ایلان برمن، معاون ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا، احتمال بهبود وضعیت نوار غزه پس از پایان جنگ کنونی را متضمن گذشت دو دهه و ظهور نسل آینده دانست.
او در یادداشتی با عنوان «غزه به طرحی برای نسل بعد نیاز دارد» که ۲۶ آبان در روزنامه «واشنگتن تایمز» منتشر شد، از توصیه آمریکا به اسرائیل درباره طراحی «روز بعد» برای نوار غزه انتقاد کرد.
ایلان برمن پایهریزی یک نوار غزه پیشرفته، مرفه و از لحاظ سیاسی میانهرو را، نه در آیندهای نزدیک، که در چشماندازی بیست ساله ترسیم کرده است.
او نخستین پیش شرط تحقق این طرح را برقراری امنیت در غزه با همیاری اسرائیل، کشورهای عضو «پیمان ابراهیم» و دیگر کشورهای عربی ذکر کرد و نوشت، این اقدام به بازفعال شدن «پیمان ابراهیم» که از مدتی قبل دچار وقفه شده نیز کمک خواهد کرد.
«پیمان ابراهیم» که حدود چهار سال قبل با تلاش دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری وقت ایالات متحده منعقد شد، به عادیسازی روابط دیپلماتیک میان اسرائيل و چند کشور عربی منطقه، شامل امارات متحده عربی، بحرین و مراکش، انجامید.
ایلان برمن الویت دوم برای بهبود وضعیت غزه را تشکیل «حکومتی جدید» در این باریکه دانسته و با اشاره به نتایج نظرسنجیها درباره حمایت ناچیز فلسطینیان از حکومت جنبش فتح و تشکیلات خودگردان فلسطینی به رهبری محمود عباس، درباره هویت حاکمان آینده غزه ابراز تردید کرده وافزوده است، حاکمان آتی این منطقه باید شفاف، عاری از فساد و از لحاظ عقیدتی میانهرو باشند.
او با یادآوری تحولات مصر و تجربه ناکام حکومت محمد مرسی عضو گروه اسلامگرای اخوان المسلمین در جذب سرمایهگذاریهای خارجی، نتیجهگیری کرده است که دولتهای خارجی اصولا در حکومتهای اسلامگرا سرمایهگذاری نمیکنند و از این رو حکومت آینده فلسطینیان برای اقناع سرمایهگذاران باید سکولار و شفاف باشد.
معاون ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا قابل دوام بودن آینده فلسطینیان را در گرو ریشهکن شدن افراطگرایی دانسته است.
ایلان برمن عقاید یهودستیزانه و سیاست ضدمصالحه در جامعه فلسطینی را مانع حصول سازش درازمدت میان آنها و اسرائیل ذکر کرده و آژانس امدادرسانی و کاریابی ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (آنروا) را مسئول بخش زیادی از استمرار این تفکر میان فلسطینیان معرفی کرده است.
او یافتهها درباره عضویت ۱۰ درصد از حدود سی هزار کارمند «آنروا» در گروههای حماس و جهاد اسلامی را شاهدی بر این مدعا دانسته است.
اسرائیل «آنروا» را بهعنوان یک نهاد تروریستی شناسایی کرده و فعالیت آن را در سراسر اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی تحت کنترل این کشور ممنوع کرده است.
ایلان برمن پایهگذاری ساختاری ضامن امنیت اسرائیل، همسو با یک حکومت فلسطینی خوب و میانهرو و به دور از افراطگرایی را نیازمند زمان، انرژی و تامین منابع دانسته و افزوده است، چنین مهمی برای تامین رفاه فلسطینیان از طریق سرمایهگذاری مناسب، اراده سیاسی و همکاری جدی شرکا در جهان عرب در قالب طرحی بلندمدت میسر است.
معاون ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی این هدفگذاری را نه فوری و برای «روز بعد»، بلکه برای «نسل آتی» ساکنان نوار غزه قابل دستیابی دانسته است.
منبع: روزنامه واشنگتن تایمز
∎