شناسهٔ خبر: 69793981 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: سلامت نیوز | لینک خبر

حال «دارو» خوب نیست؛ از حقوق پرسنل تا کمبود نقدینگی، فشار بر زنجیره تأمین دارو

رئیس هیئت مدیره انجمن پخش دارو و مکمل ایران، در تشریح اوضاع بحرانی صنعت دارو در کشور، از بدهی‌های سنگین دولت به شرکت‌های پخش دارو، کمبود نقدینگی و مشکلات مربوط به پرداخت مطالبات خبر داد و هشدار داد که ادامه این روند می‌تواند آسیب جدی به صنعت دارو وارد کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،رئیس هیئت مدیره انجمن پخش دارو و مکمل ایران از وضعیت وخیم زنجیره تأمین دارو در کشور پرده برداشت و گفت: «حال بازار دارو از ابتدا تا انتها خوب نیست»، و دلیل اصلی این بحران را عدم رفع مشکلات ریشه‌ای و تنها اقدام به حل مقطعی چالش‌ها دانست. به گفته سیدابراهیم هاشمی، مشکلات اصلی به ویژه در فصل بودجه و با تأخیر در پرداخت مطالبات دولت به زنجیره تأمین دارو به شدت تشدید شده است.

وی با اشاره به بدهی‌های بالا به دانشگاه‌های علوم پزشکی و مراکز دولتی، افزود: «ما مجبوریم دارو را به این مراکز به زور تحویل دهیم، اما مطالبات ما از این مجموعه‌ها که به بیش از ۱۴ تا ۱۶ ماه رسیده، به شدت بر صنعت دارو فشار وارد می‌کند. از ۲۵ شرکت پخش دارو، مجموعاً بیش از ۲۱ هزار میلیارد تومان از دانشگاه‌های علوم پزشکی طلب داریم که این مسئله زنجیره تأمین دارو را به شدت فلج کرده است.»

هاشمی ادامه داد: «این مشکل فقط به دانشگاه‌های علوم پزشکی محدود نمی‌شود، بلکه سایر نهادهای دولتی مانند هلال احمر، تأمین اجتماعی و دیگر مراکز وابسته به دولت نیز بدهی‌های سنگینی دارند. مجموع بدهی‌های دولت به صنعت دارو بیش از ۳۷ هزار میلیارد تومان است.»

رئیس هیئت مدیره انجمن پخش دارو و مکمل ایران همچنین گفت: «علاوه بر بدهی‌های دولت، مشکلات داروخانه‌ها نیز به شدت افزایش یافته است. داروخانه‌ها بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارند که بخش عمده آن از بیمه‌ها و طرح دارویار است. این مسئله، روند تأمین دارو را با مشکلات جدی روبه‌رو کرده است.»


هاشمی با اشاره به کمبود نقدینگی در این صنعت، تأکید کرد: «صنعت دارو با کمبود نقدینگی شدیدی روبروست و وضعیت کنونی بی‌سابقه است. در سال‌های گذشته، چالش‌های اصلی بر سر تأمین ارز بود، اما امروز مشکل اصلی ما تأمین نقدینگی است، چرا که حتی زمانی که بانک مرکزی ارز تخصیص می‌دهد، امکان خرید آن به دلیل نبود ریال فراهم نمی‌شود. هیچ وقت در چنین شرایطی نبوده‌ایم.»

وی با اشاره به مشکلات موجود در تخصیص تعرفه‌ها و پرداخت مطالبات از سوی دانشگاه‌های علوم پزشکی، بیان کرد: «در این شرایط، بیمارستان‌ها بیشتر از هر چیز به پرداخت حقوق پرسنل توجه دارند و منابع مالی محدود در این بخش، موجب می‌شود که پولی برای خرید دارو باقی نماند.»


هاشمی با یادآوری وضعیت دارو در زمان تحریم‌های اول و دوم گفت: «در سال‌های ۹۱ و ۹۲، بخش عمده داروهای ضد سرطان و هایتک وارداتی بودند، اما با تحریم‌ها، بخش تولید داخلی رونق گرفت و در تحریم‌های بعدی، تولید داخل به داد صنعت دارو رسید.» او افزود: «امروز صنعت دارو، با تولید داخلی توانسته به یکی از افتخارات ملی تبدیل شود. در مقایسه با کشورهای همسایه، هزینه‌های دارویی ایران بسیار پایین‌تر است.»


هاشمی برای برون‌رفت از شرایط کنونی پیشنهاد کرد: «تعرفه‌ها و قیمت‌گذاری دارو باید به درستی انجام شود و پول دارو باید به خود دارو اختصاص یابد. دولت باید به تعهدات خود عمل کند و از مداخله‌های غیرکارشناسی در امور تخصصی خودداری کند.»


رئیس هیئت مدیره انجمن پخش دارو و مکمل ایران با اشاره به وضعیت بحرانی صنعت دارو در کشور، تأکید کرد که اگر دولت به تعهدات خود عمل نکند و مشکلات نقدینگی و بدهی‌ها حل نشود، صنعت دارو با چالش‌های جدی روبه‌رو خواهد شد که ممکن است آسیب‌های جبران‌ناپذیری به این بخش وارد کند.