به گزارش بولتن نیوز به نقل از شبکه خبری رووداو، در گزارشی نوشتە است تنها در مناطق کرکوک و شنگال، بیش از ۳۵۵ هزار کُرد خارج از شهرهای خود زندگی میکنند و در صورتی که بازنگردند، نام آنها در سرشماری بهعنوان ساکنان محلی ثبت نخواهد شد.
مراحل پایانی سرشماری از روز گذشته در عراق و مناطق مورد مناقشە آغاز شده و امروز در اقلیم کُردستان نیز شروع شده است. همچنین مقرر شده است که در روزهای ۲۰ و ۲۱ این ماه، رفتوآمد ممنوع شده و سرشماری عمومی انجام شود.
طرفهای کُرد در تلاش هستند تا بیشترین جمعیت کُرد را که در مناطق مورد مناقشه و خارج از محدودههای اقلیم زندگی میکنند، به محل سکونت اصلی خود بازگردانند تا نام آنها بهعنوان ساکنان محلی ثبت شود. این اقدام بهویژه در مناطقی مانند کرکوک، شنگال، مخمور، خانقین و خورماتو حائز اهمیت است.
۲۰۰ هزار کُرد ایزدی در اردوگاهها زندگی میکنند
حسین قائدی، مسئول دفتر نجات قربانیان داعش، روز یکشنبه ۱۷ نوامبر ۲۰۲۴ به شبکه رووداو گفت: "در سال ۲۰۱۴، به دلیل حملات داعش، نزدیک به ۳۶۰ هزار کُرد ایزدی به اردوگاههای اقلیم کُردستان پناه بردند و در ۲۱ اردوگاه اسکان داده شدند."
وی افزود: "در حال حاضر حدود ۲۰۰ هزار ایزدی در اقلیم کُردستان باقی ماندهاند. قائدی درباره بازگشت آنها به شنگال برای سرشماری، اظهار داشت: 'بازگشت آنها دشوار و پرهزینه است، زیرا شرایط در شنگال مناسب نیست و رفتن به آنجا آسان نیست.'"
۱۵۵ هزار نفر از کرکوک خارج شدهاند
در دوران حکومت بعث، هزاران نفر به دلیل کُرد بودن از کرکوک اخراج شدند یا خود شهر را ترک کردند. پس از وقایع ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷ نیز موج جدیدی از مهاجرت کُردها از کرکوک رخ داد. بر اساس آمار منتشرشده توسط رووداو، بین ۱۶ تا ۲۴ اکتبر همان سال، ۴ هزار و ۸۰۰ خانواده کُرد از کرکوک به اردوگاههای اقلیم کُردستان مهاجرت کردند.
علی قلایی، مسئول بخش انتخابات اتحادیه میهنی کُردستان در کرکوک، به شبکه رووداو گفت: "از سال ۱۹۹۱ تاکنون، نزدیک به ۴۰ هزار خانواده کُرد، کرکوک را ترک کردهاند."
وی اضافه کرد: "تا امروز، بیشتر این خانوادهها خارج از شهر زندگی میکنند و بر اساس آمار موجود، حدود ۱۵۵ هزار نفر از جمعیت کرکوک در خارج از این منطقه بهسر میبرند."
کُردهای مناطق مورد مناقشە که در اقلیم زندگی میکنند، کجا ثبت میشوند؟
گوهدار محمدعلی، رئیس بخش فنی و میدانی سرشماری اقلیم کُردستان، به شبکه رووداو گفت: "خانوادههایی که از شهرهای کرکوک، شنگال یا مناطق دیگر آمده و در اقلیم کُردستان زندگی میکنند، میتوانند یکی از اعضای خانواده خود را بهعنوان نماینده برای ثبتنام معرفی کنند."
وی افزود: "این فرد باید کارت هویتی خود و خانوادهاش را به همراه فرم مخصوص ثبتنام ارائه دهد. تیمهای سرشماری نیز سه بار به منازل آنها مراجعه خواهند کرد: یک بار قبل از ۲۰ این ماه، یک بار در تاریخ ۲۰ یا ۲۱ این ماه و بار سوم پیش از پایان ماه."
آنهایی که بازنمیگردند چگونه ثبت میشوند؟
بخشی از کُردهای ایزدی که در اردوگاهها زندگی میکنند یا شهروندان کرکوکی که در مناطق اقلیم کُردستان سکونت دارند و تمایلی به بازگشت ندارند، در همان محل فعلی خود ثبت خواهند شد.
گوهدار محمد گفت: "اگر فردی از یک شهر باشد و در شهر دیگری زندگی کند، بهعنوان مثال، ایزدیای که از شنگال آمده و در اربیل ساکن است، در همان اربیل ثبت خواهد شد، اما در فرمهای رسمی، محل تولد اصلی وی شنگال ذکر خواهد شد."
برای بازگشت کُردهای کرکوک تسهیلاتی فراهم خواهد شد
بر اساس اطلاعات منتشرشده توسط شبکه رووداو، احزاب کُردستانی در نشست روز ۱۴ ماه جاری تصمیم گرفتند که برای بازگشت کُردهای کرکوک به محل سکونت اصلیشان تسهیلات فراهم کنند تا آنها بتوانند در سرشماری ثبت شوند. برای این منظور کمیتهای نیز تشکیل شده است.
حسن مجید، رئیس فراکسیون حزب دوکرات کُردستان در شورای استانی کرکوک، گفت: "این تسهیلات شامل اسکان و کمکهای لازم برای بازگشت این افراد است."
∎