پیوست: نمایندگان مجلس ارتباط با برخی از مخاطبان و اطلاع از روندهای جامعه را دلیل اصلی حضورشان در توییتر عنوان میکنند. نمایندگان معتقد هستند علیرغم فیلتر بودن توییتر، همه مردم میتوانند از این پلتفرم استفاده کنند.
حاشیه چرایی دسترسی سادهتر دولتمردان و مجلسیان به شبکههای اجتماعی فیلترشده از جمله توییتر مطرح بوده اما اظهار نظر عجیب حمید رسایی در مورد چرایی حضورش در توییتر باز هم این سوال را مطرح کرد که اگر دولتمردان امکان حضور در شبکههای اجتماعی فیلتر شده از جمله توییتر را دارند چرا کاربران عادی به سادگی نباید به این فضا دسترسی پیدا کنند؟
حمید رسایی، رئیس کمیته فضای مجازی کمیسیون فرهنگی در یک مصاحبه تلویزیونی در مورد حضورش در توییتر گفته بود: «ما باید باشیم، جای مردم نیست! توییتر منطقه جنگی است عموم نباید در آن حضور داشته باشند، ما باید باشیم تا پاسخ دهیم و دفاع کنیم.»
اما برخی دیگر از نمایندگان مجلس نظر دیگری داشتند؛ آنها در گفتگو با پیوست، استفاده از این پلتفرم را مجاز دانستند. رحیم زارع سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه گفت: «برای استفاده از توییتر من هم مانند بقیه از فیلترشکن استفاده میکنم و البته در فضای دانشگاهی حضور دارم و دانشجوها نیز از این فضا برای بحث اطلاع رسانی استفاده میکنند. با فیلتر بودن اینستاگرام و توییتر مخالف هستم. انشالله به زودی شورای عالی فضای مجازی به این موضوع رسیدگی کند.»
توییتر به روی مردم باز است
با وجود فیلتر بودن توییتر و دسترسی سخت کاربران به این پلتفرم، نمایندگانی که با پیوست گفتگو کردند میگفتند مردم میتوانند در این شبکه اجتماعی حضور یابند و اصطلاحا توییتر رو به همه باز است اما احتیاج به فیلترشکن دارد.
حسین صمصامی عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به اینکه ورود به توییتر احتیاج به فیلترشکن دارد گفت: «توییتر و استفاده از فیلترشکن ابزاری است که همه در حال استفاده از آن هستند. بسیاری از مسئولان از توییتر استفاده میکنند و البته توییتر به روی عموم مردم بسته نیست. البته در توییتر من ادمین دارم و کارهای مربوطه را انجام میدهد. من به عنوان یک نماینده از امکاناتی استفاده میکنم که در دسترس مردم است. سیمکارت من فیلتر است اگرچه برخی از نمایندگان میتوانند فیلتر را برداند. البته معمولا من از این فضاها استفاده نمیکنم و توییتر به روی همه باز است و میتوانند استفاده کنند.»
چرایی حضور نمایندگان در توییتر
مسئله فیلترینگ از حضور در توییتر جدا نیست و زمانی که طرحهایی مانند «صیانت» یا «نظام بخشی فضای مجازی» در مجلس به جریان میافتد، این سوال را به وجود میآید در شرایطی که برخی از نمایندگان مجلس طرحهای مختلفی را برای محدودسازی فضای مجازی مطرح میکنند پس چرا استفاده از این فضاها از جمله توییتر برای آنها ممنوع نیست؟
شهباز حسنپور عضو کمیسیون صنایع مجلس که درباره علت استفادهاش از توییتر گفت: «اجازه بدهید قانون فصل الخطاب باشد. امیدواریم که دسترسی به توییتر برای تمام مردم فراهم باشد. باخبر شدن از جریانات اجتماعی و سیاسی و در جریان بودن از فضای توییتری مواردی است که موجب شده در توییتر حساب کاربری ایجاد کنم.»
سید سلمان ذاکر عضو کمیسیون صنایع ضمن اظهار اینکه با فیلتر بودن این پلتفرمها مخالف است درباره علت حضورش در توییتر گفت: «همه میتوانند از توییتر و شبکههای مجازی استفاده کنند و مردم را نباید از استفاده از این فضاها محروم کنیم اما معتقدم دولت نیز باید این فضا را ساماندهی کند.»
رضا سپهوند عضو کمیسیون انرژی مجلس حضور خود در توییتر را بلامانع دانست و درباره رفع فیلتر شدن اظهار امیدواری کرد و گفت: «معتقدم پلتفرمهای جهانی که در حال حاضر تمام مردم دنیا از آن استفاده میکنند، باید در کشور ما نیز مورد استفاده قرار بگیرد. من از ابتدا با فیلترینگ مخالف بودم و امیدوارم که این فضاهای مجازی رفع فیلتر شوند؛ البته استفاده از پلتفرمهای جهانی احتیاج به آموزش نیز دارد و نمیتوان کودکان و نوجوانان را بدون هیچ سانسوری در این محیط رها کرد.»
امیر حیات عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز جدا از اینکه چرا در توییتر حضور دارد، به اینکه زیاد از توییتر استفاده نمیکند پرداخت و گفت: «استفاده من از توییتر به صورت یک بار در ماه است و مشخصا مستمر از توییتر استفاده نمیکنم. دلیل اینکه در توییتر حساب کاربری دارم تعدادی از مخاطبان هستند که فقط با توییتر میشود با آنها ارتباط برقرار کرد.»
محمد سراج عضو کمیسیون اجتماعی مجلس که خودش در توییتر حضور ندارد و اکانتی به نامش در توییتر نیز ثبت نشده همه مردم و نمایندگان را به قانون ارجاع داد: «نظر شخصی من این است که اگر قانون در کشور هست، همه باید به قانون عمل کنند.»