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود (2017-2021)، معمار یک سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران بود که تحریم‌های سنگینی را که پیش از این، در توافقنامه هسته‌ای تاریخی منعقد شده در سال 2015 لغو شده بود، بازگرداند. به عنوان بخشی از این توافق، ایران و چند کشور از جمله آمریکا پس از 21 ماه مذاکره، پیمانی را در وین منعقد کردند. این متن کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را در ازای تضمین عدم تلاش این کشور برای دستیابی به تسلیحات اتمی ارائه می‌کرد.

این رسانه فرانسوی گزارش داد: با وجود اینکه تهران به شدت جاه‌طلبی‌های نظامی (دستیابی به بمب اتم) را رد می‌کرد، دونالد ترامپ پس از روی کار آمدن به طور یکجانبه، ایالات متحده را از این توافق خارج کرد و تحریم‌های سنگین علیه ایران را بازگرداند.

 فرانس 24 افزود: براساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از خروج ترامپ از معاهده، ایران ذخایر مواد غنی‌شده خود را به میزان قابل توجهی به 60 درصد افزایش داده است. این درحالی است که در دوران توافق هسته‌ای این نرخ روی 3.65 درصد ثابت بود. در همین چارچوب است که رافائل گروسی پس از اولین سفر امسال در اردیبهشت‌ماه [1403] به ایران بازگشت.

این رسانه فرانسوی نوشت: رافائل گروسی در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه هشدار داد که فضای مانور علیه ایران در حال کوچک‌تر شدن است و یافتن راه‌هایی برای دستیابی به راه‌حل‌های دیپلماتیک ضروری است.

به گزارش فرانس 24، گروسی همچنین در مصاحبه‌ای با شبکه آمریکایی سی.ان.ان اعلام کرد: «ذخایر مواد هسته‌ای در ایران قابل توجه است و ایرانی‌ها می‌توانند از آن برای ساخت سلاح هسته‌ای استفاده کنند با این حال آنها در این مرحله سلاح هسته‌ای ندارند».

این رسانه فرانسوی در پایان گزارش متذکر شد: ایران از سال 2021 بازرسی از سایت‌های هسته‌ای خود را به شدت کاهش داده است. دوربین‌های مدار بسته قطع و اعتبار و مجوز گروهی از کارشناسان پس گرفته شده است.

 عقب‌نشینی دولت، پیشروی غرب

با در نظر گرفتن صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران، به نظر می‌رسد گزارش فرانس 24 و هشدار رافائل گروسی به غرب مبنی بر «عدم فشار بر ایران» که چندی پیش رسانه‌ای شد؛ محلی از اعراب نداشته یا یک نقشه از پیش تعیین شده برای «عقب‌نشینی» یا «عقب راندن» ایران از مواضع به حق خود بوده است. 

به این ترتیب، کشورهای غربی با تنظیم و تصویب محدودیت‌های روزافزون و با نادیده گرفتن حقوق ایران در زمینه‌های مختلف، پیام «عدم اعتماد» را مخابره می‌کنند. این دست از اقدامات حاکی از آن است که غرب برای پیشبرد اهداف خود از هیچ اقدامی فروگذار نکرده و خط قرمزی برای دستیابی به مقصودش نمی‌شناسند.

به شهادت تاریخ، اتکاء و اتکال به بیگانه در نهایت به سرخوردگی جامعه و عقب‌نشینی در مواضع ملی منجر خواهد شد. با توجه به شناخت ایران از غرب، آگاهی نسبت به این اصل غیرقابل انکار و عدم اتکاء ایران به غرب، سازش و انعطاف ایران در برابر کشورهای اروپایی و مواضع آژانس را می‌توان به «حسن‌نیت» تعبیر کرد.

در همین ارتباط، ایران به تعهدات خود در توافق هسته‌ای پایبند بوده، با این وجود، اقدام شورای حکام علیه ایران گامی خصمانه‌ از سوی جبهه غربی تلقی می‌شود. نکته دیگر اینکه، اقدام ایران مبنی بر «کاهش غنی‌سازی» نوعی عقب‌نشینی از مواضع به حساب می‌آید که نه زیبنده دولتمردان ایران و نه خواست جامعه است؛ بنابراین دولت موظف است به جای این پالس غلط به غرب موضع محکم گرفته و از حقوق مردم ایران دفاع کند.

فرانس 24 در حالی سفر گروسی به ایران را یکی از آخرین فرصت‌های دیپلماسی قبل از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید جا زده که دشمن جرأت حمله به ایران اسلامی را ندارد و از سر استیصال و ادراک زوال خود لاف جنگ می‌زند تا طیف غربگرا در داخل را برای واگذاری توانمندی‌های ایران به دشمن به خط کند.

کیهان