به گزارش همشهریآنلاین، در حالیکه طی چند سال اخیر، سیاست تعرفهگذاری برق بهنحوی تغییر کرده که مشترکان کممصرف تشویق و پرمصرفها تنبیه شوند اما باز هم در ایران با پدیدههای عجیب برقخواری مواجه هستیم که میشود از آنها بهعنوان سلاطین برقخوار یاد کرد و سؤال مهم این است که دولت چهاردهم برای برخورد با اینها چه میکند؟ در این روزها که در سراسر کشور بهطور معمول ۲ساعت برق در مناطق مختلف قطع میشود، این موضوع مطرح شده که به جای تنبیه همه، بهتر است افراد پرمصرف، تنبیه شوند.
همکاری مردم و ناسپاسی برقخواران
درحالیکه مردم این روزها با دشواری ناشی از خاموشیهای برنامهریزی شده مواجه هستند و با دولت همراه شدهاند اما ناسپاسی برقخواران جای سؤال جدی دارد و مماشات شرکت توانیر و شرکتهای توزیع برق میتواند به مثابه تقدیر از این افراد و نهادها قلمداد شود؛ چه اینکه در چند سال اخیر از پدیدههای برقخواری رونمایی شده است.۱۶مرداد ۱۴۰۳خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یک مشترک خانگی در تهران در ۴ماه اول سالجاری به اندازه یک محله در پایتخت برق مصرف کرد؛ درحالیکه شرکت توانیر گزارش داده که از هر ۴مشترک خانگی، یک مشترک پرمصرف، بدمصرف یا بسیار بدمصرف است؛ براساس اطلاعات شناسه قبض یک مشترک خانگی در منطقه یک تهران، از ابتدای سال تا نیمه مرداد امسال ۵۷هزار و ۱۶۰کیلووات ساعت برق مصرف کرد که معادل محلهای با ۲۵۰واحد مسکونی در تهران است.
برقخواری ماینرهای غیرمجاز
چندسالی است که پدیده برقخواری در ایران شکل جدیدی پیدا کرده و برخی بهصورت غیرقانونی از برق با تعرفه خانگی و کشاورزی اقدام به استخراج رمزارزها میکنند. سیاست وزارت نیرو برای تنبیه این ماینرها و جمعآوری تجهیزات و معرفی متهمان به دستگاه قضا، اگرچه تا اندازهای جلوی این پدیده را گرفته اما همچنان گزارشها از ادامه فعالیت استخراج رمزارزحکایت دارد. ازجمله اینکه پیش از این هم فاش شده برخی از استخراجکنندگان رمز ارز بهصورت غیرمجاز به اندازه چند استان برق مصرف داشتهاند.
نورپردازی مگامالها
برای پدیدههای برقخواری در ایران میتوان به میزان بالای مصرف برق مجتمعهای تجاری در کلانشهرهای ایران اشاره کرد که با تاریک شدن هوا، نمای خود را با برقی که گران بهدست میآید، نورپردازی میکنند. البته این وضعیت فقط به نمای مگامالها محدود نمیشود و در داخل این مجتمعهای لوکس، شاهد مصرف بیرویه برق هستیم و شاید پاسخ این باشد که هزینه تمامشده برق از آنها گرفته میشود؛ اما سؤال اینجاست که وقتی زندگی تعداد زیادی از شهروندان دچار اختلال میشود، چرا باید اجازه بدمصرفی برق را به آنها داد؟
افعی برق تهران کیست؟
همکاری یک شرکت دولتی با پرمصرفترین مشترک برق ایران سبب شده تا با وجود افزایش مصرف، هزینه قبض این مشترک یکسوم شود. گفته میشود که این مشترک در شهریور امسال فقط بهاندازه مصرف یک محله با ۲۰خانه برق مصرف کرد. علت کاهش قبض برق این مشترک همکاری یک شرکت دولتی با او برای تغییر انشعاب از برق خانگی به یک مشترک دیماندی(صنعتی) بوده؛ درحالیکه براساس قانون هیچ خانهای در شهرها و روستاهای ایران اجازه استفاده از انشعاب دیماندی را ندارد و باید در قالب مشترکان خانگی ردهبندی شود.
این خبر نشان میدهد که بیشترین مصرف برق این مشترک در مهرماه سال پیش به ثبت رسیده، جاییکه افعی برق تهران در یک ویلا بهاندازه یک شهرک ۱۴۰۰ نفره برق مصرف کرد و قبض برق این بالانشین تهرانی در مرداد با مصرف ۱۶هزار و ۶۸۰کیلووات ساعت ۵۳میلیون تومان برآورد شده اما در نهایت قبض ۱۸میلیون تومانی صادر شده است.
ویلانشینها و لوکسنشینها
تحمل سرما و قطع گاز و برق سخت است و تلختر از آن برای مردم این است که شبکه تامین انرژی ایران بهدلیل عدمسیاست شفاف برای محدودکردن دهکهای بالای درآمدی در وضعیت ناپایدار قرار گرفته و افراد ثروتمند از یارانه کور انرژی بهرهمند میشوند. کافی است که مأموران شبکههای توزیع برق یک گزارش از وضعیت مصرف برق در ویلاهای کوهستانی و قصرهای لوکس چندصدمتری آماده کنند و روی میز دولتمردان قرار دهند.
***
قطعی برق به کشاورزی رسید
طبق اسناد وزارت نیرو، در ۲۶ آبانماه ۶۱۹ مگاوات برق کشاورزی در استانهای کشور قطع شده است.
یکشنبه گذشته وزارت نیرو برنامه زمانبندی قطعی برق در کشور را اعلام کرد.
پس از آن وزیر جهاد کشاورزی گفت که طبق توافق با وزارت نیرو قرار شده برق بخش کشاورزی در اولویت آخر قطعی قرار گیرد.
در گزارش جدید وزارت نیرو آمده است که در ۲۶ آبان ۶۱۹ مگاوات برق کشاورزی و ۱۵۵۶ مگاوات برق خانگی در کل کشور قطع شده است.
در همان روز ۶ مگاوات برق کشاورزان استان آذربایجانشرقی قطع شده است.
طبق این گزارش قطعی برق در همه استانهای کشور بوده است.
در همه کشورها برق بخش کشاورزی را به دلیل اینکه تولید و قیمت بازار به هم نریزد و امنیت غذایی خللی وارد نشود قطع نمیکنند.
کارشناس برق علی عزیزی میگوید که بخشهای تولیدی میتوانند از ژنراتورهای مخصوص در زمان قطعی برق استفاده کنند وقتی یک تصمیم ملی انجام میشود همه بخشها از جمله کشاورزی باید به آن عمل کنند.
در مقابل، فعال حوزه دامپروری رضا سلامی میگوید که قطعی برق قیمتها را به هم میریزد که تاثیر آن روی ۸۵ میلیون جمعیت است و کشور با صرف ارز باید وارد کند، تابستان گذشته قطعی برق مرغداریها باعث کاهش تولید و افزایش قیمت مرغ به بیش از ۱۰۰ هزار تومان شد.
مدیرعامل شرکت توانیر مصطفی رجبی مشهدی استفاده از انرژیهای تجدید پذیر را راهکار قطع نشدن برق کش اورزان در سالهای آینده میداند و معتقد است که تا ۸۰ درصد میتوانند برق مورد نیازشان را با استفاده از پنلهای خورشیدی تامین کنند و برق مازادشان را با نرخ مناسب به دولت بفروشند.
در آلمان دامداران با گاز تولیدی دامها نیاز انرژی دامداری را تامین میکنند.
∎