شناسهٔ خبر: 69788898 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

گذر از تاریخ در هزارتوی بازارهای سنتی ایران

بازارهای سنتی ایران، مکان‌هایی هستند که تاریخ، هنر و زندگی روزمره مردم به هم گره خورده‌اند؛ گذرگاهی که از طریق آن نه‌فقط کالا، بلکه فرهنگ و داستان‌های یک ملت رد و بدل می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازار در گذشته نه‌چندان دور تاریخ ایران، یکی از مهم‌ترین مراکز اجتماعی به حساب می‌آمده است. بسیاری از تحولات مهم سیاسی و اجتماعی، از بازار شروع می‌شد و به سایر بخش‌های جامعه تسری پیدا می‌کرد.

بازار بستر بیشتر ارتباطات اجتماعی بود و مردم به بازار، نه‌فقط به‌عنوان محلی برای داد و ستد و خرید کالا، بلکه به عنوان محلی برای شنیدن اخبار و صحبت درباره اتفاقات و ارتباطات اجتماعی نگاه می‌کردند، به همین دلیل، بازار میان مردم ارزش بالایی داشت.

در همه شهرهای ایران، می‌توانید بازارهای سنتی را پیدا کنید که قدمت زیادی دارند. معماری زیبا و منحصربه‌فرد بازارهای ایرانی، آن‌ها را به یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری ایران تبدیل کرده است. اکثر بازارهای سنتی معروف و مشهور در شهرهای مناطق مرکزی جمع شده‌اند، اما سایر نقاط ایران نیز از این جاذبه‌های توریستی خالی نیستند. در ادامه با بهترین بازارهای سنتی ایران آشنا می‌شویم.

بازار سنتی تبریز

بازار سنتی تبریز بهترین و معروف‌ترین بازار سنتی ایران است که در تبریز جا خوش کرده است؛ جایی که از آن به عنوان بزرگترین بازار سنتی سرپوشیده جهان یاد می‌شود.

بازار تبریز در مجموعه‌ای به مساحت حدود یک کیلومتر مربع بنا شده است. این بازار ۱۱ دالان، ۲۰ راسته، ۲۵ تیمچه، ۳۵ سرا و ۶۵۰۰ مغازه دارد.

معروف‌ترین راسته بازار تبریز، راسته طلافروش‌ها است. قدمت بنای فعلی بازار تبریز به اوایل دوره قاجار می‌رسد. بازار تبریز در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

گذر از تاریخ در هزارتوی بازارهای سنتی ایران

بازار سنتی اصفهان

قیصریه معروف‌ترین بازار سنتی اصفهان است که این بازار زیبا در میدان نقش‌جهان واقع شده است.

سردرِ ورودی بازار قیصریه، بقایای کاشی‌کاری زیبایی از نماد برج قوس وجود دارد و دلیل آن این است که در گذشته مردم اصفهان اعتقاد داشتند بنای شهر در این برج گذاشته شده است.

بازار قیصریه به مسجد جامع و در انتها به بازار عرب‌ها می‌رسد و شما می‌توانید مساجد و بناهای جالبی را در امتداد بازار مشاهده کنید که از دوره‌های مختلف تاریخی به یادگار مانده‌اند، تیمچه‌ها و حجره‌های قدیمی، رهگذرانی که هرروز به بازار رفت‌وآمد می‌کنند و صنایع دستی که هنر دست بهترین هنرمندان اصفهانی است، از جمله جذابیت‌های بازار قیصریه است.

گذر از تاریخ در هزارتوی بازارهای سنتی ایران

بازار سنتی اراک

بازار سنتی اراک با اینکه شهرت زیادی ندارد، از متفاوت‌ترین بازارهای سنتی ایران است و این بازار که تاریخی به قدمت شهر اراک دارد، در واقع استراتژیک‌ترین محل شهر بوده است.

بازار اراک در قرن سیزدهم هجری قمری احداث شد و بنای آن به صورتی بود که می‌شد از همه دروازه‌های شهر وارد آن شد و چارسوق بازار، میدان مرکزی شهر باشد، همچنین معماری بازار اراک هم از زیباترین معماری‌های بازار ایران است.

بازار اراک را بر اساس مدلی متقارن بنا کرده‌اند، طوری که همه گوشه‌های بازار با یکدیگر تقارن دارند و جلوه زیبایی به بنای این بازار بخشیده‌اند.

لازم به ذکر است که کشاورزی قوی اطراف شهر اراک و تولید فرش، مهم‌ترین علت رونق بازار اراک بوده است و امروزه هم این بازار زیبا، پررونق و شلوغ است. بازار اراک صدها مغازه و حدود ۳۰ تیمچه و راسته دارد که در شاخه‌های مختلف فعالیت دارند.

گذر از تاریخ در هزارتوی بازارهای سنتی ایران

بازار سنتی قزوین

بازار قزوین از قدیمی‌ترین بازارهای ایران است که قدمت آن به حدود هزار سال پیش می‌رسد، البته بنای فعلی بازار قزوین در دوره صفویه و قاجاریه تکمیل شد و بعد از انتخاب قزوین به عنوان پایتخت ایران در دوره صفوی، میدان بزرگی در قزوین بنا شد که تبدیل به بستر اصلی بازار آن شد.

این میدان، بعدتر به الگویی برای احداث میدان نقش‌جهان تبدیل شد، اما بازار قزوین با معماری زیبای ایرانی-اسلامی خود، پس از گذشت قرن‌ها همچنان زیبا و پابرجا است.

از طرفی زیباترین قسمت بازار قزوین که نباید آن را از دست بدهید، سرای سعدالسلطنه است که به ثبت ملی هم رسیده است، همچنین کاشی‌کاری‌ها و معماری زیبای این سرا، هر بیننده‌ای را مبهوت خود می‌کند و بازار قیصریه با سقف‌های قوسی شکل مرتفع خود نیز از زیباترین قسمت‌های بازار قزوین است.

گذر از تاریخ در هزارتوی بازارهای سنتی ایران

بازار سنتی کاشان

بازار سنتی کاشان از زیباترین بازارهای سنتی ایران است که معماری زیبای این بازار و وجود کاروان‌سرا و بناهای زیبا در امتداد آن، موجب شده است تا این صفت را به بازار سنتی کاشان بدهیم. قدمت بازار کاشان همچون بیشتر بازارهای سنتی ایران به دوره صفوی می‌رسد، البته هرچند اوج خرید و فروش و رفت‌وآمد در بازار کاشان، از دوره قاجاریه و رونق تجارت بوده است.

ویژگی مهم بازار کاشان، قرارگیری آن در منطقه پررفت‌وآمد و تاریخی است و بناهای معروفی همچون خانه بروجردی‌ها در اطراف بازار کاشان قرار گرفته‌اند، همچنین کاروانسراهای متعددی که در بازار کاشان قرار دارند، از دیگر دلایل جذابیت این بازار هستند.

معروف‌ترین راسته بازار کاشان، بازار مسگرها است و کاروان‌سرای نو و کاروان‌سرای میرپنج از معروف‌ترین کاروان‌سراهای بازار کاشان هستند.

گذر از تاریخ در هزارتوی بازارهای سنتی ایران