به گزارش لیزنا، این کارگاه تخصصی که تحت تدریس زهرا ضرغامی، پژوهشگر اسناد ملی این سازمان و با هدف ارتقای آگاهی متخصصان، پژوهشگران و علاقهمندان این حوزه برگزار شد، مباحثی از قبیل تعریف استاندارد، تاریخچه آن در سطح جهانی و ملی، و کاربرد استانداردها در فرآیندهای آرشیوی و کتابخانهای را پوشش داد. همچنین، دبیری نشست بر عهده ربابه معتقدی، عضو هیئت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بوده است.
در ابتدای نشست، زهرا ضرغامی به تعریف استاندارد بهعنوان انطباق با الزامات و قوانین از پیش تعیینشده پرداخت و توضیح داد که استانداردها علاوه بر کالا، خدمات و فرآیندها را نیز شامل میشوند. این مقدمه به درک بهتر کاربردهای گسترده استاندارد کمک کرد.
سپس نشست با ارئه تاریخچهای از استانداردسازی در سطح جهانی و ایران ادامه یافت. ضرغامی، همچنین به مفهوم استاندارد اشاره کرد که به دوران ماقبل تاریخ بازمیگردد و افزود که فعالیتهای استانداردسازی بهطور رسمی از قرن هجدهم آغاز شد و در قرن بیستم با تأسیس نهادهای ملی و بینالمللی، روندی گستردهتر پیدا کرد.
بخش پایانی کارگاه، به معرفی انواع استانداردها بر اساس گستره کاربرد (بینالمللی، منطقهای و ملی) و نوع تدوین (داوطلبانه، اجباری و غیره) اختصاص یافت. همچنین، نهادهای بینالمللی استانداردسازی مانند سازمان جهانی استاندارد (ISO)، فدراسیون بینالمللی انجمنهای کتابداری (ایفلا)، و شورای جهانی آرشیو (ایکا) معرفی شدند و نقش آنها در تدوین استانداردهای این حوزه مورد بررسی قرار گرفت.
نشست با طرح پرسشهایی پیرامون روشهای افزایش آگاهی متخصصان و الزامآوری استانداردهای ملی و بینالمللی خاتمه یافت.