شناسهٔ خبر: 69842989 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

کلید مدیریت بهتر بیماری‌های کلیوی

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: رژیم غذایی هدفمند، به معنای انتخاب هوشمندانه مواد غذایی، کلید اصلی برای مدیریت بهتر بیماری‌های کلیوی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر، احمد اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در خصوص بهترین رژیم غذایی برای بیماری کلیوی، گفت: به گفته انجمن تغذیه آمریکا، رژیم غذایی کلیوی معمولاً برای افرادی که در مراحل پایانی بیماری مزمن کلیه و مرحله نهایی بیماری کلیوی هستند، توصیه می‌شود. متأسفانه هیچ درمان یا درمان دائمی برای نارسایی کلیه وجود ندارد و فقط راهبردهایی برای حفظ ثبات و سلامت فرد مبتلا به بیماری کلیوی تا حد امکان، وجود دارد که یکی از این استراتژی‌ها پیروی از رژیم غذایی بیماری کلیوی است.

وی افزود: این رژیم غذایی، مصرف برخی مواد مغذی را محدود می‌کند تا میزان ضایعات موجود در خون آنها کاهش یابد. به این دلیل که کلیه‌ها برای متعادل کردن نسبت‌های آب، نمک و سایر مواد معدنی (به نام الکترولیت‌ها) در خون مورد نیاز هستند. بنابراین، اختلال عملکرد کلیه می‌تواند منجر به سطوح غیر طبیعی مواد معدنی شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در خصوص رعایت برخی نکات تغذیه‌ای برای بهبود عملکرد کلیه بیماران کلیوی، بیان کرد: مصرف شیر و لبنیات (ماست، پنیر، دوغ، بستنی) را مجموعاً به یک سهم در روز محدود کنید. مصرف نمک را محدود کنید. از مصرف غذاهای شور بپرهیزید. غذاهایی مثل سوسیس و کالباس و همبرگر حاوی سدیم بالا هستند، مصرف آنها را به حداقل برسانید. دقت کنید که هیچ غذایی برای شما ممنوع نیست. آنچه که مهم است مقدار غذاها است که باید طبق برنامه غذایی تجویز شده توسط متخصصین تغذیه از آن استفاده کنید.

وی ادامه داد: سعی کنید از غذاهای پر پتاسیم، روزانه بیش از یک بار آن هم در مقادیر توصیه شده در برنامه غذایی خود استفاده نکنید. غذاهای پر پتاسیم عبارتند از، زردآلو، موز، خرما، انجیر، کیوی، هلو، پرتقال، شفتالو، آلو، کشمش، انواع لوبیا، چغندر، اسفناج، شلغم، عدس، لپه، تمام مغزهای گیاهی (مثل پسته و فندق و گردو) جعفری، سیب زمینی، کدو، گوجه فرنگی، سس گوجه، آب انار، آب‌آلو، آب گوجه فرنگی، شیر.

اسماعیل زاده همچنین گفت: سعی کنید غذاهای شور (مثل خیار شور و پنیر) را قبل از مصرف در آب بخوابانید و برای مدت ۱ دقیقه قبل از مصرف آنها را زیر شیر آب بگیرید. از مصرف نان‌های سبوس دار، بیسکویت سبوس دار و ماکارونی سبوس دار بپرهیزید و از انواع نان سفید استفاده کنید. مصرف حبوبات و مغزهای گیاهی (مثل پسته، بادام، گردو و…) را نیز به علت داشتن فسفر بالا باید محدود کنید.

وی گفت: سعی کنید از مصرف چیپس، مغزهای گیاهی شور (مثل پسته شور و بادام شور)، زیتون شور، سس گوجه فرنگی، کنسرو حبوبات (مثل کنسرو لوبیا)، آبگوشت و غذاهای کنسروی که حاوی نمک بالا هستند، بپرهیزید. در صورتی که با مصرف داروهای خود دچار یبوست شدید، حتماً متخصص تغذیه را مطلع کنید.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه بیماران کلیوی به علت محدود شدن شیر و لبنیات در برنامه غذایی خود می‌توانند از شیر سویا یا ماست سویا استفاده کنند، افزود: برای تأمین پروتئین مورد نیاز خود سعی کنید سویا را جایگزین گوشت کنید.