شناسهٔ خبر: 69795634 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

بقائی: سفر مدیرکل آژانس مفید بود/ ایران حسن‌نیت نشان داد

ایران حسن نیت نشان داد و سفر مدیرکل آژانس سفری مفید بود که در آن تفاهم‌های خوبی صورت گرفت .

صاحب‌خبر -

به گزارش بولتن نیوز به نقل از تسنیم، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه، پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.

بقائی در ابتدا در واکنش به قطعنامه شورای امنیت مبنی بر خلاف بودن حمله به تاسیسات هسته‌ای و تهدیدات رژیم صهیونیستی گفت: قطعنامه 533 یکی از قواعدی است که هرگونه تهدید علیه تاسیسات هسته‌ای را منع می‌کند. این سند مشخص است و تصریح دارد که در این موارد شورای امنیت باید ورود کند.

این به این معنی است که چنین تهدیداتی، تهدید علیه امنیت ملی کشورهاست و سازمان ملل باید پاسخی قاطع به چنین تهدیداتی بدهد. منطقه ما با این رویکردهای قانون شکنانه از سوی رژیم چند دهه آشنا است و ما هر اقدامی را برای حفاظت از تاسیسات هسته‌ای خود انجام می‌دهیم.

وی در خصوص عدم شرکت رئیس رژیم صهیونیستی در کاپ 29 در کشور آذربایجان گفت: رژیمی که اعتقادی به اصول، اخلاق و هنجارهای بین‌المللی ندارد و به دنبال تعرض به ملتی بوده است، چنین موجودیتی شایستگی حضور در چنین مراسماتی را ندارد. در سطح سازمان‌های بین‌المللی مخالفت با حضور رژیم ابراز شده است و چنین رژیمی مبنای حضور در سازمان ملل متحد را ندارد. حضور رژیم در نشست‌های بین‌المللی که قرار است در رابطه با حل و فصل مشکلات صحبت شود هیچ مبنایی ندارد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر منطقه‌ای علی لاریجانی گفت: سفر ایشان نشانه استفاده از همه ظرفیت‌های کشور برای پیشبرد اهداف دیپلماسی ایران است. حضور در لبنان و سوریه پیام مشخص داشت، پیامی مبنی بر حمایت قاطع ایران از مردم لبنان و سوریه و محور مقاومت در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی.

وی درباره ابراز تمایل اروپا برای مذاکره گفت: ما در رابطه با موضوع هسته‌ای هیچوقت مذاکره را ترک نکردیم. در تمامی این سالها بحث در رابطه با احیای برجام وجود داشته است. هیچ مذاکره‌ای در خلا رخ نمی‌دهد.

ایران حسن نیت خودش را نشان داد و سفر مدیرکل آژانس سفر مفید و خوبی بود که در آن تفاهم‌های خوبی صورت گرفت و انتظار می‌رود طرف‌های مقابل قدردان این رویکرد مثبت ایران باشند و بگذارند موضوعات در مسیر فنی و به دور از فشار سیاسی ادامه پیدا کند.

بقائی در خصوص ادعای دیدار با مقامات مراکش برای احیای روابط گفت: اساسا ایران همیشه از بهبود و گسترش روابط با کشورهای منطقه استقبال کرده است. در رابطه با مراکش، تاریخچه روابط ما با این کشور مشخص است و بدیهی است ما در راستای سیاست خود همواره از بهبود روابط با کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت و منافع ملی اقدام خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص همکاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: از چند سال قبل ایران وارد مذاکره با این اتحادیه شد. آخرین تحول، تصویب موافقنامه همکاری ایران و اتحادیه توسط ارمنستان بود. اگر پنج کشور این موافقتنامه را تصویب کنند و ایران هم روند را در مجلس تکمیل کند این موافقتنامه اجرایی خواهد شد.

وی درباره پیام‌ها بین ایران و آمریکا گفت: کانال دیپلماتیک بین ایران و آمریکا سفارت سوئیس است، در این قالب ما هر صحبتی داشته باشیم رد و بدل می‌کنیم.

بقائی درباره تصمیم اروپا برای تحریم مجدد ایران گفت: حتما هر کنشی علیه منافع ایران با واکنش مواجه خواهد شد و بی پاسخ نمی‌ماند. هفته قبل هم اشاره شد، در شرایطی که مقامات اوکراین خودشان اذعان دارند که ادعاهای مربوط به انتقال موشک صحت نداشته است، انتظار می‌رفت اروپایی‌ها در تصمیم قبلی تجدیدنظر بکنند. ادامه تقابل به نفع هیچکس نخواهد بود.

وی در خصوص اظهارات سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه مبنی بر آمادگی برای گفتگو با آمریکا و شروط ایران در این خصوص گفت: اصولا فکر نمی‌کنم تحدید مسائل بین ایران و آمریکا به یک دوره و فرد خاص، رویکرد واقع گرایانه در تحلیل باشد. سابقه تلخ رابطه ایران و آمریکا 7 دهه است و در طول این دهه‌ها هیچ حسن نیت برای جبران و یا ترمیم رفتارهای ناصواب دیده نشده است. برعکس عملکرد آنان نشان می‌دهد بر رویکرد خصمانه خود تکرار ورزیدند. طبیعی است این گزاره که ما عملکرد دولت‌های آمریکا را مبنی برای رویکرد خود قرار می‌دهیم مبتنی بر یک محاسبه دقیق از منافع ملی خود و شناخت فضای بین‌الملل است.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص مذاکرات آتی هسته‌ای و مذاکره با اروپایی‌ها گفت: با اروپا درباره همه موضوعاتی که مورد نگرانی مشترک باشد در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل صحبت کردیم. گفتگوهای خوبی بین معاونین انجام شد. موضوع هسته‌ای یکی از آنان بود. قاعدتا در ادامه هم با همین حسن نیت آماده هستیم با در نظر گرفتن منافع ملی البته.

آنچه که منقضی می‌شود قطعنامه 2231 سازمان ملل است و خودکار انجام می‌شود. برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح آمیز است و اثبات شده است. اینکه ما در مورد چه بخش‌هایی از بسته‌ای که برجام را در برگفته موضوعی است که می‌تواند در هر گفتگوی احتمالی مورد بحث قرار بگیرد.

وی در خصوص راهکارهای ارائه شده ایران به گروسی گفت: تهدیدات رژیم صهیونیستی تهدیدات خلاف حقوق بین‌الملل است که به شیوه خودش از سوی ایران پاسخ داده خواهد شد. آنچیزی که در این سفر مدنظر بود در ادامه رایزنی‌های ایران و آژانس، به عنوان یک عضو، برخی از ابهام‌ها و سئوالاتی که در رابطه با بخش‌های برنامه هسته‌ای ایران مطرح بوده از نظر ما مبنانی دقیق و روشنی ندارد و مورد گفتگو قرار گرفت. آنچه که مشخص بود رویکرد مثبت و حسن نیت ایران در پرداختن به مباحث‌ بین ایران و آژانس است و تلاش ما این است که اجازه داده شود آژانس بتواند به دور از فشارهای مخرب و شرورانه برخی طرف‌ها کار خود را ادمه دهد.

بقائی درباره تلاش‌ها برای محکومیت رژیم در دادگاه لاهه گفت: یکی از عواملی که باعث تداوم یک شرارت می‌شود احساس اطمینان از بی‌کیفرمانی است. تاکید سازمان ملل بر این بود که جنایت علیه بشریت نباید بدون کیفر بماند اما متاسفانه رژیم با اطمینان از کارشکنی آمریکا و برخی اروپایی‌ها در مسیر اجرای عدالت به جنایات خود ادامه داده است. کارشنکی در مسیر اجرای عدالت خودش جنایت محسوب می‌شود. همه باید نسبت به این آگاه باشند.

وی درباره محتوای پیام علی لاریجانی در سفر منطقه‌ای به لبنان و طرح آتش بس گفت: تا به امروز همه مداخلات آمریکا به مباحث منطقه، طرح‌های یک طرفه بوده و در مسیر گسترش و ترویج جنایات رژیم بوده است. ما مطمئن هستیم که مردم لبنان خودشان مصالح خود را تشخیص می‌دهند. ایران به عنوان یار مقاومت از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند. در خصوص سفر آقای لاریجانی، این سفر نشانه حمایت ایران از لبنان و مقاومت است.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص همکاری با سازمان تجارت برای معرفی رایزن‌های اقتصادی گفت: موضوع دیپلماسی اقتصادی یکی از موضوعات ثابت دستورکار در هر تعامل دیپلماتیک بین مقامات ایران با همتایان خود است. ایران مصمم است از ظرفیت‌های مختلف موجود در اتحادیه بریکس استفاده کند. معاونت دیپلماسی اقتصادی ارتباط مستمر و هدفمندی با این سازمان دارد و در رابطه با تقویت نمایندگی‌های ایران برنامه مشخصی دارد. یکی از آنان استفاده از ظرفیت‌های رایزن‌های بازرگانی است.

وی در خصوص اظهارات خاجی برای عدم کاهش و یا افزایش مستشاران ایرانی در سوریه گفت: این سئوال ایشان در پاسخ به طرح شک و شبهه در مورد نحوه ادامه روابط خوب ایران و سوریه مطرح شده بود. جواب روشن بود که حمایت ایران از مقاومت و دولت سوریه کماکان ادامه خواهد یافت.

بقائی در خصوص رفتار برخی کشورهای اروپایی با طرفداران فلسطین گفت: برخوردی که با حامیان حقوق مردم فلسطین در کشورهای اروپایی صورت می‌گیرد، ناشایست است که متاسفانه ما اینگونه تفسیر می‌کنیم که در راستای سیاست برخی کشورهای اروپایی در حمایت از رژیم صهیونیستی است. خانم آلبا نیز از کشورهای اروپایی دعوت می‌کند این رفتار تبعیض آمیز را رصد کنند و این را به عنوان آسیب جدی رصد کنند. اینکه نگاه‌های نژادپرستانه و ضد فلسطینی چطور گسترش پیدا کرده است، این با شعارهای حقوق بشر ناسازگار است.

وی در خصوص همکاری‌های ایران و چین گفت: رابطه ایران و چین مستحکم و بسیار مفید برای دو کشور بوده است و دو کشور کماکان مصمم هستند که از همه ابزارها برای تعمیق روابط استفاده کننند. موافقتنامه دو کشور نظم دهنده به روابط دو کشور است.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص ازسرگیری روابط با بحرین گفت: در رابطه با روند برقراری روابط، این فرایند از مدت‌ها قبل شروع شده بود، موضوعی است که ادامه دارد و طبیعی است که در رابطه با مراحل اجرائی زمان می‌برد.

وی در پاسخ به تسنیم در خصوص اجازه آمریکا برای استفاده از سلاح‌های دوربرد توسط اوکراین گفت: ما هیچ وقت بخشی از منازعه اوکراین نبودیم. یکی از دلایل پیچیده شدن منازعه همین مداخلات از طرف برخی کشورهای غربی خصوصا آمریکا است. موضع ما این است که طرف‌ها از طریق دیپلماتیک موضوع را حل کنند و خواسته ما از کشورهای فرامنطقه‌ای این بوده به مسئله دامن نزنند.

بقائی در واکنش به اظهار نظر وزیر خارجه انگلیس برای رد نسل کشی در غزه گفت: این نوع موضع‌گیری را باید در قالب عادی سازی جنایت و تجاوزگری دید. اینکه مفهوم نسل کشی بسیار بزرگ است تردیدی نیست اما اینکه تردیدی ایجاد کنید این واقعا بهت آور است. همه دارند این نسل کشی را می‌بینند و قریب به 50 هزار انسان جان خود را از دست دادند و کوچ اجباری فلسطینی رخ داده است.

سازمان ملل هشدار داده که این نسل کشی در غزه اتفاق افتاده است. همه اتفاقات رخ داده در غزه و به زبان گزارشگر شورای حقوق بشر همه موید وجود نسل کشی به معنای واقعی کلمه در غزه است.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تلاش برای بازگشت محکومان افغانستانی به کشورشان گفت: مراودات بین ایران و حکومت سرپرست برای انتقال محکومان افغانستانی به کشورشان از مدت‌ها قبل در جریان بوده است. تعداد زندانیان افغانستانی در ایران بسیار زیاد است، هزینه‌های زیادی هم بر دوش بیت المال می‌گذارد. ما تلاش‌ها را برای انتقال محکومان افغان به کشورشان مضاعف کردیم. خیلی موارد هم محکومان مالی هستند که باید سازوکاری برای حل و فصل موضوعات مرتبط با آنان پیدا ادامه کند.

وی درباره مذاکرات آتی گفت: ما هیچوقت از منافع اصولی خود کوتاه نمی‌آییم. هر مذاکره‌ای به معنای داد و ستد باید منصفانه و با در نظر گرفتن نگرانی‌های طرفین صورت گیرد. من مذاکرات را ترسیم به قدیم و جدید نمی‌کنم. مذاکرات در آینده تداوم مذاکراتی است که پیشتر صورت گرفته است. انتظار این است که طرف‌ها اشتباه گذشته را تکرار نکنند و اشتباهات را چراغ راه خود قرار دهند.

بقائی در خصوص مذاکرات برای آتش بس گفت: طرفی که هیچ اعتقادی به توقف جنایت ندارد رژیم صهیونیستی است. بارها نشان داده اعتقادی به آرامش و توقف جنگ افروزی ندارد. با این وجود ایران و همه کشورهای منطقه با صدای واحد برای توقف جنگ افروزی تلاش کردند. فارغ از اینکه رژیم و حامیانش تمایل دارند منطقه دچار همین حالت باشد، رسالت کشورهای صلح‌جو این است که تلاش‌های خود را به شیوه‌های مختلف برای تحقق آتش بس انجام دهند. ما به این پایبند هستیم.

اقدامات موثری از طرف ایران و پاکستان برای برقراری امنیت در دو سوی مرز اتفاق افتاده است

وی در خصوص مبارزه با تروریسم و همکاری با پاکستان در این خصوص گفت: وزارت خارجه رایزنی‌های مستمر با کشورهای منطقه مشخصا با پاکستان برای مبارزه با تروریسم داشته است. تروریسم هر دو کشور را در معرض آسیب قرار داده است. ما سازوکارهای عملیاتی برای مبارزه با تروریسم ایجاد کردیم و هر دو کشور مصمم هستند که با تمام توان گروه‌های تروریستی را شناسایی و با آنان مبارزه کنند. طی ماه‌های گذشته اقدامات بسیار موثری از طرف ایران و پاکستان برای برقراری امنیت در دو سوی مرز اتفاق افتاده است.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص ضرب الاجل برای دریافت اموال ایران از آمریکا گفت: اشاره شما به برخی پرونده‌های اموال ایران در دیوان دادگستری است. آمریکا به دلیل تخلف بین‌المللی و نقض عهدنامه 1955 مقصر شناخته شد. دیوان در رای خود طی یک بازه زمانی دو ساله ضرب الاجل تعیین کرده است. یک دور گفتگو انجام شده و اگر نتوانیم به توافق برسیم ما باید به دیوان دادگستری مراجعه کنیم و لایحه میزان و تعیین خسارت را ارائه کنیم.

بقائی درباره تعامل دولت جدید آمریکا با ایران و خطوط قرمز ایران در این خصوص گفت: رابطه ایران و آمریکا را نباید به صورت مقطعی نگاه کرد یا به یک دولت خاص محدود کرد. باید نگاه تاریخی به موضوع داشت. وعده‌های خوب انتخاباتی را استقبال می‌کنیم که اجرا شود. ما از هر طرح و ابتکار برای پایان نسل کشی در منطقه استقبال می‌کنیم. ما با توجه به عملکردهای طرف مقابل سیاست‌های خود را تعیین خواهیم کرد. اصول و منشور ملل متحد روابط بین کشورها را مشخص کرده است. وقتی گفته می‌شود عقلانیت و احترام متقابل منظور چیست و پرهیز از سیاست‌های فشار و تهدید و ارعاب است. رئیس جمهور ما در رابطه با موضوع مشابهی رویکرد را روشن کردند. ایشان بیان کردند که دولت سیاست‌های خودش را در راهبردهای کلان نظام پیش خواهد برد.

وی در واکنش به ادعاها مبنی بر انصراف ایران برای پاسخ به رژیم صهیونیستی گفت: ما در دفاع از تمامیت سرزمینی و منافع ایران از کسی اجازه نمی‌گیریم و نسبت به تجاوزی که روی داد قطعا پاسخ قاطع خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تهدید داعش و تدابیر برای کاهش این تهدید و همچنین خطرات اتباع خارجی داعشی در سوریه گفت: حضور مستشاری ایران در سوریه برای مقابله با داعش بود. مسئولانه‌ترین رویکرد را ایران برای جلوگیری از گسترش تروریسم تکفیری اتخاذ کرد. متاسفیم که برخی کشورهای اروپایی در رابطه با این موضوع خاص برخورد غیرمسئولانه داشتند و در خصوص خواسته‌ها برای تحویل اتباع داعشی خود امتناع کردند. عناصر ترورییستی از تسهیلات آمریکا و برخی اروپائیان دارند متنفع می‌شوند. خطرات ناشی از داعش را همه دیدند و هیچ کشوری به اندازه ایران صاحب تجربه در این خصوص نیست. یکی از مواردی که می‌شود در چارچوب‌های موجود، هم در قالب نماینده ویژه دبیرکل در مورد سوریه و هم در چارچوب نشست آستانه بررسی شود، همین مقابله با انباشت تروریسم در نقاط اشغال شده سوریه است.

برچسب‌ها: