شناسهٔ خبر: 69833800 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

نمایشگاه از ایده تا تولید/ نمایش محصولات مزیت دار خراسان جنوبی

بیرجند- سه محصول کشاورزی زرشک، زعفران و عناب محصولات مزیت خراسان جنوبی هستند که بیشترین اشتغال بخش کشاورزی استان به این سه محصول اختصاص دارد.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: سه محصول کشاورزی زرشک، زعفران و عناب محصولات مزیت دار خراسان جنوبی هستند که هر چند در سال‌های گذشته اقداماتی در خصوص کاشت و برداشت آنها انجام شده است اما در زمینه فرآوری این محصولات مزیت دار استان می‌توان گفت که اقدامات کمی انجام شده است.

از آن جایی که یکی از مأموریت‌های دانشگاه بیرجند بر اساس ابلاغ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه زنجیره ارزش محصولات مزیت دار زرشک، زعفران و عناب است، در این دانشگاه علاوه بر انجام اقدامات علمی در خصوص هر یک از این محصولات کشاورزی، همایش‌ها، جشنواره‌ها و یا رویدادهای علمی با حضور فعالان این حوزه برگزار می‌شود.

هفته گذشته در دانشگاه بیرجند در این راستا جشنواره زعفران برگزار شد.

از روز گذشته نمایشگاه رویداد ملی زرناب در سالن امید دانشگاه بیرجند با هدف نمایش ایده‌هایی که در سال‌های گذشته در خصوص محصولات مزیت دار خراسان جنوبی در استان تولید شده‌اند، در قالب ۱۶ غرفه با همکاری تعدادی از دستگاه‌های اجرایی استان افتتاح شد که تا یک آذر صبح و بعد از ظهر پذیرای بازدید کنندگان است.

رویداد ملی زرناب هم بعد از ظهر امروز در دانشگاه بیرجند آغاز می‌شود که در آن ۱۱۰ نفر شرکت کننده در این رویداد، ایده‌های خود را در خصوص زرشک ارائه خواهند کرد.

یکی از شرکت کنندگان در این نمایشگاه کارشناس مهندسی مکانیک است که با دستگاه شست‌وشوی عناب و زرشک و دیگر محصولات کشاورزی استان در آن حضور پیدا کرده است.

به گفته سجاد عباسی یکی از کاربردهای این دستگاه در فرآیند اولیه عناب قبل از تبدیل آن به حبه است که با این دستگاه شست‌وشو داده می‌شود و در نهایت با جریان آب به روی نوار نقاله منتقل و بعد از آن خشک شده و این دستگاه بسته بندی آن را انجام می‌دهد.

به گفته وی آنها از سال ۱۴۰۰ کار ماشین سازی این دستگاه‌ها را در بیرجند انجام می‌دهند و واحدهای تولید حبه و شستشوی میوه جات و همچنین واحدهای صنعتی که به دستگاه‌های نوار نقاله و…نیاز دارند، خرید خود را از این طریق انجام می‌دهند.

انجام از صفر تا ۱۰۰ کار

این کارشناس مهندسی مکانیک خاطر نشان کرد: از صفر تا ۱۰۰ طراحی و ساخت این دستگاه را خودمان انجام می‌دهیم و علاوه بر این بعضی از دستگاه‌های که تولید می‌کنیم، نمونه خارجی دارند و ایده طراحی و تولید تعدادی از دستگاه‌ها هم خودمان انجام داده‌ایم.

عباسی تصریح کرد: قیمت هر یک از این دستگاه‌ها متفاوت است و به عنوان مثال دستگاه با ظرفیت حدود ۲۰۰ کیلو گرم در ساعت، حدود ۱۳۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان است.

وی با اشاره به اینکه در قالب یکی از شرکت‌های پارک علم و فناوری استان فعالیت می‌کنیم، افزود: تاکنون تعداد ۵ دستگاه را فروخته‌ایم و دو واحد تولید حبه عناب استان نیازهای خود را از طریق ما تأمین می‌کنند و در بحث سورتینگ هم ۲۰ دستگاه تولید خود را فروخته‌ایم.

مدیر مرکز رشد و فناوری قاین هم که با تعدادی از محصولات تولید این مرکز در حوزه زعفران و زرشک در این نمایشگاه حضور پیدا کرده است، گفت: با ۹ محصول تولید این مرکز مانند شامپوهای سر و بدن، محصولات تولید شده با زرشک و زعفران، کنسانتره زرشک و عناب، کرم‌های آرایشی و بهداشتی بر پایه زرشک و زعفران و… در این نمایشگاه شرکت کرده‌ایم.

به گفته وی تعدادی از آنها محصولات آنها در مرحله فروش و بعضی دیگر هم در حال انجام کارهای کارگاهی و آزمایشی و تست هستند.

وی با بیان اینکه مرکز رشد واحدهای فناوری قاین از سال ۱۳۹۲ با گرفتن مجوز موافقت اصولی از وزارت علوم فعالیت خود را شروع کرده است، افزود: در حال حاضر ۳۲ واحد فناور و ۸ شرکت دانش بنیان در قاین وجود دارد که ۴ تا از این شرکت‌ها در مرکز رشد مستقرند که در حوزه‌های مختلف کشاورزی و صنایع تبدیلی و… فعالیت می‌کنند و توسط ۳۲ واحد فناور این مرکز برای ۲۴۹ نفر اشتعالزایی شده است.

کمبود فضا

وثوقی تصریح کرد: یکی از مشکلات ما کمبود فضا برای استقرار شرکت‌ها است و در حال حاضر در ساختمانی متعلق به سازمان جهاد کشاورزی برای مدت ۱۰ سال مستقر شده‌ایم.

به گفته وی بر اساس قانون شرکت‌های دانش بنیان ساختمان‌های مازاد دستگاه‌های اجرایی می‌تواند در اختیار شرکت‌های دانش بنیان و پارک‌های علم و فناوری قرار گیرد.

وی تاکید: اگر می‌خواهیم به پیشرفت و اشتغال پایدار برسیم، چاره‌ای جز این نیست که از شرکت‌های فناور و دانش بنیان حمایت کنیم بنابر این ساختمان‌های مازاد دستگاه‌های استان با تعامل مسئولان استانی باید در اختیار این شرکت‌ها قرار گیرد تا آنها هم سهمی در توسعه کشور و استان داشته باشند که این موضوع سبب مهاجرت معکوس نخبگان و کار آفرینان خواهد شد.

مدیر مرکز رشد و فناوری قاین متذکر شد: در استان سیستان و بلوچستان ساختمان‌های خوبی در اختیار پارک علم و فناوری قرار گرفته که نسبت به تجهیز آنها اقدام کرده‌اند.

مدیر اجرایی رویداد ملی زرناب هم با اشاره به اینکه نمایشگاه ایده تا محصول زرناب در کنار رویداد ملی استارتاپی زرناب حول محصول زرشک برگزار شده است، گفت: در اجرای این برنامه دنبال این موضوع هستیم که بتوانیم در زمینه‌های مختلف مربوط به زرشک ایده‌های مختلف را جمع آوری کنیم تا با راهنمایی و حمایتی که در آینده از آنها خواهد شد، این کار منجر به تولید محصول شود.

به گفته محمد امیری از آن جایی که بخشی از این ایده‌ها در سال‌های گذشته عملی شده‌اند، در این نمایشگاه در معرض دید دانشجویان و شرکت کنندگان در این رویداد قرار گرفته‌اند.

وی خاطرنشان کرد: در ۱۶ غرفه تولیدات مورد نظر در زمینه زرشک، زعفران و عناب ارائه شده‌اند و علاوه بر آن، در میزهایی هم تولیدات دانشجویان در حوزه‌های دیگر عرضه شده‌اند.

امیری با بیان اینکه در برگزاری این رویداد پارک علم و فناوری، کمیته امداد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میراث فرهنگی، سازمان جهاد کشاورزی و تعدادی از شرکت‌های خصوصی فعال در حوزه محصولات مزیت دار استان با ما همکاری کرده‌اند، افزود: رویداد اصلی ملی تخصصی زرناب امروز بعد از ظهر در دانشگاه بیرجند آغاز می‌شود.

پشتیبانی از ایده‌های برتر

وی با اشاره به اینکه ۱۱۰ نفر برای حضور در این رویداد علمی ثبت نام کرده‌اند، ادامه داد: این افراد ایده‌های خود را ارائه خواهند کرد و بعد از داوری آنها، از ۳ ایده برتر حمایت مالی خواهد شد و علاوه بر آن با حمایت معنوی از آنها برای استقرار در فضای دانشگاه و پرداخت تسهیلات و آموزش حمایت می‌شوند.

مدیر اجرایی رویداد ملی زرناب گفت: همچنین از ۱۰ ایده برتر هم که قابلیت توسعه را داشته باشند، حمایت خواهیم کرد.

امیری متذکر شد: برای اینکه جامعه هدف بیشتری را در این خصوص درگیر کنیم، با هماهنگی با آموزش و پرورش در روزهای برگزاری نمایشگاه، بر اساس برنامه ریزی انجام شده، دانش آموزان در این نمایشگاه حضور پیدا می‌کنند تا علاوه بر بازدید از آن، بحث‌های مربوط به از ایده تا اجرا و بازاریابی در قالب کارگاه‌های ۲۰ تا ۳۰ دقیقه‌ای برای آنها ارائه می‌شود.

به گفته وی برند زرناب مخفف زرشک، زعفران و عناب است که امیدواریم در سال‌های آینده برای زعفران و عناب هم بتوانیم این رویداد را برگزار کنیم.