شناسهٔ خبر: 69839774 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

روز جهانی کودک؛ خالق قصه‌های دختران افغان جایزه بین‌المللی صلح کودکان را دریافت کرد

رئیس بنیاد حقوق کودکان گفت زنان و دختران در افغانستان با ظلمی تحمل‌ناپذیر مواجه‌اند

صاحب‌خبر -

نیلا ابراهیمی، دختر نوجوان اهل افغانستان، به خاطر تلاش‌های بی‌شائبه‌ برای دفاع از حقوق دختران و زنان در افغانستان، جایزه بین‌المللی صلح کودکان را برنده شد. این جایزه معتبر روز سه‌شنبه ۲۹ آبان (۱۹ نوامبر) در شهر آمستردام هلند طی مراسمی با حضور چهره‌های برجسته جهان، به نیلا اهدا شد.

بنیاد حقوق کودکان اعلام کرد که نیلا یکی از ۱۶۵ نامزد از ۴۷ کشور جهان بود که به دلیل تلاش‌های شجاعانه‌ برای دفاع از حقوق دختران و زنان افغان توانست این جایزه را از آن خود کند. او با راه‌اندازی یک جنبش اعتراضی آوازخوانی در افغانستان و همچنین سخنرانی و فعالیت در رویدادهای جهانی، الهام‌بخش دختران افغان برای ایستادگی در برابر بی‌عدالتی‌ها و تلاش برای احقاق حقوقشان بوده است.

در بیانیه بنیاد حقوق کودکان آمده است که مراسم اهدای جایزه به نیلا ابراهیمی هم‌زمان با بیستمین سالگرد این جایزه و با حضور شخصیت‌های معروفی مانند الکسیا جولیانا مارسلا لورنتین، شاهدخت هلند، آن اسکلتون، رئیس کمیته حقوق کودک سازمان ملل، توکل کرمان، برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۱۴ و ۱۶ برنده پیشین این جایزه به همراه نمایندگان سازمان‌ها و نهادهای جهانی، برگزار شد.

 

مراسم اهدای جایزه بین‌المللی صلح کودکان به نیلا ابراهیمی-SylviaLederer/X  

در این مراسم، از نیلا ابراهیمی به دلیل تلاش‌هایش برای کمک به احقاق حقوق کودکان در افغانستان و راه‌اندازی ابتکاری به نام «داستان او» که برای دختران افغان بستری امن فراهم می‌کند تا داستان‌هایشان را به اشتراک بگذارند، تقدیر شد. این ابتکار توانسته است تلاش‌های دختران افغانستان را در مقابله با محدودیت‌های طالبان برجسته کند.

نیلا ابراهیمی که جایزه بین‌المللی صلح کودکان را دریافت کرد، یکی از صدها دختری است که در سه سالی که سلطه طالبان بر افغانستان می‌گذرد، برای بازپس‌گیری حق تحصیل دختران و زنانی که به دلیل ممنوعیت‌های تبعیض‌آمیز از دسترسی به آموزش محروم شده‌اند، مبارزه می‌کند. نیلا در پیامی به کودکان جهان گفت: «فرصت‌ها را جست‌وجو کنید و از یکدیگر حمایت کنید، چرا که هر داستان و هر صدایی می‌تواند الهام‌بخش تغییرات مثبت باشد.»

نیلا ابراهیمی افزود: «دریافت جایزه بین‌المللی صلح کودکان به معنای آن است که صدای زنان و دختران افغان در سراسر جهان طنین‌انداز خواهد شد. ما در تاریک‌ترین لحظات هم باید به آن‌ها قدرت و امید بدهیم.»

جایزه بین‌المللی صلح کودکان پیش‌تر به گرتا تونبرگ، فعال محیط‌زیست از سوئد، و ملاله یوسف‌زی، فعال حقوق بشر از پاکستان، هم اهدا شده است. نیلا ابراهیمی نخستین فعال از افغانستان است که این جایزه را دریافت می‌کند.

Congratulations @IbrahimiNila on winning the International Children’s Peace Prize! I am so proud of you for standing up to the Taliban and fighting for Afghan girls’ education. Your courage is an inspiration to girls and an example to leaders everywhere.https://t.co/L8xYFlVm6K

— Malala Yousafzai (@Malala) November 19, 2024

 

مارک دولائرت، بنیان‌گذار و رئیس بنیاد حقوق کودکان، گفت زنان و دختران در افغانستان با ظلمی تحمل‌ناپذیر مواجه‌اند. دولائرت افزود: «ممنوعیت تحصیل ۸۰ درصد از دختران افغان را که تعداد آنان به حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر می‌رسد، از مدرسه محروم کرده است. کار الهام‌بخش نیلا برای شنیده شدن صدای این دختران در سطح جهانی او را به شایسته‌ترین برنده جایزه بین‌المللی صلح کودکان امسال تبدیل کرد.»

نیلا در حالی جایزه بین‌المللی صلح کودکان را دریافت کرد که دختران در افغانستان اجازه دارند تنها تا کلاس ششم درس بخوانند. طالبان در آوریل ۲۰۲۲، تحصیل دختران در مقاطع بالا را ممنوع کردند و به دنبال آن، رهبر این گروه فرمان ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاه و کار آنان در بیرون از خانه را نیز صادر کرد.

بنیاد حقوق کودکان که جایزه بین‌المللی صلح کودکان را به نیلا اهدا کرد، در پیامی اعلام کرد اهمیت فعالیت‌های نیلا زمانی دوچندان شد که طالبان بار دیگر قوانینی را اعمال کردند که دختران و زنان از آواز خواندن و حتی سخن گفتن در اماکن عمومی منع می‌کرد.

خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان، اوایل آبان در یک سخنرانی در شرق افغانستان گفت که زنان حق ندارند هنگام خواندن نماز با صدای بلند «سبحان‌الله» بگویند، چه برسد به اینکه آواز بخوانند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال فعالانی مانند نیلا ابراهیمی برای مقابله این اقدام‌های طالبان، به دختران و زنان در داخل افغانستان کمک کردند تا صدایشان را از طریق شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های آنلاین در قالب متن و آهنگ اعتراضی به گوش جهان برسانند.

هم‌زمان با اهدای جایزه بین‌المللی صلح کودکان به نیلا ابراهیمی، بنیاد مارتین انالز اعلام کرد که ژولیا پارسی، فعال حقوق بشر و زن معترض افغان، هم در کنار منوچهر خالق‌نظروف، وکیل حقوق بشر از تاجیکستان، برنده جایزه حقوق بشر این بنیاد شده‌اند. در بیانیه بنیاد مارتین انالز آمده است که ژولیا پارسی و منوچهر خالق‌نظروف «برای عدالت و برابری» در افغانستان و تاجیکستان بهای سنگینی پرداخته‌اند.

 

ژولیا پارسی و منوچهر خالق‌نظروف-martinennalsaward.org  

ژولیا پارسی از زنان معترض افغانستان است که به دلیل برگزاری تجمع‌های اعتراضی علیه فرمان‌‌های زن‌ستیزانه طالبان، سپتامبر ۲۰۲۳ همراه با پسرش بازداشت و زندانی شد. او ۱۸ دسامبر  همان سال، پس از تحمل سه ماه شکنجه و آزار در زندان طالبان، در نتیجه پیگیری‌ سازمان‌ها و فعالان حقوق بشر آزاد شد و به پاکستان پناه برد.

منوچهر خالق‌نظروف هم از فعالان حقوق بشر در منطقه بدخشان تاجیکستان است که به دلیل دادخواهی برای حقوق شهروندی و ایستادگی مقابل نقض حقوق بشر در این منطقه تاجیکستان شایسته دریافت جایزه بنیاد مارتین انالز دانسته شده است.