امیر کرمزاده مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان در یادداشتی نوشت: امروزه استان اصفهان با بیش از ۱۰ هزار سال تاریخ مدون و مکتوب و بیش از هفت هزار سال تاریخ تمدن، یکی از مهمترین مراکز شکلگیری مدنیت در جهان بشری به شمار میرود.
با نگاهی گذرا به سیر تطور تاریخ فرهنگ و تمدن در فلات مرکزی ایران درمییابیم که آغاز حیات صنایعدستی با اختراع چرخ سفالگری در محوطه باستانی سیلک و تولید انبوه کوزههای سفالی به بیش از ۶ هزار سال قبل میرسد، لذا همین نکته حکایت از حیات چند هزارساله هنر در این سرزمین کهن دارد. با این وصف هنر و هنر ورزی در استان اصفهان از پیشینه تاریخی چند هزارساله برخوردار است.
برآوردها در حال حاضر حاکی است که بیش از ۲۰۰ هزار نفر هنرمند، تولیدکننده و عرضهکننده صنایعدستی در ۲۹ شهرستان استان اصفهان درحال فعالیت هستند و این درحالی است که از این تعداد فقط به تعداد 100 هزار نفر در شهر تاریخی اصفهان بهعنوان دومین شهر جامع صنایعدستی جهانی در حال فعالیت هستند، لکن نکته مهم در اینجا این است که باید از خود بپرسیم چرا صنایعدستی هنوز در شاخصههای اقتصادی استان اصفهان در حد انتظار دارای رتبه بالایی نمیباشد!
در طی یک دهه گذشته با اقدامات انجام شده تلاش شد تا صنایعدستی از حاشیه حیات اجتماعی مردم ایران به متن زندگی آنان وارد شود، زیرا تا پیشازاین، صنایعدستی فقط بهعنوان یک کالای زینتی و سوغات حداقل در میان گردشگران ایرانی مطرح بود، لکن هماینک معتقدیم صنایع نهتنها میتواند نقش مهم در حیات اجتماعی ایرانیان و حتی در خانههای مردم ایران ایفا کند بلکه بهعنوان یک مقوله ارزشمند صادراتی میتواند نقشی مهم در تولید ناخالص ملی ایران و بهویژه استان اصفهان ایفا کند.
بررسیهای اولیه اینجانب در طی شش ماه حضورم در اصفهان حاکی است که در حوزه صنایعدستی و بهمنظور افزایش توان فروش و صادرات اقلام صنایعدستی باید به چند نکته مهم توجه کنیم:
- در حوزه تولید عمومی و بهمنظور صادرات باید به سلایق مشتریان بهویژه کشورهای هدف گردشگری توجه ویژه شود.
- در زمینهٔ بستهبندی مناسبت برای محصولات صنایعدستی هنوز راه درازی در پیش داریم.
- در زمینهٔ بازاریابی محصولات صنایعدستی و بهطور کل در حوزه بازاریابی صنایعدستی هنوز در ابتدای راه هستیم.
- استان اصفهان با توجه به اینکه در مرکز کشور واقع شده و همانند استانهای مرزی با کشورهای دیگر ارتباط مستقیم ندارد نیازمند پایانههای ویژه صادرات صنایعدستی است.
با توجه به لزوم بازاریابی مناسب برای محصولات صنایعدستی طی هفتهای که گذشت و همزمان با برگزاری سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی، با همیاری معاونت صنایعدستی کشور میزبان رئیس و اعضای انجمن صنایعدستی اتحادیه عرب بودیم.
بیتردید همگان نیک میدانند کشورهای عضو اتحادیه عرب از جمله ثروتمندترین کشورهای جهان به شمار رفته و با توجه به اینکه اکثر آنها در همسایگی ایران هستند و درعینحال همگی مسلمان نیز هستند، دارای اشتراکات فراوانی با ایرانیان میباشند.
از جمله مهمترین ویژگیهای کشورهای عربی، علاقهمندی آنان به اشیای زینتی است، لذا با توجه به تنوع و تکثر محصولات صنایعدستی ایرانی و بهویژه هنرهای دستی اصفهان از یکسو و تنوع در تزئینات این محصولات از سوی دیگر، کشورهای ثروتمند عربی بازار مناسبی برای عرضه محصولات صنایعدستی ایران و بهویژه اصفهان به شمار میرود، لذا در هفتهای که گذشت از فرصت سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی استفاده شد و با مساعدت معاون صنایعدستی کشور، در وهله اول رئیس و اعضای انجمن صنایعدستی اتحادیه عرب به اصفهان دعوت شدند تا ضمن بازدید از کارگاههای صنایعدستی اصفهان با فعالان بخش خصوصی اصفهان نیز نشستی برگزار و از این طریق ارتباط اقتصادی اصفهان و کشورهای عربی و اسلامی آغاز شود، پسازآن این هیئت با سفر به تهران ضمن بازدید از نمایشگاه و بهویژه عرفه اصفهان با مسئولان عالیرتبه وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز تفاهمنامهای امضا کرده و از این طریق توانستیم دیپلماسی فرهنگی و هنری را بهمنظور ایجاد درگاهی جدید برای صادرات صنایعدستی در منطقه و خاورمیانه ایجاد کنیم.
امید میرود تا با همگرایی تمامی مسئولان امر، بتوانیم این مسیر را ادامه داد و از این طریق پایانه صادراتی جدید برای صادرات صنایعدستی در اصفهان ایجاد کنیم.
انتهای پیام/