عربستان سعودی در آستانه میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴، طرح ساخت استادیومی فوقمدرن با الهام از بازی محبوب ماینکرفت را ارائه کرده است. استادیوم شاهزاده محمد بن سلمان ۴۵,۰۰۰ نفری که در ارتفاع حدود ۲۰۰ متری بر فراز صخرهای در ریاض قرار خواهد گرفت، با هزینهای بیش از یک میلیارد دلار از سال ۲۰۲۶ آغاز به ساخت خواهد شد.
ویژگیهای منحصر به فرد معماری و تکنولوژی
این سازه با طراحی الهام گرفته از بازی ماینکرفت، اولین استادیوم یکپارچه جهان خواهد بود که دارای زمین چمن متحرک و سیستم تهویه مطبوع با استفاده از دریاچه مصنوعی است.
نمای خارجی استادیوم از مکعبهای مدولار تشکیل شده که امتداد صخرههای طویق را در قالب یک بوم دیجیتال عظیم شکل میدهند. دیوارهای LED این استادیوم قابلیت پخش زنده رویدادها و فیلمهای با کیفیت بالا را دارند و در زمان غیرفعال بودن، چشمانداز خیرهکنندهای از شهر را به نمایش میگذارند.
نوآوریهای فنی و زیستمحیطی
این استادیوم مجهز به سقف متحرک و دیوار دیجیتال است که میتواند مقابل دید تماشاگران پایین بیاید. سیستم تهویه مطبوع آن با استفاده از دریاچهای که در زیر استادیوم تعبیه شده و آب باران را جمعآوری میکند، کنترل میشود. همچنین زمین استادیوم قابلیت تبدیل از چمن طبیعی به مصنوعی را با فشار یک دکمه دارد.
چالشها و انتقادها
علیرغم جذابیتهای ظاهری این پروژه، انتقادهایی درباره مسائل حقوق بشری مطرح شده است. اخیراً در یک مستند تلویزیونی، مواردی از قبیل روزهای کاری ۱۶ ساعته، ضبط گذرنامهها و عدم پرداخت دستمزد کارگران گزارش شده است. همچنین ادعا شده که از سال ۲۰۱۷ تاکنون، ۲۱,۰۰۰ کارگر هندی، بنگلادشی و نپالی در پروژههای مرتبط با چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان جان خود را از دست دادهاند، هرچند شورای ملی ایمنی و بهداشت شغلی عربستان این ادعاها را رد کرده است.
چشمانداز آینده
این استادیوم پیشرو یکی از ۱۵ استادیومی است که برای میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ در عربستان ساخته خواهد شد. عربستان پس از قطر، دومین کشور خاورمیانه خواهد بود که میزبانی بزرگترین رویداد ورزشی جهان را بر عهده میگیرد. علاوه بر این استادیوم، یک استادیوم فوقمدرن دیگر نیز در شهر آیندهنگرانه نئوم در ارتفاع ۳۵۰ متری از سطح زمین ساخته خواهد شد که بخشی از پروژه The Line، شهری عمودی بدون خودرو، خیابان و انتشار کربن است.
∎