دولت بایدن در حالیکه که تنها ۲ ماه دیگر در کاخ سفید حضور دارد، اما اخیرا مجوز استفاده از سلاحهای دوربرد توسط ارتش اوکراین در حمله به عمق خاک روسیه را صادر کرده است.
به گزارش فارس، پس از گذشت بیش از دو سال و نیم از جنگ روسیه و اوکراین، دولت جو بایدن به اوکراین اجازه داد از موشکهای تاکتیکی آمریکایی «اتکامز» (ATACMS) برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند. این مجوز پس از آن صادر شد که کاخ سفید بیش از ۳۰ ماه به درخواست اوکراین برای حمله به خاک روسیه با سلاحهای آمریکایی، به دلیل ترس از تشدید جنگ، پاسخ منفی داده بود.
لازم به ذکر است که اوکراین پیش از این، درخواست استفاده از سیستمهای موشکی «هیمارس»، تانکهای آبرامز و جنگندههای اف-۱۶ را نیز داده بود که دولت بایدن در ابتدا با آنها مخالفت کرد یا طفره رفت و بعدها موافقت کرد. خبرگزاری آربیسی اوکراین نیز امروز (سهشنبه) به نقل از یک مقام ارتش این کشور گزارش داد که ارتش این کشور اولین حمله خود را در منطقه مرزی در خاک روسیه با موشک ATACMS ساخت آمریکا انجام داده است.
در این باره پروفسور «ویلیام وولفورث»، کارشناس سیاست خارجی آمریکا در دانشگاه دارتموث، در گفتگو با الجزیره گفت: «این تصمیم دولت با توجه به پیشروی روسیه در بسیاری از جبهههای اصلی جنگ و آمادگی برای حملهی متقابل در منطقهی کورسک منطقی به نظر میرسد. اگر اوکراین حداقل به نقطهی تعادلی در جنگ از طریق متوقف کردن حملات روسیه نرسد، مذاکره از هر نوعی برای کییف فاجعهبار خواهد بود».
وولفورث اشاره کرد که مقامات دولت بایدن، کاهش محدودیتهای استفاده از موشکهای اتکامز توسط اوکراین را پاسخی به حضور نیروهای کره شمالی در منطقهی کورسک میدانند. او افزود: «تحلیلهای نظامی اوکراین نشان میدهند که اوضاع خوب نیست و اگر ایالات متحده میخواهد از خطر واقعی وخیمتر شدن اوضاع جلوگیری کند، باید پیش از ژانویه تلاش بیشتری کند. بهنظر میرسد که اکنون این کار را انجام داده است».
استقبال اولیه از سوی کنگره
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در مصاحبهای با رسانههای اوکراینی گفت که کییف میخواهد جنگ با روسیه را در سال آینده از طریق «راههای دیپلماتیک» پایان دهد.
او افزود که مطمئن است جنگ «زودتر» از زمانی که دونالد ترامپ رئیسجمهور شود، پایان خواهد یافت: «مطمئناً با سیاستهای تیم فعلی کاخ سفید، جنگ زودتر تمام میشود. این رویکرد و وعدهی آنها به مردم است».
همزمان اعضای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در کنگره مدتی است که از بایدن میخواهند محدودیتهای استفادهی اوکراین از سلاحهای آمریکایی را کاهش دهد. «مایک ترنر»، نماینده جمهوریخواه اوهایو و رئیس کمیتهی اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا نیز از خبر صدور مجور دولت بایدن استقبال کرده است.
ترنر در توئیتی نوشت: «اوکراین نمیتواند بهدرستی از خود دفاع کند اگر یک دستش بسته باشد. خبر امروز مبنی بر اینکه دولت بایدن بالاخره به اوکراین اجازه استفاده از موشکهای اتکامز برای هدف قرار دادن اهداف محدود در خاک روسیه را داد، مدتها انتظار میرفت. ماهها پیش با رئیسجمهور بایدن تماس گرفتم تا این محدودیتها را حذف کنم. بایدن باید خیلی زودتر به درخواستهای رئیسجمهور زلنسکی گوش میداد».
این نمایندهی جمهوریخواه افزود: «رئیسجمهور بایدن همچنان محدودیتهایی را برای اوکراین اعمال میکند که از دفاع اوکراینیها جلوگیری میکند و به طولانی شدن جنگ میانجامد. این گام اول برای تحت فشار قرار دادن پوتین است و با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، برای پایان دادن به جنگ تلاش خواهد شد».
«جیک اوشینکلوس»، نمایندهی دموکرات ماساچوست نیز خواستار حمله به پالایشگاههای نفتی روسیه شده و در توئیتی نوشت: «تصمیم بایدن برای برداشتن محدودیتهای استفاده از موشکهای اتکامز توسط اوکراین در روسیه، پیشرفتی است که از مدتها پیش در انتظارش بودیم؛ اما مهم است که اهداف مجاز شامل پالایشگاههای نفتی روسیه باشد که به ماشین جنگی کرملین پول و منابع میدهند».
از زمان شروع جنگ در فوریهی ۲۰۲۲، کمکهای آمریکا به اوکراین بیش از ۶۰ میلیارد دلار بوده است و آمریکا همچنان آموزش، پشتیبانی لجستیکی و اطلاعاتی به اوکراین ارائه میدهد. طبق اعلام وزارت دفاع آمریکا، از سال ۲۰۲۲، واشنگتن و متحدانش بیش از ۱۲۳ هزار سرباز اوکراینی را آموزش دادهاند، اما با وجود این آموزشها و پیشرویهای روسیه، ارزش این آموزشها در میدان جنگ مشخص نیست.
مأموریت دشوار ترامپ
با پیروزی ترامپ در انتخابات، دولت بایدن بهسرعت بستههای جدید تسلیحاتی به اوکراین فرستاد. همزمان اجازهی حمله به اهداف در عمق خاک روسیه، برنامهی ترامپ برای حل این درگیری را پیچیدهتر کرده است. معاون ترامپ، جی دی وانس، برنامهای ارائه داده بود که شامل متوقف کردن جنگ در مرزهای فعلی، اجبار اوکراین برای اعلام سیاست بیطرفی و تعهد به عدم پیوستن به ناتو میشد.
همزمان، [به ادعای الجزیره]ترامپ که روابط خوبی با رئیسجمهور روسیه دارد، بارها درخواستهای زلنسکی برای کمکهای بیشتر آمریکا را مورد انتقاد قرار داده و گفته است: «این درخواستها هیچوقت تمام نمیشوند.» او در طول کمپین انتخاباتی وعده داده بود که جنگ را «در عرض ۲۴ ساعت» پایان میدهد، اما جزئیاتی از برنامهی صلح خود ارائه نداده است. اقدام دولت بایدن، مأموریت تصور شدهی ترامپ را دشوارتر کرده و او اکنون با وضعیتی پیچیدهتر از آنچه انتظار داشت، روبرو خواهد شد.