شناسهٔ خبر: 69801625 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

دولت پزشکیان می‌گوید افکار عمومی را برای گران کردن بنزین «آماده می‌کند»

رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران از افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت بنزین در سال آینده خبر داد

صاحب‌خبر -

در ادامه زمینه‌چینی‌ مقام‌های حکومتی برای افزایش قیمت بنزین، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم، روز دوشنبه بیست‌وهشتم آبان در سخنانی متناقض از یک سو ادعا کرد دولت برای افزایش قیمت بنزین برنامه‌ای ندارد و از سوی دیگر گفت که در صورت اتخاذ این تصمیم، افکار عمومی «آماده‌سازی» می‌شود.

مهاجرانی ضمن اشاره به وعده‌های مسعود پزشکیان افزود: «دولت همان‌طور که قبلا هم اعلام کرده است، در خصوص قیمت حامل‌های انرژی مردم را غافلگیر نخواهد کرد.» و ادعا کرد درباره بهای حامل‌های انرژی در دولت «بحث‌های کارشناسی» جریان دارد.

مهاجرانی این سخنان را در واکنش به سخنان حجت‌الله میرزایی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران، اعلام کرد که در نشست هیئت نمایندگان اتاق ایران با موضوع بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفته بود: «قیمت بنزین سال آینده بین ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش می‌یابد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، مسعود پزشکیان در جلسه اخیر با اقتصاددانان گفته که قیمت حامل‌های انرژی، به‌ویژه بنزین، در سال آینده باید به اندازه نرخ تورم تعدیل شود و این به معنای افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت بنزین در سال آینده است.

پیش‌تر، مهرداد لاهوتی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، هم گفته بود که دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۳ برای واردات بنزین ۹۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته بود، اما دولت چهاردهم برای واردات بنزین سال آینده ۶۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی کرده است. معنای این تغییر اعداد شفاف و روشن نشان می‌دهد که دولت به احتمال زیاد می‌خواهد نرخ بنزین را در سال آینده افزایش دهد.

این نماینده مجلس همچنین افشا کرد که وزیر نفت در جلسه‌ای به نمایندگان گفته است: «دنبال راهکاری هستیم که برای افزایش نرخ بنزین راهی پیدا کنیم.»

سایت تجارت‌نیوز نیز در گزارشی با این موضوع نوشت: «چنانچه به نظر می‌رسد، عزم دولت برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی جدی است. قیمت برق و آب از مهرماه سال جاری افزایش یافته و با توجه به اظهاراتی که پیش‌تر گفته شد، گویا افزایش قیمت بنزین در سال ۱۴۰۴ حتمی است.»

با این حال، مقام‌های دولتی از جمله فاطمه مهاجرانی و الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی، مدعی‌اند که دولت برای افزایش قیمت بنزین برنامه‌ای ندارد.

تکذیب خیز دولت برای افزایش قیمت بنزین در حالی است که مجموعه سخنان و واکنش‌های مقام‌های دولتی آشکار می‌کند که پزشکیان و همکارانش به دنبال راهکاری برای کاهش هزینه‌های اجتماعی و سیاسی افزایش قیمت بنزین‌اند.

پزشکیان روز هشتم آبان در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره «گران شدن بنزین» گفت: «باید تصمیم بگیریم. آن مقدار پولی را که با تولید بنزین داریم، می‌دهیم ولی آن مقداری را که می‌خواهیم بخریم، باید فکر کنیم. این مطلبی است که باید با مجلس و در صداوسیما با کارشناسان تفاهم کرد». او پیش‌تر هم گفته بود: «هیچ منطقی وجود ندارد که ما بنزین را به قیمت دلار آزاد بخریم و به قیمت یارانه‌ای بفروشیم.»

پزشکیان هنگام ارائه لایحه بودجه سال آینده به مجلس نیز برای چندمین بار به مسئله ناترازی‌ها در بخش انرژی اشاره کرد.

پزشکیان وعده داده است که در صورت تصمیم به افزایش قیمت بنزین، مردم مطلع خواهند شد. این سخنان رئیس دولت چهاردهم بیش از آنکه نشانه همدلی و همراهی دولت با مردم باشد، ترس حکومتی‌ها را از تکرار اعتراض‌های سراسری آبان ۹۸ آشکار می‌کند و احتمالا به همین دلیل، حاکمیت قصد دارد افزایش قیمت بنزین را با اقدام‌هایی مانند تغییر سهمیه‌ها و چندنرخی کردن اجرایی کند. هفته گذشته، در یکی از تازه‌ترین گام‌ها برای چندنرخی کردن قیمت بنزین، با تصمیم دولت، واردات بنزین سوپر برای افراد خصوصی آزاد اعلام شد.

دولت وقت جمهوری اسلامی بامداد ۲۴ آبان سال ۹۸، بدون اطلاع قبلی اعلام کرد که قیمت بنزین سهمیه‌بندی‌شده به ۱۵۰۰ تومان و قیمت بنزین آزاد به ۳۰۰۰ تومان افزایش خواهد یافت. این تصمیم ناگهانی به جامعه‌ای که با انواع مشکلات اقتصادی و تنگناهای معیشتی روبرو بود، شوک بزرگی وارد کرد و شروع اعتراض‌های سراسری را در پی داشت. جمهوری اسلامی با توسل به زور و خشونت اعتراض‌های مردمی آبان ۹۸ را سرکوب کرد، اما این اعتراض‌ها که عموم مردم بدون هماهنگی و در سطحی فراگیر در آن شرکت داشتند، به کابوسی هولناک برای حاکمیت تبدیل شد.

مسئله قیمت و تامین بنزین اینک به موضوعی جدی و چالش‌برانگیز برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است. داده‌های رسمی نشان می‌دهند که در حال حاضر به‌طور میانگین روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر بنزین در ایران مصرف می‌شود، حال‌ آنکه تولید بنزین در بهترین حالت حدود ۱۰۲ میلیون لیتر در روز است. دولت برای تامین ناترازی تولید و مصرف بنزین باید به‌طور متوسط روزانه ۱۸ میلیون لیتر بنزین وارد کند که این رقم در مناسبت‌های خاص، مانند تعطیلات عید نوروز، به روزانه ۳۰ میلیون لیتر هم می‌رسد.