شناسهٔ خبر: 69837962 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

هشدار هسته‌ای روسیه به غرب: با آتش بازی نکنید

دکترین هسته‌ای جدید، عملاً دست مسکو را برای دادن پاسخ هسته‌ای به استفاده اوکراین از موشک‌های غیرهسته‌ای غربی علیه قلمروی روسیه باز می‌گذارد.

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز به نقل از فارس، رئیس‌جمهور روسیه دیروز رسماً دکترین هسته‌ای جدید این کشور را تأیید کرد که فرمان او همراه با نسخه اصلاح شده این سندِ کلیدی نظامی روی وب‌سایت کرملین منتشر شد.این تغییرات که اولین‌بار زمزمه‌های آن در سپتامبر مطرح شده بود، چند روز بعد از آن اجرایی شد که رئیس‌جمهور آمریکا جو بایدن به اوکراین مجوز داد تا از تسلیحات دوربرد غربی برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند؛ تصمیم تحریک‌آمیزی که پوتین پیش‌تر هشدار داده بود حمله به خاک روسیه با این تسلیحات را جنگ مستقیم ناتو با کشورش در نظر خواهد گرفت.
 

نکات کلیدی دکترین هسته‌ای روسیه
در این سند تاکید شده که سیاست دولت روسیه در قبال بازدارندگی هسته‌ای ماهیت دفاعی دارد و ...

1. هدف از آن حفظ پتانسیل نیروهای هسته‌ای در سطح کافی برای بازدارندگی هسته‌ای است و حفاظت از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی روسیه و بازداشتن دشمن بالقوه از تجاوز به فدراسیون روسیه و/یا متحدانش را تضمین می‌کند.
در صورت وقوع درگیری نظامی، این سیاست جلوگیری از تشدید اقدامات نظامی و پایان آن‌ها مطابق با شرایط مورد قبول روسیه و/یا متحدانش را فراهم می‌کند.

2. روسیه تسلیحات هسته‌ای را ابزار بازدارندگی در نظر می‌گیرد، و استفاده از آن را اقدامی افراطی و اجباری می‌داند و همه تلاش‌های ممکن را برای کاهش تهدید هسته‌ای و جلوگیری از تشدید تنش در روابط بین کشورها که می‌تواند باعث درگیری‌های نظامی از جمله درگیری‌های هسته‌ای شود، به کار می‌بندد.

3. فدراسیون روسیه بازدارندگی هسته‌ای مقابل یک دشمن بالقوه را تضمین می‌کند که منظور از دشمن، هر کشور یا ائتلاف نظامی است که فدراسیون روسیه را دشمن می‌داند و دارای تسلیحات هسته‌ای و/یا سایر تسلیحات کشتارجمعی یا نیروهای متعارف با توانایی‌های رزمی قابل‌توجه است.بازدارندگی هسته‌ای همچنین در مقابل کشورهایی تضمین می‌شود که قلمرو، فضای هوایی، و/یا فضای دریایی تحت کنترل خود و همچنین منابعشان را برای آماده‌سازی و انجام حمله به فدراسیون روسیه در دسترس قرار می‌دهند.

4. هر حمله از سوی هر کشور یک ائتلاف نظامی علیه روسیه و/یا متحدانش، حمله آن ائتلاف به‌طورکلی قلمداد می‌شود. 5. حمله به فدراسیون روسیه و/یا متحدانش از سوی هر کشور غیرهسته‌ای با مشارکت یک کشور هسته‌ای، حمله مشترک آن‌ها در نظر گرفته خواهد شد.
 
6. فدراسیون روسیه حق استفاده از تسلیحات هسته‌ای را در پاسخ به استفاده از تسلیحات هسته‌ای و/یا سایر تسلیحات کشتارجمعی علیه خود و/یا متحدانش محفوظ می‌دارد.همچنین در صورت حمله با استفاده از تسلیحات متعارف به فدراسیون روسیه و/یا جمهوری بلاروس که دولت اتحادیه را تشکیل می‌دهند، درصورتی‌که چنین حمله‌ای تهدیدی حیاتی برای حاکمیت یا تمامیت ارضی آن‌ها ایجاد کند، حق استفاده از تسلیحات هسته‌ای محفوظ است.

7. تصمیم برای استفاده از تسلیحات هسته‌ای توسط رئیس‌جمهور روسیه گرفته می‌شود.
 

کارشناسان غربی چه می‌گویند؟
اغلب کارشناسان دفاعی و سیاسی این تغییرات را هشداری به کشورهای غربی عرضه‌کننده موشک‌های دوربرد به اوکراین می‌دانند و معتقدند دکترین هسته‌ای جدید روسیه احتمالاً آمریکا و سایر کشورهای غربی را به تجدیدنظر در حمایت نظامی آن‌ها از اوکراین وامی‌دارد.نویسنده و خبرنگار جنگ توماس روپر معتقد است جو بایدن که در حال خروج از کاخ سفید است، کار دونالد ترامپ برای یافتن راه‌حل صلح‌آمیز در قبال جنگ اوکراین را سخت‌تر می‌کند.
 
استراتژیست سیاسی و مفسر آنتونی وبر هم با اشاره به تنش‌زایی غرب معتقد است که درحالی‌که پوتین سعی کرده در کل زمان درگیری محتاط باشد تا از تشدید درگیری جلوگیری کند، دولت مستقر آمریکا به نظر برعکس عمل می‌کند.«کی می‌داند چه کسی واقعاً در واشنگتن مسئول است، اما تصمیم بی‌پروایی است که برخی سیاستمداران بی‌ملاحظه در اروپا را هم به دنباله‌روی ترغیب می‌کند».

مسکو: آمریکا دکترین هسته‌ای جدید را با دقت بخواند
بعد از انتشار قوانین بازنگری شده، سخنگوی کرملین دیمیتری پسکوف توضیح داد که دکترین جدید عملاً به روسیه این حق را می‌دهد که پاسخ هسته‌ای را در مقابل استفاده کی‌یف از موشک‌های غیرهسته‌ای غربی علیه قلمروی روسیه در نظر بگیرد.

رئیس‌جمهور سابق و معاون فعلی شورای امنیت روسیه دیمیتری مدودف هم هشدار داد که قوانین جدید ظرفیت آغاز جنگ جهانی سوم را دارد، اگر کی‌یف به حمله به خاک روسیه با تسلیحات دوربرد ناتو دست بزند.

نایب‌رئیس کمیته امور بین‌الملل پارلمان روسیه آندری کلیموف معتقد است که مفاد دکترین بازنگری شده احتمالاً به‌دقت در کشورهای غیر دوست مورد بررسی قرار خواهد گرفت و ابراز امیدواری کرد که نتیجه‌گیری مناسب را داشته باشند و بفهمند که «نباید با آتش بازی کنند».

معاون کمیته دفاعی مجلس دومای روسیه یوری شِویتکین هم به فرانسه و انگلیس هشدار داد که هرگونه حمله به روسیه با استفاده از سلاح‌های آن‌ها، فوراً مسکو را به‌تلافی می‌کشاند.بااین‌حال، رئیس کمیته دفاع و امنیت شورای فدراسیون (سنای روسیه) ولادیمیر بولاوین به خبرگزاری تاس گفت که مسکو همچنان سلاح‌های هسته‌ای را منحصراً ابزار بازدارندگی می‌بیند و استفاده از آن‌ها را تنها به‌عنوان «آخرین راه‌حل» در نظر می‌گیرد.