شناسهٔ خبر: 69801617 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

کمک‌های میلیاردی ایالات متحده به افغانستان تحت سلطه طالبان چگونه هزینه می‌شود؟

بر اساس آخرین گزارش سی‌گار، ایالات متحده از اکتبر ۲۰۲۱ تا سپتامبر سال جاری، ۲۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در امور افغانستان هزینه کرده است

صاحب‌خبر -

ایالات متحده از اوت ۲۰۲۱ که در افغانستان خارج شد تا سپتامبر ۲۰۲۴، حدود ۲۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در بخش‌های مختلف از جمله اسکان مجدد شهروندان افغانستان که از سلطه طالبان گریختند، کمک‌های بشردوستانه، حمایت از صندوق امانی افغانستان در سوییس و توسعه این کشور هزینه کرده است.

به گزارش اداره بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سی‌گار) که فعالیت نهادهای ایالات متحده را در افغانستان در ماه‌های اوت، سپتامبر و اکتبر ۲۰۲۴ بررسی کرده، با گذشت سه سال از سلطه طالبان بر افغانستان، ایالات متحده همچنان بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین کمک‌کننده به این کشور است.

گزارش سی‌گار ۳۰ اکتبر در وب‌سایت این نهاد منتشر شد و حساب کاربری آن در ایکس روز یکشنبه ۲۷ آبان (۱۷ نوامبر) بخش‌هایی از آن را همرسانی کرد.

بر اساس این گزارش، از ۲۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری که آمریکا سه سال گذشته در امور مرتبط با افغانستان هزینه کرده، سه میلیارد و ۳۳ میلیون دلار در بخش کمک‌های بشردوستانه و توسعه صرف و سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون هم به صندوق امانی افغانستان در سوییس منتقل شده است. 

صندوق امانی افغانستان در سوییس سپتامبر ۲۰۲۲ تاسیس شد. هدف اصلی از ایجاد این صندوق، نگهداری و حفاظت از سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از دارایی‌های مسدودشده افغانستان در ایالات متحده بود تا این دارایی‌ها به نفع مردم افغانستان استفاده شود. این صندوق مستقل عمل می‌کند و تمرکز آن بر حفظ ثبات مالی، ارزش پولی و کنترل تورم در افغانستان است. مبلغی که ایالات متحده به این صندوق منتقل کرد، بخشی از ۹ میلیارد ذخایر ارزی بانک مرکزی افغانستان است که طالبان بارها خواستار انتقال آن به بانک مرکزی افغانستان در کابل شده‌اند.

هزینه‌های ایالات متحده آمریکا در امور افغانستان از اکتبر ۲۰۲۱ تا سپتامبر ۲۰۲۴

کمک‌های بشردوستانه: سه میلیارد و ۳۲۹ میلیون و ۸۳۳ هزار و ۳۹۵ دلار

هزینه انتقال افغان‌های تحت خطر از افغانستان به ایالات متحده: هشت میلیارد و ۷۰۰ میلیون و ۷۸۳ هزار و ۹۵۲ دلار 

هزینه اسکان مجدد افغان‌های منتقل‌شده به ایالات متحده: پنج میلیارد و ۵۳۳ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار

صندوق امانی افغانستان در سوییس: سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار

مجموع هزینه‌ها: ۲۱ میلیارد و ۶۳ میلیون و ۹۱۷ هزار و ۳۴۷ دلار

دفتر هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد مجموع کمک‌های بشردوستانه ارائه‌شده به افغانستان تحت سلطه طالبان از اوت ۲۰۲۱ تا اوایل نوامبر ۲۰۲۴ را شش میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار اعلام کرد. این نهاد در گزارشی که چهارم نوامبر منتشر کرد، مدعی شد این کمک‌ها از قحطی در افغانستان جلوگیری کرده است.

کمک‌های بشردوستانه ایالات متحده که در بسته‌های ۴۰ میلیون دلاری پول نقد به کابل منتقل شدند، در تداوم عملیات بشردوستانه سازمان ملل متحد در این کشور نقش کلیدی داشتند. هرچند اداره بازرس ویژه ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سی‌گار) پیش از این در چندین گزارش از دستبرد گسترده طالبان به این کمک‌ها خبر داده و اعلام کرده بود پول مالیات‌دهندگان آمریکا به جیب طالبان و گروه‌های تروریستی متحد این گروه می‌رود، مقام‌های دولت بایدن از جمله توماس وست، فرستاده پیشین وزارت خارجه‌ آمریکا در امور افغانستان، بر لزوم تداوم کمک‌های بشردوستانه تاکید کرده‌اند.

همچنین به رغم اینکه رژیم طالبان برای فعالیت سازما‌ن‌های امدادرسان و توسعه‌ای محدودیت‌هایی چون ممنوعیت استخدام زنان افغان، منع فعالیت‌های آموزش و مالیات سنگین وضع کردند، نهادهای مرتبط با دولت آمریکا به افغانستان برگشتند و فعالیت‌هایشان را در زمینه‌های مختلف از جمله امور توسعه‌ای از سر گرفتند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از جمله سازمان توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID) که بزرگ‌ترین نهاد توسعه‌ای ایالات متحده در کشورهای مختلف جهان است، پروژه‌هایش را در افغانستان از سر گرفته است.

از مجموع سه میلیارد و ۳۲۹ میلیون و ۸۳۳ هزار و ۳۹۵ دلاری کمک بشردوستانه ایالات متحده به افغانستان تحت سلطه طالبان در سه سال گذشته، دو میلیارد و ۴۳۰ هزار و ۲۸ دلار در زمینه عملیات امدادرسانی به نیازمندان به کمک‌های فوری، ۴۶۹ میلیون دلار در بخش توسعه و بقیه در بخش‌های اداری نهادها و تامین امنیت کارمندان این نهادها هزینه شده است.

تداوم بحران بشردوستانه

به رغم کمک‌های گسترده بشردوستانه ایالات متحده و دیگر کمک‌کنندگان به افغانستان تحت‌سلطه طالبان در سه سال گذشته، زیرساخت‌های اقتصادی افغانستان از جمله نظام بانکی، منابع درآمد خانواده‌ها، کشاورزان و خانواده‌هایی که زنان سرپرست خانوارند، با چالش و خطر جدی رکود مواجه‌اند. ممنوع شدن تحصیل و اشتغال زنان در افغانستان باعث شد هزاران خانواده با سطح درآمد متوسط که به حقوق زنان وابسته بودند، به طبقه نیازمند یا زیر خط فقر سقوط کنند. ممنوع شدن کار زنان افغان در نهادهای بین‌المللی از جمله دفاتر سازمان ملل متحد هم باعث شد هزاران فرصت شغلی برای زنان در سراسر افغانستان از بین برود.

در گزارش سی‌گار نیز با اشاره به محدودیت‌های طالبان آمده که این ممنوعیت از مهم‌ترین چالش‌ها در راه تداوم و گسترش فعالیت سازمان‌های امدادرسان بین‌المللی در افغانستان بوده است.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، از زمان بازگشت طالبان به قدرت، به دلایل مختلف از جمله سیل و زلزله ویرانگر و تداوم خشکسالی در افغانستان دو میلیون و ۶۰۰ هزار در داخل افغانستان آواره شده‌اند. این افراد به دلیل کمبود درآمد از روستاها و شهرهایشان به دیگر نقاط کوچ کردند. البته طالبان به کمک سازمان ملل متحد هزاران آواره داخلی را با زور و تهدید از شهرهای بزرگ مثل کابل، هرات، قندهار، جلال‌آباد و مزارشریف به روستاها و محل سکونت اصلی‌شان بازگردانده و مدعی شده‌اند که با پایان جنگ، دلیلی برای آوارگی داخلی باقی نمانده، اما حوادث طبیعی و تداوم خشکسالی هزاران خانواده را مجبور به ترک خانه‌هایشان کرده است.

بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM)، تداوم بحران بشردوستانه در افغانستان باعث شده است که دست‌کم شش میلیون و ۳۰۰ هزار نفر دیگر در افغانستان با آوارگی طولانی‌مدت مواجه شوند. این سازمان می‌افزاید که برای رسیدگی به این بحران و جلوگیری از افزایش آوارگان داخلی به دست‌کم ۴۵۱ میلیون دلار نیاز است.