به گزارش ایرنا، تروئیکای اروپایی در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت خارجه انگلیس منتشر شد فهرستی از اقدامات جبرانی ایران در پی خروج یکجانبه آمریکا از برجام را مورد اشاره قرار داده و ادعا کردند: ایران همچنان به مانع تراشی در کار آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه میدهد و این مساله پیامدهای زیانباری را بر توانایی آژانس برای راستیآزمایی و نظارت مؤثر بر برنامه هستهای ایران و ارائه تضمین درباره ماهیت صلحآمیز این برنامه داشته است.
سه کشور اروپایی در واکنش به حسن نیت و اقدام داوطلبانه ایران در خصوص توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد ادعا کردند: این اقدامی است که از موعد آن خیلی گذشته است. غنیسازی در چنین سطحی نه تنها نقض آشکار تعهدات ایران ذیل برجام است بلکه همانطور که مدیرکل باز هم در گزارش خود بیان کرده، ایران تنها کشوری است که بدون برخورداری از سلاح هستهای چنین اقدامی را صورت میدهد.
تروئیکا در ادامه اظهارات ادعایی خود عنوان کردند: ما باید هوشیار باشیم که حتی اگر ایران چنین اقدامی را صورت دهد، همچنان ذخایر بسیار زیادی از اورانیوم با غنای بالا و همچنین توانایی از سرگیری غنیسازی تا ۶۰ درصد را در هر مقطعی دارد. بنابراین ما از ایران میخواهیم که نه تنها غنیسازی در سطح بالا را متوقف کند، بلکه فوراً ذخایر اورانیوم غنیشده خود را رقیق کند.
در ادامه بیانیه، بدون اشاره به فقدان اراده سیاسی دولت آمریکا برای بازگشت به برجام، ادعا شده است: انتخابها و تصمیمهای ایران در مورد فعالیتهای هستهایاش عامل بحران طولانی مدت در زمینه اشاعه تسلیحات هستهای است. این ایران است که با خروج بیشتر از تعهدات برجامی، این وضعیت را تشدید کرده است.
انگلیس، فرانسه و آلمان که در تداوم سیاست فشار حداکثری روز گذشته (چهارشنبه) قطعنامه جدیدی را علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران به شورای حکام ارائه کردند، در این بیانیه خواستار توقف فوری پیشرفتهای اتمی ایران و پرهیز از تهدید ادعایی ایران برای تولید سلاح هستهای شدند.
این سه کشور که همسو با ایالات متحده به تعهدات خود در توافق سال ۹۴ عمل نکردند، پایبندی کامل ایران به محدودیت اتمی در این توافق، از سرگیری تعهدات داوطلبانه ایران در برجام، اجرا و تصویب پروتکل الحاقی و احیای مجوز بازرسان آژانس که ایران براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان لغو کرده است را خواستار شدند.
اعضای اروپایی برجام ادعا کردند که این گامها به بازسازی «اعتماد ضروری بین ایران و جامعه بینالمللی» کمک میکند. آنها با تکرار این ادعای نخنما که پیشرفتهای اتمی ایران «به طور قابلتوجهی به امنیت بینالمللی آسیب میزند و نظام منع اشاعه تسلیحات اتمی را تضعیف میکند»، مدعی شدند: ما در کنار شرکای بین المللی خود در مورد بهترین راه حل برای رفع تردیدهای فزاینده در مورد ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران به رایزنیها ادامه خواهیم داد. ما به راه حل دیپلماتیک متعهد هستیم و آماده استفاده از تمام اهرمهای دیپلماتیک موجود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستیم.
صدور بیانیه اتحادیه اروپا درباره برنامه هستهای ایران
«کارل هالگارد» سفیر و نماینده دائم اتحادیه اروپا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، بیانیهای را درباره راستیآزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد قرائت کرد.
او در این بیانیه گفت اتحادیه اروپا از افزایش مداوم ظرفیت غنیسازی و ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران ابراز نگرانی میکند.
هالگارد با این حال گفت اتحادیه اروپا به راهحل دیپلماتیک و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متعهد است.
نماینده آمریکا در آژانس در جلسه شورای حکام: اگر ایران به دنبال اعتمادسازی است، ذخیره اورانیوم ۶۰ درصد خود را بهطور کامل رقیق کند
لارا هولگِیت نماینده آمریکا در آژانس انرژی اتمی در جلسه شورای حکام گفت: اگر ایران واقعاً به ایجاد اعتماد در خصوص صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود علاقهمند است، باید نه تنها تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصد را متوقف کند، بلکه ذخیره ۶۰ درصد خود را بهطور کامل رقیق کند.
او گفت: گزارش اخیر مدیرکل شامل تحولات جدیدی است که نیازمند توجه دقیق است و بهطور ساده باید گفت که فعالیتهای هستهای ایران در این دوره گزارشدهی بهطور کلی همچنان نگرانکننده باقی مانده است. همانطور که گزارش روشن میکند، ایران همچنان به گسترش برنامه هستهای خود ادامه میدهد، آبشارهای سانتریفیوژ پیشرفته اضافی نصب میکند و مقادیر بیشتری اورانیوم با غنای بالا انباشته میکند.
او افزود: ایران در حال حاضر یک ذخیره قابل توجه از اورانیوم با غنای بالا انباشته کرده است که برای آن هیچ هدف صلحآمیز قابل قبول وجود ندارد. همانطور که مقامات ایرانی خود اشاره کردهاند، تنها کشورهای دیگری که اورانیوم تا ۶۰ درصد غنیسازی میکنند، کشورهای دارای سلاحهای هستهای هستند. اگر ایران واقعاً به ایجاد اعتماد در خصوص صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود علاقهمند است، باید نه تنها تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصد را متوقف کند، بلکه ذخیره ۶۰ درصد خود را بهطور کامل رقیق کند.
نماینده آمریکا ادامه داد: ما عمیقاً متأسفیم که ایران همچنان به ممانعت از همکاری با آژانس در مسائل پادمانی دیرینه ادامه میدهد و از اجرای تعهدات قانونی خود تحت کد ۳.۱ اصلاحشده خودداری میکند. همانطور که ما روشن کردهایم و از همه اعضای هیئت مدیره میخواهیم که بهوضوح این موضوع را تأکید کنند، ایران باید تمام تعهدات قانونی پادمانی خود را بهطور کامل و بدون تأخیر بیشتر اجرا کند. اگر ایران علاقهمند است که ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود را بهطور انحصاری نشان دهد، باید بسیار بیشتر از انجام گامهای بهراحتی قابل برگشت عمل کند. ایران باید اطمینان بیشتری فراهم کند، از جمله از سرگیری اجرای پروتکل اضافی و فراهم کردن شفافیت کامل در مورد تولید اجزای سانتریفیوژ.
او گفت: ما بار دیگر با نگرانی یادآوری میکنیم که تصمیم سیاسی ایران در سال گذشته برای لغو تأیید بازرسان باتجربه آژانس، بهطور جدی بر فعالیتهای راستیآزمایی آژانس تأثیر گذاشته است. این اقدامات بهشدت مضر بودهاند. در این زمینه، به گزارش مدیرکل اشاره میکنیم که ایران موافقت کرده است به درخواست مدیرکل، پذیرش چهار بازرس باتجربه اضافی را بررسی کند. امیدواریم این بررسی به پذیرش رسمی آنها منجر شود.
نماینده آمریکا در آژانس تاکید کرد: یادآوری میکنیم که لغو تأیید بازرسان باتجربه از سوی ایران از سال گذشته آغاز شد، پس از آنکه ایران تغییرات اعلامنشدهای را در آبشارهای سانتریفیوژ پیشرفته در تأسیسات زیرزمینی فردو ایجاد کرد که نقض تعهدات پادمانی ایران بود. همچنین آژانس در آنجا ذرات اورانیوم با غنای بالای ۸۰ درصد را شناسایی کرد. چنین اقداماتی تنشها را تشدید و مرزهای بیسابقهای را عبور داد.
او ادامه داد: در این شرایط، سطح همکاری ایران با آژانس همچنان بسیار کمتر از انتظارات مطرحشده توسط مدیرکل و شورای حکام است. در حالی که از گامهایی در راستای تعامل با مدیرکل و تیم او استقبال میشود، اگر ایران قصد دارد اعتماد معناداری برای آینده ایجاد کند، باید بهطور کامل تعهدات پادمانی خود را انجام داده و امکان ارائه اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود را برای آژانس فراهم کند.
∎