مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت توصیههایی را برای افرادی که به بیماریهای کلیوی مبتلا هستند، ارائه کرد.
احمد اسماعیلزاده در خصوص بهترین رژیم غذایی برای بیماران کلیوی گفت: رژیم غذایی مناسب برای بیماری کلیوی بهویژه برای افرادی که در مراحل پیشرفته بیماری کلیوی قرار دارند، بسیار مهم است. متاسفانه هیچ درمان دائمی برای نارسایی کلیه وجود ندارد و تنها راهکارها و استراتژیهایی برای حفظ سلامت بیماران وجود دارد که یکی از این روشها، پیروی از رژیم غذایی خاص است.
وی ادامه داد: این رژیم غذایی بهمنظور کاهش ضایعات خون و تنظیم سطح مواد معدنی بدن، مصرف برخی مواد مغذی را محدود میکند. کلیهها نقش مهمی در تعادل آب، نمک و الکترولیتها در بدن دارند و اختلال در عملکرد آنها میتواند منجر به اختلالات در این سطوح شود.
نکات مهم تغذیهای برای بیماران کلیوی
محدود کردن مصرف لبنیات: اسماعیلزاده توصیه کرد که مصرف شیر و لبنیات (ماست، پنیر، دوغ، بستنی) را به یک سهم در روز محدود کنید.
کاهش مصرف نمک و غذاهای شور: مصرف نمک را کاهش دهید و از مصرف غذاهای شور مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و سایر غذاهای حاوی سدیم بالا پرهیز کنید.
محدود کردن مصرف مواد غذایی پرپتاسیم: وی همچنین از بیماران خواست که مصرف غذاهای پرپتاسیم مانند زردآلو، موز، خرما، انجیر، کیوی، پرتقال و برخی سبزیجات مثل اسفناج، چغندر و سیب زمینی را محدود کنند.
آبکشی غذاهای شور: اسماعیلزاده پیشنهاد کرد که غذاهای شور مانند خیار شور و پنیر را قبل از مصرف زیر آب بشویید یا برای مدت یک دقیقه در آب بخوابانید.
پرهیز از مصرف نانهای سبوسدار و غذاهای کنسروی: بیماران کلیوی باید از مصرف نانهای سبوسدار، بیسکویت سبوسدار، ماکارونی سبوسدار و غذاهای کنسروی که حاوی نمک و مواد نگهدارنده هستند، اجتناب کنند.
جایگزین کردن مواد غذایی مناسب: بهجای مصرف شیر و لبنیات معمولی، از شیر سویا یا ماست سویا استفاده کنید. همچنین، سویا را بهعنوان جایگزین گوشت در برنامه غذایی خود قرار دهید.
پرهیز از مواد غذایی مضر و توجه به تغییرات دارویی
وی در پایان افزود که در صورت بروز یبوست ناشی از مصرف داروها، بیماران باید حتما با متخصص تغذیه خود مشورت کنند و مواد غذایی دیگری را برای بهبود شرایط گوارشی خود انتخاب کنند.
منبع: بهداشت نیوز