شفقنا- دکتر مصطفی معین، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تأکید کرد که باید علل اصلی مهاجرت گسترده پزشکان از کشور و نارضایتیهای فعلی در نظام سلامت کشور مورد بررسی قرار گیرد. به گفته دکتر معین وزرای بهداشت در دهه گذشته باید پاسخگوی این مشکلات باشند.
به گزارش خبرنگار شفقنا، دکتر مصطفی معین در مراسم رونمایی از کتاب “رابطه پزشک و بیمار” با تدوین و ترجمه «قربان بهزادیان نژاد» نکاتی را درباره اهمیت فلسفه و اخلاق در رابطه بین پزشک و بیمار مطرح کرد.
وی بیان کرد: فیلسوفان و پزشکان باید در کنار هم قرار گیرند تا به بهبود این روابط کمک کنند.
معین گفت: طبق آخرین پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان که در سال ۱۴۰۲ منتشر شد، علیرغم اینکه ۸۱ درصد جامعه نسبت به یکدیکر بی اعتمادند ولی در بین گروههای اجتماعی، پزشکان از بالاترین سطح اعتماد در بین مردم ایران برخوردار هستند.
وی همچنین به تجربیات بینالمللی و تفاوتهای شرایط بین ایران و انگلستان در زمینه پزشکی اشاره کرد و گفت: مطالعات و تجارب جهانی میتوانند در بهبود شرایط کنونی کمککننده باشند.
معین افزود: در سالهای ۳۸ و ۳۹ شمسی، لوایحی به مجلس شورای اسلامی ارائه شده بود که هدف آنها اصلاح نظام پزشکی و بهبود شرایط برای جامعه بود. پس از یک سال، آییننامه انتظامی پزشکی تصویب و پروژهای که با شرایط جامعه و طب جدید سازگار بود، پنجاه سال به طول انجامید.
وی در ادامه تأکید کرد: پزشکان باید وقت بیشتری را به بیماران خود اختصاص دهند و ارتباط بهتری با آنها برقرار کنند. بر اساس یک تحقیق که با نمونهگیری از ۱۲۰۰ بیمار انجام شده، اکثریت بیماران برقراری ارتباط خوب را در اولویت قرار دادهاند.
وی تأکید کرد: پزشکان نه تنها باید درمانگر، بلکه باید معلم، هنرمند و دوست بیماران خود باشند تا بتوانند به طور مؤثر به آنها خدمت کنند. تشخیص و درمان باید با در نظر گرفتن جنبههای روانی، فرهنگی و سطح سواد بیمار صورت گیرد. پزشک باید هنرمند باشد و به بیمار آرامش بخشد. او باید عاشق انسان باشد و بیمار را درک کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در تاکید بر لزوم استیضاح وزرای بهداشت دهه گذشته، بیان کرد: لازم است پرسیده شود که چرا وضعیتی برای پزشکان پیش آمده که بسیاری از آنها به فکر مهاجرت افتادهاند.
این سیاستمدار با تاکید بر اهمیت اخلاق و فلسفه اخلاق در کنار بیمار، افزود: همواره فیلسوفانی که طبیب و طبیبانی که فیلسوف هستند وجود داشتهاند.
معین همچنین به تهدیدات و خشونتهای سازماندهی شده علیه پزشکان اشاره کرد.
وی تأکید کرد که بیش از ۸۰ درصد تشخیصهای پزشکی از طریق برقراری ارتباط با بیمار و شرح حالی که بیمار ارائه میدهد، صورت میگیرد.
معین با اشاره به اینکه کتاب «رابطه پزشک و بیمار» در شرایط خاصی نگارش شده است، اظهار داشت: هر کاری که پزشک انجام میدهد باید به نفع بیمار باشد یا حداقل ضرری به او نرساند.