اخیراً «شهرام ملکی»، مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید که برای بازدید از پروژههای نهضت ملی مسکن و مسکن مهر پردیس به همراه «فرزانه صادق»، و زیر راه و شهرسازی به شهر پردیس رفته بود، در جمع خبرنگاران اظهارات جالب توجهی داشت. ملکی گفت که دولت قبل واحدهای مسکن مهر را بدون اینکه تکمیل شده باشند به مردم تحویل دادهاند. در واقع اینجا یک شائبه آمارسازی مطرح میشود؛ یعنی دولت سیزدهم مسکنهای مهر را بدون اینکه تکمیل شده باشند، بدون آب، برق، گاز و حتی امکانات حداقلی همچون در و پنجره بعضاً تحویل مردم داده است تا آمار بسازد و تعداد تحویل این مسکنها افزایش پیدا کند. این اظهارات واکنش مدیران دولت قبل را به دنبال داشت.
«روحا… اکبری»، دستیار ویژه وزیر و دبیر قرارگاه نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم، ضمن تکذیب جدی این خبر جهت تنویر افکار عمومی اعلام کرد: «تاکید رئیس جمهور شهید دولت سیزدهم و وزیر وقت راه و شهرسازی بر کامل بودن و قابل سکونت بودن واحدها و تکمیل بودن زیرساختهای آنها بوده که این امر در کلیه پروژههای افتتاح شده در دولت سیزدهم از جمله افتتاح حدود ۱۳۶ هزار واحد پروژه طرح مسکن مهر نیمه تمام رعایت شده است.»
وی افزود: «برخی از روایت های نادرست، غیر کارشناسی و غیر دقیق مدیران و مقامات دولت جدید که اکثر آنها در دولت قبل هم مسئولیت داشتهاند، اتهامها و انتقادهای غیرکارشناسی دولت یازدهم و دوازدهم به پروژه مسکن مهر در سال های بعد از ۱۳۹۲ با هدف به تعطیلی کشاندن اجرای تکالیف قانونی ساخت مسکن و شانه خالی کردن از تکالیف قانونی که آثار ناترازی آن هنوز در بازار خرید و فروش و اجاره پیداست را در افکار عمومی بازنمایی می کند. امیدوارم مسئولین دولت جدید فرصت خدمت به مردم را قدر دانسته و ضمن پرهیز از حاشیهسازیهای بیفایده، بر ساخت مسکن به عنوان کالای اساسی و نیاز مبرم توده مردم متمرکز شوند و انشاا… در کمیت و کیفیت رکورد دولتهای قبل را هم بزنند.»
برای صحتسنجی این دو ادعا، نگاهی به گزارشهای میدانی زمستان سال گذشته خالی از لطف نیست. دیماه ۱۴۰۲، در پی گلایهها و پیامهای مردمی از نبود امکانات در مسکن مهر، خبرنگار تسنیم برای پیگیری مشکلات به مجتمع ۵۲۰ واحدی تحکیم ساخت پاسارگاد در فاز ۸ پردیس رفته بود و گزارشی از مشکلات و معضلات ساکنان تهیه شد.
بر اساس این گزارش، در این فاز ساختمانها تکمیل و لولهگذاری برای تأمین آب و گاز تا درب ساختمان انجام شده اما با وجود اسکان برخی مالکان در واحدها، هنوز گازرسانی و آبرسانی انجام نشده بود.
به گزارش تجارت نیوز، اسفندماه سال گذشته نیز مالکان واحدهای مهر گفتند پیمانکار اعلام کرده است که از شرکت عمران طلب دارد و بر همین اساس، واحدها را بدون امکانات اولیه تحویل داد. خلیل محبتخواه، مدیرعامل شرکت عمران وقت پردیس، از اولتیماتوم به ۱۳ پیمانکار کمکار مسکن مهر این شهر خبر داده و گفته بود که پیمانکاران، به جای ساخت پروژهها با پول متقاضیان مسکن مهر خانه و خودرو خریدهاند. او همچنین به پروژهای که پیمانکار آن «تحکیم ساخت» است اشاره کرده بود که تعهدات خود در قبال پروژهها را انجام نداده است. این پیمانکار که در فاز هشت پردیس در حال ساخت واحدهای مسکن مهر است، واحدها را بدون آسانسور، پمپ، مخزن، درب ورودی بلوک و دربهای داخل واحد تحویل مردم داده بود.
با این تفاسیر به نظر میرسد اظهارات ملکی بیراه نیست. اولا که چنین ادعایی بر اساس گزارشات مستند، صحت دارد و نیازی به واکنش مدیران قبل، با علمی که قطعا به صحت این اظهارات دارند، نیست. دوما با این حال آنچه کلافهکننده و بینتیجه است، دنبال مقصر گشتن در ناکارآمدیهاست. برای تمام ساکنین مسکن مهر هیچ تفاوتی ندارد که چه کسی و در چه دولتی، رویای خانهدار شدن آنان را این همه به تعویق انداخته است. مسکنهای مهر، تنها نه در پردیس بلکه در تمام شهرهای کشور به درجه ایدهآل نرسیدند و آرمان ابتدایی آنها که خانهدار شدن محرومین با کمترین هزینه و بیشترین امکانات بود، امروز شوخیای بیش نیست؛ حداقل میتوان خانهها را با دریافت هزینههایی که کم هم نیستند، با امکاناتی که برای یک زندگی معمولی نیازند، در موعد مقرر تحویل داد. اگر نمیشود، همگی خراب شوند بهتر است که زمین کم است و درختکاری برای داشتن هوای پاک، نتایج ملموس و مثبتتری دارد.
صحتسنجی اظهارات مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید مبنی بر تحویل پروژههای تکمیلنشده مسکن مهر به مردم در دولت قبل؛
بیمهرترین پروژه برای مردم
مسکن مهر، یکی از جنجالیترین پروژههای چند دهه اخیر ایران است. این پروژه که از همان ابتدا از نظر مکانیابی، کیفیت ساخت، نحوه تامین مالی و زمان تحویل چالشهای فراوانی داشت، هنوز هم با ابهامات فراوان دست و پنجه نرم میکند و آسیبدیدگان واقعی آن هم کسانی هستند که برای این مسکنها پول پرداخت کردهاند و الان هم که آنها را تحویل میگیرند مشکلات فراوانی را متحمل میشوند.
صاحبخبر -