شهدای ایران:دیپلمات ها و کارشناسان هشدار می دهند که سیاست "فشار حداکثری" که ترامپ در برابر ایران در پیش می گیرد، از سوی شرکا ومتحدان این کشور در خاورمیانه – که اعتماد خود را به آمریکا از دست داده و با کمک چین روابط جدیدی را ایجاد کرده اند – به چالش کشیده خواهد شد.
به گزارش رای الیوم، روزنامه تلگراف، چاپ انگلیس با اشاره به این موضوع نوشت: "همزمان با آماده شدن ترامپ برای بازگشت به قدرت، فضای سیاسی خاومیانه هم تغییرات گسترده ای را شاهد است. زیرا دیگر خبری از اتفاق نظرهای پیشین بین رئیس جمهور منتخب و دوستانش در خلیج فارس بر سر ایران و اسرائیل نیست".
منابع آگاه به روزنامه تلگراف گفته اند: "سیاست های فشار حداکثری ترامپ علیه تهران در صورتی که با سیاست فشار حداقلی یا عدم فشار بر اسرائیل همراه باشد، به احتمال زیاد مورد توجه و حمایت کشورهای منطقه قرار نخواهد گرفت."
یکی از دیپلمات های غربی معتقد است آنچه که باعث نگرانی کشور های حاشیه خلیج فارس می شود این است که ترامپ کسانی را وارد کابینه خود کرده است که از "اسرائیل"، اسرائیلی تر هستند و به این رژیم بیشتر گرایش دارند تا به آمریکا.
در یادداشت این روزنامه تصریح شده است که در زمان ریاست جمهوری جو بایدن، عربستان رفته رفته از آمریکا فاصله گرفته است. این کشور در سال گذشته با میانجی گری چین توافقنامه ای را برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با ایران امضا کرد.
در این تحلیل آمده است: "روابط بین دو کشور از همان زمان بهبود یافته است و در ماه گذشته وزاری خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس برای اولین بار به طور دسته جمعی با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران دیدار کردند".
به نوشته تلگراف، همزمان "عربستان انتقادهای خود علیه بنیامین نتانیاهو را شدت بخشید و محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور نخست وزیر اسرائیل را به نسل کشی در غزه متهم کرد". "این در حالی است که در دور اول ریاست جمهوری ترامپ که در سال 2016 آغاز شد، وضعیت کاملا متفاوت بود."
تلگراف در ادامه می نویسد: "ترس از حمایت آمریکا از حملات اسرائیل، احتمالا مبالغه آمیز است زیرا ترامپ – که به طور غریزی مخالف مداخله است و پیوسته از علاقه مندی اش به ایجاد صلح در سراسر جهان حرف می زند – ممکن است بر خلاف ظاهر کلامش، فشارهایی بیش از انتظار نتانیاهو بر اسرائیل وارد کند".
"صنم وکیل"، مدیر بخش خاورمیانه مؤسسه تحقیقات بین المللی چاتهام هاوس در این خصوص گفت: "آمریکا ممکن است به حمایت های خود از اسرائیل به طور قوی ادامه دهد، اما به این معنا نیست که این کشور مطابق با انتظارات نتانیاهو، دست به عملیات پیشدستانه علیه ایران بزند".
وی افزود: "اگر آمریکا به اسرائیل چک سفید امضا بدهد جای تعجب خواهد بود. زیرا این اقدام به اسرائیل منحصر نخواهد شد و به سراسر خاورمیانه سرایت خواهد کرد و من بعید می دانم که دولت ترامپ بخواهد وارد جنگ های خاورمیانه شود"./العالم
∎