به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگوی اختصاصی با شبکه المیادین گفت: منطقه در شرایط خاصی قرار گرفته است و تعرضات رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد و این احتمال وجود دارد که درگیریها به همه کشورهای منطقه کشیده شود. بنابر این نیاز زیادی به رایزنی و مشورت کشورهای منطقه که نگران گسترش درگیریها هستند، وجود دارد.
در دو ماه گذشته مشورتهای جدی با کشورهای منطقه داشتهایم. من هم دیدارهایی با برخی مسئولان از دیگر کشورها داشتم. مسئولان دیگر جمهوری اسلامی هم به برخی کشورهای منطقه سفر کردهاند. علاوه بر این، میزبان تعدادی از مسئولان کشورهای منطقه بودیم که آخرین آن وزرای خارجه سوریه و قطر و هیات روس بودند. این دیدارها نشان دهنده میزان نگرانی کشورهای منطقه و جامعه بین الملل از تعرضات رژیم صهیونیستی و سیاستهای خصمانه این رژیم و رویکرد جنایتکارانه آن در منطقه است. به همین علت کشورهای منطقه درصدد مهار این سیاست جنایتکارانه هستند.
منطقه در هالهای از آتش قرار گرفته است، این وضع را چگونه توصیف میکنید و نقش دیپلماسی در این میان چیست؟
عراقچی در پاسخ گفت: این توصیف صحیح است. معتقدم که با تهدیدی بزرگ از سوی رژیم صهیونیستی مواجه هستیم. در ۱۳ ماه گذشته و از زمان حمله به لبنان دیدهایم که این رژیم از نقض قوانین و معاهدات بین المللی و قوانین و قواعد انسانی ابایی ندارد. این رژیم متاسفانه از کشورهای غربی بخصوص امریکا چراغ سبز و چک سفید امضا دریافت کرده است تا دست به هر اقدام و جنایتی که میخواهد بزند، بنابر این نگرانی کشورهای منطقه از تکرار جنایتهایی که در غزه رخ داده، در مناطق دیگر بجاست. اکنون فرصت مهمی در برابر کشورهای منطقه وجود دارد تا با مشورت، مواضع خود را یکسان کنند و یکصدا شوند. دیدیم که بعد از وعده صادق ۲ چگونه کشورهای منطقه همبستگی خود را با ایران اعلام کردند. من فکر میکنم که کشورهای منطقه هوشیارتر از گذشته شدهاند.
شما در ایران با توجه به اینکه مستقیماً در برابر اسرائیل قرار گرفتهاید و میبینیم که این درگیریها در چارچوب منظم رخ میدهد، آیا درگیریها از این چارچوب خارج میشود؟
وزیر خارجه کشورمان با اشاره به جنایات صهیونیستها گفت: ما در ماههای گذشته تحولات منطقه را به دقت زیر نظر داشتهایم. در این مدت رژیم صهیونیستی تلاش کرد با تحریک ایران آن را به جنگ منطقهای بکشد که در پی آن طرفهای دیگر هم وارد جنگ میشدند. این رژیم با این کار میتوانست جنگ را گسترش دهد، اما ما با هوشیاری عمل کردیم تا در دام این رژیم نیفتیم. آخرین بار، این رژیم صهیونیستی بود که به ایران حمله کرد، بنابر این پاسخ حق ماست و جمهوری اسلامی ایران پاسخ این هجوم را به عنوان یک اقدام قانونی انجام خواهد داد. این پاسخ حتمی است.
عباس عراقچی در پاسخ به احتمال وقوع عملیات وعده صادق ۳ گفت: پاسخ به تجاوز رژیم صهیونیستی قطعی و حتمی است، اما اینکه چگونه، کی و تحت چه شرایطی انجام شود، بستگی به شرایط مناسبی دارد که برای پاسخ نیاز است. ما با هوشیاری عمل میکنیم، ما نه عجله میکنیم و نه کار را به تاخیر میاندازیم. عملیات وعده صادق سه همان گونه که جمهوری اسلامی وعده داد، عملی خواهد شد.
مجری المیادین در ادامه از احتمال حمله به تاسیسات هستهای ایران پرسید و گفت: گفتید که در قبال تحولات منطقه بر اساس هوشیاری و عقلانیت تعامل میکنید، اما برخی با افکار جنون آمیز مانند لیندسی گراهام سناتور جمهوری خواه آمریکا از اسرائیل خواست تاسیسات هستهای ایران را هدف قرار دهد؟
عباس عراقچی گفت: فکر میکنم این ادعاها غیرواقعی هستند. همه میدانند که سامانه دفاع هوایی ما چگونه است. حمله به تاسیسات هستهای ایران یک اشتباه بزرگ خواهد بود. همانگونه که گفتیم، موضع ما ثابت است و اگر رژیم صهیونیستی به تاسیسات هستهای ما حمله کند، ما مقابله به مثل خواهیم کرد. فکر نمیکنم این رژیم چنین اقدام دیوانه واری انجام دهد، زیرا به خوبی میداند که پاسخ ما چگونه خواهد بود.
مجری المیادین پرسید: به نظر شما چرا اسرائیل به کشورتان تعرض کرد؟
وزیر خارجه کشورمان با اشاره به پیروزیهای نیروهای مقاومت گفت: اسرائیل به خوبی میداند که تهدید وجودی آن در منطقه جمهوری اسلامی ایران است و مقاومت برخلاف آنچه این رژیم گمان میکند، فقط گروههای رزمنده و نیروها و فرماندهان نیستند بلکه مقاومت یک تفکر و مکتب فکری است که دارای پایگاه اجتماعی بزرگی است که بر مبنای مبارزه با استکبار و زورگویی و سلطه بنا شده است و برای تحقق عدالت میجنگد. رژیم صهیونیستی فکر کرده است که میتواند با هدف قرار دادن رهبران و مسئولان مقاومت با تفکر مقاومت مقابله کند. جمهوری اسلامی ایران نقش بسزایی در ایجاد و تقویت این تفکر داشته است. به همین علت رژیم صهیونیستی جمهوری اسلامی ایران را دشمن درجه یک خود در منطقه میداند. اما باید بدانند که تفکری در منطقه وجود دارد که با رفتارهای جنایتکارانه آنها مخالفند.
عراقچی در پاسخ به پرسی درباره سفر به بیروت گفت: سفر من به بیروت در زمان حساسی رخ داد. دقیقاً بعد از شهادت سید هاشم صفی الدین بود و هدف اصلی آن اعلام حمایت کامل ما از مقاومت بود. همان گونه که قبلاً از آن دفاع کردهایم. اعلام کردیم که در این شرایط آن را تنها نمیگذاریم و در آینده هم با همه ابزارهای ممکن از ان دفاع خواهیم کرد. چگونه مقاومت را رها کنیم؟ ما از ابتدا از آن حمایت کردهایم و همچنان حمایت میکنیم. حمله به لبنان نشأت گرفته از خوی وحشیگری و توسعه طلبی رژیم صهیونیستی است. برخی اشتباهات امنیتی منجر به وارد آمدن خسارتهایی به حزب الله شد، اما حقیقت این است که هرچند حزب الله رهبرش را از دست داد، اما این جنبش با رفتن رهبر آن یا تخریب حومه جنوبی بیروت از بین نمیرود. این حتی باعث نمیشود که حزب الله تسلیم شود بلکه همانگونه که دیدیم، حزب الله شرایط خود را بهبود بخشید و امروز بیش از پیش بر مقاومت اصرار دارد. دوستان ما در حزب الله میدانند که جمهوری اسلامی ایران همیشه با تمام امکاناتش در کنار این جنبش بوده است و خواهد بود. این ادعا که ایران حزب الله را تنها رها کرده است، در چارچوب جنگ روانی مطرح میشود که رسانههای غربی به راه انداختهاند.
مجری المیادین درباره وضعیت محور مقاومت پرسید: فکر میکنید امروز محور مقاومت سختترین امتحان خود را پس میدهد؟ عملکرد مقاومت در لبنان را چگونه ارزیابی میکنید و همچنین عملکرد خودتان را به عنوان نخستین حامی محور مقاومت.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ گفت: به اعتقاد من مقاومت در لبنان یک موجودیت مستقل با پایگاه مردمی گسترده دارد. ما فقط از آن حمایت میکنیم و به مقاومت و مبارزه ملتها ایمان داریم و از این تفکر برای رسیدن ملتها به آزادی حمایت میکنیم. این را همه باید بدانند، یک واقعیت سیاسی هم این است که حزب الله حضور چشمگیری در عرصه سیاسی و اجتماعی و فرهنگی لبنان دارد. این واقعیتی است انکارناپذیر. ما اطمینان داریم که حزب الله فعالیت سیاسی و اجتماعی خود را مانند قبل از سر خواهد گرفت و توانش را بهبود خواهد بخشید. ما یقین داریم که حزب الله به جایگاه بالاتری در لبنان و منطقه خواهد رسید.
در ادامه آقای عراقچی در پاسخ به سئوالی درباره سفر فرستاده ویژه آمریکا به منطقه گفت: تحرکات آمریکا در لبنان و منطقه با هدف رسیدن به توافق آتش بس است. فرستاده آمریکا پیش نویس توافقنامهای را آورد و پاسخ حزب الله و جنبش امل را دریافت کرد. مذاکرات جدی و مهم بود و پاسخ لبنان به آمریکا داده شد. آمریکا این ملاحظات را دیده و باید دید که آیا قبول میکند یا خیر.
ما دائماً با برادرانمان در لبنان و با نبیه بری در تماس هستیم. مذاکرات را دولت لبنان و نبیه بری مدیریت کردند. ما در جمهوری اسلامی هر تصمیمی را که دولت لبنان و برادرانمان در لبنان اتخاذ کنند، حمایت میکنیم. آنها بر اساس منافع ملی خود تصمیم خواهند گرفت. ما در جمهوری اسلامی امیدواریم آتش بس صورت بگیرد و جنایات رژیم صهیونیستی پایان یابد.
شما درباره توقف سریع درگیریها خوشبین هستید؟
وزیر خارجه ایران گفت: هر کمکی که از دستمان برآید انجام میدهیم. درست است که به رژیم صهیونیستی اعتماد نداریم، اما مانعی برای رسیدن به توافق آتش بس در غزه و لبنان نمیبینیم. هر تصمیم در این باره اتخاذ شود، از آن حمایت میکنیم. تلاشها برای توقف جنگ در غزه هم بصورت فشرده ادامه دارد، اما تاکنون به نتیجه نرسیده است و اعتقاد دارم که رژیم صهیونیستی برای توقف جنگ در غزه جدی نیست، زیرا آتش بس بین این رژیم و حماس به معنای شکست شدید و رسوایی اسرائیل است که غزه را اشغال کرده و بیش از ۵۰ هزار نفر را کشته و صدها هزار زخمی بر جای گذاشته و نتوانسته است به هیچیک از اهدافش برسد. حماس همچنان وجود دارد و به اشغالگران حمله میکند. بنابر این توافق آتش بس یعنی شکست بزرگ اسرائیل که همه تلاشها برای آتش بس را از بین برده است. جامعه بین الملل و کشورهای غربی که شعار حقوق بشر سر میدهند باید فشار بیشتری بر این رژیم جنایتکار وارد کند تا کشتار در غزه را تمام کند. دیدیم که چگونه ۱۰ کشور عضو شورای امنیت به قطعنامه توقف جنگ در غزه رای دادند، اما آمریکا با آن مخالفت کرد. امیدواریم فشارهای بین المللی بتواند رژیم صهیونیستی را مجبور به توقف جنگ و توقف جنایاتش در غزه کند.
انتهای پیام/
∎