شناسهٔ خبر: 69794032 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

پاسخ لبنان به پیشنهاد آتش‌بس آماده شد؟

با گذشت چند هفته از مانور‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی در زمینه آتش‌بس در لبنان و همچنین بعد از گذشت چند روز از پیشنهادی که «لیزا جانسون» سفیر آمریکا در بیروت در این زمینه به مقامات لبنانی ارائه داده بود، یک روزنامه لبنانی به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که پاسخ لبنان وارد مرحله نهایی تدوین شده و انتظار می‌رود که امروز تکمیل شود.

صاحب‌خبر -

منابعی آگاه ضمن اشاره به جزئیات تحرکات و بحث‌های مربوط به پرونده آتش‌بس در لبنان، اعلام کرد که حزب‌الله موضع خود را در این زمینه به نبیه بری ابلاغ کرده و لبنان امروز پاسخ خود را به پیشنهاد آتش‌بس آمریکا خواهد داد.

به گزارش تسنیم به نقل از الاخبار، منابع آگاه به روزنامه الاخبار گفتند که احتمالاً امروز پاسخ نهایی لبنان از طریق سفارت آمریکا در بیروت به هیئت مربوطه آمریکایی به ریاست «آموس هوکشتاین» ارسال خواهد شد و بر مبنای آن، هوکشتاین تصمیم می‌گیرد که به منطقه سفر کند.

اما فاصله زمانی میان آماده‌سازی پاسخ لبنان به پیشنهاد آتش بس و ارسال آن به واشنگتن تا رسیدن هوکشتاین به منطقه، شاهد تشدید تنش‌ها از سوی رژیم صهیونیستی بود. ارتش اشغالگر علاوه بر بمباران‌های وحشیانه در جنوب لبنان، روز گذشته دایره تجاوزات خود را تا قلب بیروت گسترش داد و «محمد عفیف» مسئول روابط رسانه‌ای حزب‌الله و شماری از دستیاران او در منطقه راس النبع، در حملات هوایی دشمن صهیونیستی به شهادت رسیدند.

بر همین اساس، برخی ناظران امور معتقدند که حملات وحشیانه دیروز رژیم صهیونیستی در مناطق مختلف لبنان از جمله بیروت و ترور یک شخصیت برجسته حزب الله، در چارچوب ادامه فشار‌های این رژیم برای مذاکره زیر آتش است. این امر همچنین با افزایش نگرانی‌ها در مورد قصد رژیم اشغالگر برای انجام عملیات‌های تروریستی دیگر در قلب بیروت از جمله در مناطق استقرار آوارگان همراه است.

برخی بر این باورند که رژیم اشغالگر سعی دارد در شرایط کنونی، تلاش‌های خود را برای ایجاد فتنه داخلی در لبنان و تحریک احزاب و گروه‌های مردمی علیه مقاومت بیشتر کند.

موضع حزب‌الله درباره آتش‌بس به نبیه بری ابلاغ شد 

برجسته‌ترین تحول دیروز این بود که نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان موضع حزب الله درباره پیشنویس پیشنهاد آتش بس که توسط لیزا جانسون، سفیر آمریکا ارائه شده بود را دریافت کرد. منابع آگاه در این راستا اعلام کردند که مقاومت با صراحت بالا با پیشنهاد آتش بس برخورد می‌کند و گفتگو با فرستاده آمریکا درباره برخی نکات را به نبیه بری و نجیب میقاتی، نخست وزیر دولت موقت لبنان سپرده است.پ

به گفته این منابع، یک ابهام مثبت در روند برخورد لبنان با پیشنهاد آتش بس آمریکا وجود دارد. در این زمینه ملاحظات و موضع لبنان درباره نکات مربوط به تشکیل کمیته‌ای برای نظارت بر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ و همچنین بند مربوط به دفاع از خود که دارای تفاسیر متناقضی است، واحد و یکپارچه می‌باشد؛ به ویژه اینکه این پیشنهاد بر عنوان قدیمی قطعنامه ۱۷۰۱ که در سال ۲۰۰۶ صادر شد، تاکید دارد و آن را قطعنامه‌ای برای توقف درگیری‌ها در دو طرف مرز‌ها می‌داند و خواستار تحمیل توقف نهایی جنگ نیست.

حزب الله حضور آلمان و انگلیس در کمیته ناظر بر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ را رد کرده و همچنین تاکید دارد که آلمان اساساً نباید نماینده‌ای در چارچوب نیرو‌های بین‌المللی داشته باشد. در این میان به نظر می‌رسد که آمریکا هم بدش نمی‌آید که انگلیس در کمیته مذکور حضور نداشته باشد؛ به ویژه اینکه خود لندن در ورود به منطقه‌ای که ممکن است نیرو‌های آن را در معرض خطرات بزرگی قرار دهد، محتاط است.

تعامل مثبت لبنان با پیشنهاد آتش‌بس فشار‌ها را علیه نتانیاهو افزایش می‌دهد 

در میان احتیاط شدید مقامات لبنانی، هنوز سیگنال جدیدی از واشنگتن نرسیده است. اما منابع غربی و اروپایی می‌گویند که تعامل مثبت لبنان با پیشنهاد آتش بس به ایجاد فضایی برای فشار بر کابینه اسرائیل جهت تن دادن به توافق و اجرای آن کمک می‌کند و درب هرگونه مانور را به روی کابینه بنیامین نتانیاهو، در صورتی که بخواهد با استفاده از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید جنگ را ادامه دهد، می‌بندد.

مذاکرات درباره آتش‌بس در لبنان وارد مرحله جدی شده است 

به گزارش این منبع و به نقل از منابع برجسته سیاسی، پاسخ حزب الله که به نبیه بری تحویل داده شده مطابق با قطعنامه ۱۷۰۱ است. همچنین سفر هوکشتاین به منطقه با هدف اعلام آتش بس نیست؛ بلکه برای بحث درباره موضع لبنان قبل از انتقال پاسخ به تل‌آویو است. شواهد نشان می‌دهد که مذاکرات وارد یک دایره کاملاً جدی شده و نتانیاهو در برابر فشاری مضاعف برای پذیرش آتش بس قرار دارد و به همین دلیل تصمیم گرفت تا در فرصت باقیمانده قبل از آتش بس، دایره تجاوزات علیه لبنان و حزب الله را گسترش دهد.

بر اساس این گزارش، به نظر می‌رسد که طرف فرانسوی هم از تماس‌های جاری درباره پرونده آتش بس لبنان دور نیست و نمایندگان فرانسه نشست‌هایی در واشنگتن برگزار خواهند کرد و همچنین با اسرائیل و سایر طرف‌های مربوطه قبل از سفر هوکشتاین به بیروت و تل آویو تماس برقرار می‌کنند. در صورتی که توافق آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی حاصل شود، هوکشتاین به پاریس می‌رود و در آنجا اعلامیه بین المللی درباره این توافق صادر خواهد شد. البته قبل از آن، سند کاری مشترک میان آمریکا، فرانسه و کشور‌های اروپایی در این زمینه تهیه می‌شود که مستلزم تشکیل جلسه شورای امنیت یا اعلام رضایت بین‌المللی درباره توافق آتش بس مذکور است.

با وجود احتیاط بالای طرف‌های لبنانی و عربی دیگر، اطلاعات رسیده از واشنگتن نشان می‌دهد که جو بایدن به هیئت خانواده‌های اسرای اسرائیلی گفت که نتانیاهو کسی است که اجازه انعقاد توافق تبادل اسرا را نمی‌دهد و همچنین نگرانی‌هایی وجود دارد که نتانیاهو عامدانه توافق آتش بس در لبنان را به تعویق بیندازد.

بر همین اساس، طرف‌های مربوطه احتیاط بالایی در زمینه پرونده آتش بس در لبنان و مواضعی که در این راستا اتخاذ می‌کنند، دارند، اما هوکشتاین گفته بود که نتانیاهو این بار با دولت بایدن مواجه نیست، بلکه در مقابل دولت ترامپ قرار دارد.

بند‌های پیشنهاد آتش‌بس آمریکا 

از طرف دیگر روزنامه عبری هاآرتص در گزارشی به نقل از مسئولان آمریکایی و صهیونیستی اعلام کرد که پیشرفت‌هایی در مذاکرات مربوط به آتش بس میان اسرائیل و حزب الله حاصل شده و موضوعی که هنوز در مذاکرات آتش بس حل نشده است، به درخواست اسرائیل برای آزادی عمل نظامی در لبنان مربوط می‌شود.

سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی هم به نقل از منابع سیاسی اعلام کرد که تل‌آویو انتظار دارد طی چند روز و همزمان با سفر هوکشتاین به منطقه پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات آتش بس با لبنان صورت گیرد.

شبکه کان رژیم صهیونیستی هم به نوبه خود با انتشار برخی از جزئیات مربوط به پیش نویس توافق آتش بس گزارش داد که این پیشنهاد شامل استقرار ۵۰۰۰ نیروی ارتش لبنان در مناطق جنوبی این کشور، تعهد اسرائیل به عدم حمله علیه لبنان و ترسیم مجدد مرز‌های زمینی میان دو طرف است.

اما سازمان رادیو و تلویزیون رژیم اشغالگر اعلام کرد که این پیشنویس شامل تعهد حزب الله و اسرائیل به قطعنامه ۱۷۰۱ واستقرار ارتش لبنان به عنوان تنها نیروی مسلح در جنوب این کشور در کنار نیرو‌های بین‌المللی (یونیفل) است. پیشنهاد مذکور همچنین به نیرو‌های امنیتی لبنان این اختیار را می‌دهد که بر ورود سلاح از طریق مرز‌های لبنان و همچنین تاسیسات تولید سلاح نظارت داشته باشند و هرگونه زیرساخت مسلحی را که با تعهدات مندرج در توافقنامه مطابقت ندارد، از بین ببرند.

به گزارش این نهاد صهیونیستی، پیشنهاد مذکور آمریکا برای آتش بس همچنین شامل عقب نشینی اسرائیل از جنوب لبنان طی ۷ روز است تا ارتش لبنان تحت نظارت بین‌المللی در این منطقه مستقر گردد. علاوه بر آن گروه‌های مسلح در جنوب رودخانه لیتانی باید طی ۶۰ روز بعد از امضای توافق خلع سلاح شوند. البته باید بحث‌هایی درباره بند‌های توافق پیشنهادی آمریکا صورت بگیرد؛ زیرا آمریکایی‌ها از عباراتی استفاده کرده‌اند که لبنان آنها را نمی‌پذیرد.

برچسب‌ها: