شناسهٔ خبر: 69847603 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

روایت «پولیتیکو»؛

رویکرد خاورمیانه‌ای ترامپ و توافق احتمالی با ایران

اقتصادنیوز: نخست‌وزیر اسبق اسرائیل مدعی شد دولت جدید آمریکا ممکن است وارد گفت‌وگوهایی پیوسته با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه درباره اوکراین، ایران و خاورمیانه شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، نشریه «پولیتیکو» درباره دور دوم ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» که قرار است به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در ۲۰ ژانویه (یکم بهمن) سوگند یاد کند، امروز چهارشنبه در مطلبی به بررسی رویکرد خاورمیانه‌ای ترامپ و توافق احتمالی با ایران پرداخت.

تارنمای «پولیتیکو» گزارش داد، ایهود باراک نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی مدعی شد که دولت جدید آمریکا ممکن است وارد گفت‌وگوهایی پیوسته با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه درباره اوکراین، ایران و خاورمیانه شود.

این نشریه با بیان این مقدمه نوشت: اظهارات باراک که طی یک مصاحبه اختصاصی با پولیتیکو مطرح شد، سوال جالبی را ایجاد می‌کند. «اگر همان طور که به نظر می‌رسد، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا تمایل خود به توقف جنگ‌ها را حفظ کند، آیا ممکن است شرایط برای توافق میان ایران و ایالات متحده شکل بگیرد؟»

خبر مرتبط
ارائه پیش‌نویس قطعنامه ضد ایرانی تروئیکا به شورای حکام

اقتصادنیوز: سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در آستانه برگزاری نشست فصلی شورای حکام، پیش‌نویس قطعنامه‌ای ضد ایرانی را به دبیرخانه شورا ارائه کرده‌اند.

به نوشته پولیتیکو، انتخاب‌های اخیر ترامپ برای کابینه خود نشان می‌دهد که چنین توافقی بعید است. مارکو روبیو، انتخاب او برای سمت وزیر امور خارجه، جزو چهره‌های تندرو در قبال ایران به شمار می‌آید. مایک والتز انتخاب‌ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا برای سمت مشاور امنیت ملی نیز با روبیو تفاوتی ندارد.

نویسنده این مطلب سپس یادآوری می‌کند که «ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود مواضع سختی را علیه ایران اتخاذ کرد و از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که به توافق هسته‌ای ایران نیز معروف است، خارج شد و در انجام آن تردیدی نداشت. با این حال، ترامپ در مورد توافق با ایران نیز به فکر فرو رفته است».

دونالد ترامپ اخیرا در مصاحبه‌ای در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا خواهان تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران است، مدعی شد: «ما به کلی نمی‌توانیم در چنین کاری وارد شویم. بیایید رو راست باشیم، ما خودمان را هم نمی‌توانیم اداره کنیم.»

وی که به عنوان چهل و هفتمین رئیس‌جمهور آمریکا بعد از جو بایدن در انتخابات ۵ نوامبر ۲۰۲۴ برگزیده شد، همچنین ادعا کرد که می‌خواهد ایران کشوری بسیار موفق باشد، اما نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند.

این رسانه افزود: ایهود باراک احتمال می‌دهد که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر [رژیم] اسرائیل ممکن است وسوسه شود تا تنش‌ها علیه ایران را تشدید کند.

باراک همچنین مدعی شده است که نتانیاهو ممکن است به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، چیزی که به نوشته پولیتیکو، بایدن او را از انجام آن منصرف کرده است.

این نشریه با اشاره به اینکه با این حال نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی تردید دارد که ترامپ مشتاق به این موضوع باشد، به نقل از باراک نوشت: حدس من این است که واکنش ترامپ این خواهد بود که «اکنون این کار را نکن».

گزارش پولیتیکو می‌افزاید: با این حال، با وجود انتخاب تندروهایی که ترامپ برای تیم امنیت ملی خود انتخاب کرد، باراک معتقد است که این خود ترامپ است که مسیر [سیاست خود] را مشخص می‌کند و «همه آنها [اعضای کابینه] وفادارانه پیروی خواهند کرد.»

خبر مرتبط
شیخ نعیم قاسم: ممکن نیست اسرائیل ما را شکست دهد

اقتصادنیوز: دبیر کل جنبش حزب‌الله لبنان گفت: ممکن نیست اسرائیل ما را شکست دهد و شروط خود را بر ما تحمیل کند.

باراک با اشاره به اینکه ترامپ قابل پیش‌بینی نیست، اظهار داشت: غیرقابل تصور نیست که با وجود ظاهر بسیار تندرو در برابر ایران، ذهنیت انزواطلبانه این دولت جدید [آمریکا] آنها را به سمت توافقی بسیار گسترده‌تر سوق دهد.

این رسانه در ادامه با استناد با اظهارات نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی مدعی شد که این «توافق بزرگ» می‌تواند شامل گفت‌وگوهای به هم پیوسته ترامپ با پوتین در مورد اوکراین، ایران و خاورمیانه شود. باراک همچنین ادعا کرد: «این احتمالا شامل یک توافق هسته‌ای جدید با ایران با حمایت بین المللی خواهد بود».

به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریم‌هایی که به واسطه برجام رفع شده بود، با تصمیم یکجانبه وی برای خروج از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) بازگردانده شد.

در حالی که دونالد ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود سیاست خصمانه فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را پیش برد، دولت بایدن نیز به رغم ادعای در پیش گرفتن مسیر دیپلماسی در قبال تهران، نه تنها نتوانست به برجام بازگردد بلکه همان سیاست های فشار حداکثری دولت ترامپ را اجرا کرد.