«به بهانه اولین سفر» عنوان یادداشت مجید فراهانی برای روزنامه اعتماد است که در آن آمده: ریاست محترم جمهوری، استان سیستان و بلوچستان را به عنوان اولین مقصد خود انتخاب کردهاند و روز پنجشنبه از این استان بازدید و با قشرهای مختلفی از مردم دیدار خواهند کرد و با مدیران و مسوولان استانی سخن خواهند گفت و در جریان مسائل استان از نزدیک قرار خواهند گرفت. با توجه به اهمیتی که سفرهای روسای جمهور به استانها دارد و عملا رویکرد دولتها را به استانهای مختلف کشور به ویژه استانهای محرومتر نشان میدهد و نقشی که این سفرها در برنامهریزی و اعمال مدیریت در استانها دارد، فکر میکنم مرور برخی نکات میتواند بسیار مفید باشد:
1- سفر به سیستان و بلوچستان با توجه به محرومیتها و از سوی دیگر فرصتهای بینظیری که این استان برای رشد اقتصادی دارد نگرش رییسجمهور را به اولویت بخشی به توسعه مناطق پیرامونی نشان میدهد. از سوی دیگر رییسجمهور ضوابطی را برای این سفر و سفرهای بعدی در نظر گرفتهاند مبنی بر عدم تمرکز بر استقبالهای خیابانی، کلنگزنی و افتتاحهای بعضا بیمورد و دستاوردسازیهای صوری که این خود میتواند سنگ بنای مواجهه دولتمردان با واقعیتهای کشور را بگذارد و از ادعاهای غیرواقعی درباره سفر و دستاوردهای آن بکاهد.
2- یکی از اهدافی که رییسجمهور چه در جریان انتخابات و چه در دیدارهایی که با استانداران و نمایندگان مجلس بیان شده و در این سفر نیز برآن تاکید خواهد شد ایجاد تغییراتی در روندهای مدیریتی و اجرایی و زمینهسازی برای تمرکززدایی از مدیریت کشور و جلب حداکثر مشارکت جوامع محلی و فعال کردن ظرفیتهای مناطق مختلف جغرافیایی کشور است. این موضوع یکی از ضرورتهای ساختار اجرایی کشور و پرهیز از مرکزگرایی عمیقی است که متاسفانه دههها است که کشور گرفتار آن است و گریز از آن اراده قوی و باورمندی به توان مدیریتی استانهای کشور دارد.
3- واقعیت آن است که مساله رییسجمهور توسعه است به همین دلیل در صد روز گذشته تلاش کرده گرفتار حاشیهها نشود و از بحرانها عبور کند. او به کمبودها واقف است و آن را کتمان نمیکند...
رییسجمهور به داراییهای ملی که در پهنه جغرافیای کشور گسترده است و میتواند منشا خلق منابع جدید برای اقتصاد باشد، آشنا است و از همه مهمتر به نیروهای اجتماعی و بومی و توانمندیهای آنان اعتماد کامل دارد.
4- برای دستیابی به این اهداف و جلب مشارکت جامعه باید یک رابطه تعاملی و پینگپنگی بین دولت و جامعه برقرار کنیم که هر دو طرف این فرصت را داشته باشند که در رفت و برگشتی دائمی یکدیگر را اصلاح کنند و نهایتا به اصلاح فرآیند حکمرانی و خلق ثروت برای اقتصاد بینجامد.
5- بهطور کلی در کنار ظرفیتها و مسائلی که هر استان به نوبه خود با آن مواجه است سه موضوع در سفرهای استانی رییسجمهور مدنظر قرار خواهد گرفت: الف، تمرکززدایی در برنامهریزی (مواضع دکتر پرشکیان) ب) فعالسازی داراییها (بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه) و ج) درونزایی اقتصادی (بر اساس سند اقتصاد مقاومتی).
و این اتفاق میسر نخواهد شد مگر آنکه بتوانیم بهطور همزمان دولت، جامعه مدنی و کسب و کارها را با هم و در ارتباط متقابلشان با یکدیگر به صحنه بیاوریم و کمک کنیم که یک سرمایه اجتماعی پشتوانه اقدامات آینده دولت باشد.