شناسهٔ خبر: 69811543 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: میراث آریا | لینک خبر

ایرانیان خارج از کشور، تهدید یا فرصت

ایرانیان در طول تاریخ همواره تمدن‌ساز، خلاق و خواهان صلح و دوستی با ملل گوناگون و بویژه همسایگان خود بوده‌‎اند. بخشی از این خصائص مطلوب ناشی از مهاجرت اقوام ایرانی به سایر نقاط جهان بوده است.

صاحب‌خبر -

مجید معتمدیان، کارشناس گردشگری در یادداشتی نوشت: ایرانیان در طول تاریخ همواره تمدن ساز، خلاق و خواهان صلح و دوستی با ملل گوناگون و بویژه همسایگان خود بوده‎‌اند. بخشی از این خصائص مطلوب ناشی از مهاجرت اقوام ایرانی به سایر نقاط جهان بوده است. همچنان که خود در یک دوران تاریخی به سرزمین ایران مهاجرت کرده‌اند. هرچند هم اکنون مهاجرت به دلایل مختلف افزایش یافته است اما نمی‌‎ توان فرهنگ مهاجرت ایرانیان را محدود به دوران معاصر و شرایط کنونی دانست.

بخش قابل توجهی از گستره فرهنگ و تمدن غنی ایرانی در میان سایر کشورهای جهان، ناشی از این مهاجرت‌ها بوده که به مدد علم، ذوق و هنر توانسته نقش مؤثری در انتقال فرهنگ غنی ایرانی به آن سوی مرزها داشته باشد. در دوران جدید که اقتصاد به همراه علوم و فناوری‌های پیشرفته، جهان را در نوردیده و تمامی دول دنیا به دنبال افراد برخوردار از دانش وایده‌های خلاق هستند و در این مسیر از هیچ گونه تلاش و سرمایه‌گذاری چشم پوشی نمی‌کنند، ایرانیان مهاجر در سراسر جهان از موقعیت ممتازی برخوردار بوده و به مدد نبوغ و استعداد خود در کنار امکانات و فضای سرزمین‌های میزبان، توانسته‌اند نقش بسیار مؤثر و ارزشمندی در رشد و توسعه آن کشورها ایفا کنند.

این نقش در برخی مناطق دنیا همچون کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس بسیار پررنگ بوده و در کشورهای آمریکای شمالی و اروپای مرکزی همراه با تمرکز جمعیتی همواره دیده می‌‎ شود. بر اساس تحقیقات اداره مهاجرت و آمار آمریکا، ایرانیان با دارا بودن بالاترین شاخص‌های علمی و اقتصادی، بهترین جایگاه را در میان سایر مهاجرین به آن کشورها بوده‎‌اند. اگر واقعیت فوق را در مورد ایرانیان مهاجر پذیرفته باشیم، پس می‌توان نتیجه گرفت وامیدوار بود که این طیف وسیع باز می‌توانند در سرزمین مادری خویش نیز منشأء خدمات مؤثر و تحول باشند. بر اساس مطالعات و تجارب، اکثریت ایرانیان مقیم خارج با هر دلیل و انگیزه‌ای که مهاجرت را برگزیده‌اند، همچنان دل در گرو مهر وطن داشته و میل به حفظ رابطه با آن دارند. نوع این ارتباط به اشکال مختلف وجود دارد، از مراودات خانوادگی تا حوزه‌های علمی و اقتصادی.

 با طرح موضوع توسعه، نگاه‌ها به امور اقتصادی، علمی و زیربنایی معطوف می‌شود و البته که این مواضع از ارکان مهم توسعه هر کشوری بوده و خوشبختانه هموطنان خارج از وطن ما در این مقوله دارای سوابق درخشان هستند و باز اگر بر اساس واقعیت‌های تاریخی و اجتماعی، وابستگی و دلبستگی ایرانیان به فرهنگ و تاریخ و تمدن موطن خود را بپذیریم، این امر می‌تواند مهمترین جذابیت کشور عزیز ایران باشد. بخش قابل توجهی از مجموع سرمایه‌گذاری‌های انجام شده توسط ایرانیان خارج از کشور در ایران معطوف به این موضوع بوده است و چه بسا به همراه سرمایه خود از توان شرکاء خارجی نیز بهره جسته‌اند.

بر اساس مشاهدات متولیان سرمایه‌گذاری خارجی، به کرات سرمایه‌داران ایرانی تمایل خود را به سرمایه‌گذاری در طرح‌های گردشگری، میراث فرهنگی و حتی صنایع دستی  ابراز کرده‌اند. همچنین در میان خیرین ایرانی خارج از کشور نیز تمایلات سرمایه‌گذاری عام المنفعه در حوزه گردشگری رو به افزایش است چرا که علاوه بر منافع خاص خود، موجبات اشتغال را فراهم کرده و طیفی از افراد نیازمند، در چرخه کار و فعالیت و کسب درآمد قرار می‌گیرند. دلبستگی ایرانیان به موطن و تاریخ ایران در افرادی که از گذشته‌های دور مهاجرت کرده‌اند، بیشتر دیده می‌شود. به همین دلیل این افراد دوست دارند نقشی در حفظ آثار فرهنگی و تاریخی کشور داشته باشند. این تمایل علاوه بر حفظ زبان و فرهنگ ایرانی، بصورت انتقال کمک‌های مادی و اقتصادی به حفظ و احیای این آثار نیز از سوی آنان دیده می‌شود.                  

در مجموع اتباع هر کشوری در سرزمین‌های دیگر به نوعی فرصت تلقی می‌شود (soft power). این فرصت برای کشور ما بسیار پر رنگ و حائز اهمیت است چرا که از یک سو جامعه ایرانی خارج از کشور بسیار وسیع و با تنوع استعدادهای علمی، اقتصادی و بین‎ المللی است و از سوی دیگر ایرانیان همواره حب وطن را در سینه دارند و در هر کجای جهان با افتخار خود را یک ایرانی با فرهنگ غنی چند هزار ساله می‌دانند. پس بایستی این فرصت گرانب‌ها را با برنامه‌ریزی مناسب و عاری از هرگونه حب و بغض غنیمت شمرد.

                                                                                                                                

                                                                                                       

               

انتهای پیام/