شناسهٔ خبر: 6986652 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

توقیف يك نمایش در نمايش‌خانه ایرانشهر

«پینوکیا» از صحنه پایین آمد

صاحب‌خبر -

عسل عباسیان: نمایشی دیگر توقیف شد. این‌بار قرعه به نام «پینوکیا»، به‌کارگردانی شهره سلطانی افتاد تا پس از «پاییز» نادر برهانی‌مرند و «تانگوی تخم‌مرغ داغ» هادی مرزبان تئاتری دیگر از پرده پایین کشیده شود. نمایش «پینوکیا»، به‌کارگردانی شهره سلطانی، در حالی دو روز پس از آغاز اجراهایش در نمایش‌خانه ایرانشهر، به سبب فشار برخی رسانه‌های تندرو، توقیف شد که مهدی شفیعی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی، علت توقیف را رعایت‌نکردن برخی شئونات دانست و به رسانه‌ها گفت: «پوشش و گریم بازیگران نمایش پینوکیا پس از بازبینی شورای نظارت تغییر کرده و در این‌باره خلاف مقررات شورای ارزشیابی عمل شده است». به گفته شفیعی، تذکر کتبی به گروه اجرائی و مدیریت سالن برای تغییر شرایط ظاهری بازیگران داده شد و تا زمانی که این اصلاحات انجام نشود، اجرای این نمایش متوقف خواهد بود و پس از اصلاحات این نمایش مجدد بازبینی می‌شود و در صورت رعایت مقررات شورای ارزشیابی اجازه اجرا داده خواهد شد. مدیر مرکز هنرهای نمایشی این توقیف را چنین توجیه کرد: «ما در تهران با حجم زیادی از اجراها مواجه هستیم به‌طوری‌که شاید هر شب بیش از یکصد اجرای نمایش در تهران انجام می‌شود و این شرایط را با گذشته مقداری متفاوت کرده است و در ساختار تعریف‌شده شورای‌عالی انقلاب فرهنگی برای مباحث نظارتی به‌طور قطع باید تجدیدنظر شود چراکه برای امر نظارت به نیروی بیشتری نیاز است. ما اساس را در مدیریت سالن‌ها بر اعتماد گذاشته‌ایم و در آیین‌نامه شورای نظارت و ارزشیابی، هم در بحث پیشنهاد و هم در بحث نظارت باید با دقت بیشتری نظارت صورت بگیرد و انتظار است تا سالن‌ها همکاری بیشتری با شورای نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی داشته باشند».
این در حالی است که شهره سلطانی، کارگردان نمایش «پینوکیا»، به «شرق» می‌گوید: «همان موقعی که تذکرات به ما ابلاغ شد، ما نکات لازم را در اجراهای عمومی رعایت کردیم. درواقع فردای اجرای اول، به ما تذکراتی دادند راجع به پوشش و یک‌سری موارد دیگر، ولی با وجود اینکه ما موارد را رعایت کردیم باز هم اجرای ما را توقیف کردند». سلطانی در برابر این شبهه که آیا موارد تذکرداده‌شده در بازبینی را در اجراهای اصلی رعایت نکرده بودند نیز شفاف پاسخ می‌دهد: «هیچ موردی نبود که در بازبینی به ما تذکر داده شده باشد و ما در اجرای اصلی لحاظ نکرده باشیم. منتها بحث‌هایی درباره پوشش مطرح بوده که خب بازبینی ما با گریم و لباس نبود که تذکری از این بابت داشته باشیم و آن را رعایت نکنیم».
شهره سلطانی درباره وضعیت کنونی نمایشش نیز می‌گوید: «از ما خواسته شده نمایش بازبینی شود و دوباره پس از بازبینی روی صحنه برود». سلطانی در این‌باره که این توقیف چطور به او و گروهش ابلاغ شد نیز توضیح می‌دهد: «درواقع به ما توقیف را ابلاغ نکردند و ما اخبارش را از رسانه‌ها شنیدیم. بعد خودمان دلایل را جویا شدیم. درواقع پیش از اینکه من در جریان توقیف نمایشم قرار بگیرم، خبرش را در رسانه‌ها درج کردند».
علیرضا دریابیگی، از اعضای شورای مرکزی ارزشیابی و نظارت و همچنین مدیر اجرائی نمايش‌خانه ایرانشهر، درباره این توقیف به «شرق» می‌گوید: «همچنان که آقای شفیعی در رسانه‌ها اعلام کردند، موقعی که کار بازبینی شد، لباس و گریم گروه آماده نبود. اعضای گروه توضیحاتی درباره گریم و لباس داده بودند که با آنچه نهایتا ارائه شد کمی تفاوت داشت. وقتی اجرا رفتند، به گروه گفته شد تا مواردی را اصلاح کنند و آن اصلاحات هم صورت گرفت اما در روال کاری ما، وقتی نمایشی تذکر می‌گیرد باید در هر شرایط بازبینی شود و در صورتی که موارد مورد تذکر، رفع و اصلاح شوند، گروه می‌تواند اجرایش را از سر بگیرد. متأسفانه برخی رسانه‌های تندرو به توقیف این نمایش دامن زدند و هجمه‌ای ساختند. همیشه هر نمایشی با مشکلی مواجه شود، چه در نخستین اجراها و چه در طول اجرا، از تذکراتی که هنگام بازبینی گرفته عدول کند، مجددا تذکر می‌گیرد و پس از تذکر، متوقف می‌شود تا دوباره بازبینی و اصلاح شود و سپس روی صحنه بیاید. اشتباه بالاخره در طی اجرای یک نمایش ممکن است به وجود بیاید. تئاتر هنر زنده‌ای است و این اشتباهات اجتناب‌ناپذیرند. اگر اشتباهی صورت بگیرد، نمایش مجددا بازبینی و وضعیت آن صورت‌جلسه می‌شود. برخی رسانه‌ها طی روزهای گذشته زیادی شلوغ کرده و فضا را علیه این نمایش مسموم کردند. درحالی‌که اهالی «پینوکیا» از اجرای دوم به‌بعد تماما تلاش کردند نکات لازم را رعایت کنند. بااین‌حال در تلاشیم تا امروز بازبینی مجددی برای این نمایش داشته باشیم و حتما با همکاری خانم سلطانی مواردی که سبب توقیف شده، اصلاح خواهد شد و اجراها از سر گرفته می‌شوند».
شهره سلطانی البته مجددا طی تماس تلفنی «شرق»، این نکته که تذکرات اجرای بازبینی در نخستین اجرا رعایت نشده را تکذیب کرده و می‌گوید: «در بازبینی فقط بابت چند دیالوگ تذکر گرفتیم و ما همه نکات را در اجراها رعایت کردیم. مسئله همین بوده که مواردی که گفته شده بود برای بازبینی، مواردی نبود که قبلا به ما تذکر داده شده باشد. درباره جزئیات ترجیح می‌دهم فعلا سکوت کنم. به‌طورکلی متأسفم بابت ایجاد این حواشی و برای کسانی که این حواشی را دامن زدند». نمایش «پینوکیا»، به‌کارگردانی شهره سلطانی و به تهیه‌کنندگی سعید ملکان، از جمعه 16 مرداد توسط عباس جوانمرد افتتاح شده و روی صحنه رفته بود. دراماتورژ این نمایش حمیدرضا نعیمی است و در آن بازیگرانی همچون پرستو گلستانی، محمدصادق ملکی، محمد نادری، بهروز پناهنده، پویا رحیمی‌سام و شهره سلطانی به ایفای نقش می‌پردازند. این نمایش 80 دقیقه‌ای نوشته استفانو بننی، نویسنده، شاعر و روزنامه‌نگار ایتالیایی است که با الهام‌گرفتن از قصه پینوکیو در فضایی مدرن، نمایش‌نامه پینوکیا را به نگارش درآورده است.