شناسهٔ خبر: 69777786 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نامه‌نیوز | لینک خبر

جنتی مطرح کرد:

علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی می‌شود ؟

علی جنتی، سفیر پیشین ایران در کویت با اشاره به سفر لاریجانی به لبنان و سوریه می گوید: لاریجانی قاعدتاً در زمینه حمایت ایران از نبیه بری، جریان امل و حزب الله مذاکراتی داشته و به نظر می رسد که سفر او به لبنان بسیار مثبت و ضروری بوده که انجام شده است.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

علی لاریجانی درحالی طی روزهای اخیر با حکم رهبری و ماموریت ویژه از سوی رهبری راهی لبنان و سوریه شد که همین چند ماه پیش برای دومین بار از سوی شورای نگهبان بنا به روایت خودش بخاطر مدیر و مدبر نبودن ردصلاحیت شده بود، علی جنتی اما تاکید دارد رد صلاحیت، نظر شورای نگهبان است و نظر رهبری درباره لاریجانی این نیست کما اینکه نظر رهبری درباره مسعود پزشکیان نیز این نبود.

سفیر سابق ایران در کویت  تاکید دارد؛ «لاریجانی مورد اعتماد مقام رهبری است و ایشان با در نظر  گرفتن شرایط فعلی، فردی را که واجد شرایط برای این مذاکرات که طبیعتاً یک مذاکرات پیچیده ای بوده است، انتخاب کردند.»

در ادامه گفتگو با علی جنتی، سفیر پیشین ایران در کویت را می‌خوانید؛

***

*آقای جنتی! ارزیابی شما از سفر اخیر آقای لاریجانی به لبنان و سوریه چیست؟

من از ریز مذاکرات که انجام شده که اطلاع ندارم فقط در سطح رسانه ها، بازدیدهای آقای لاریجانی را دنبال می کردم. طبیعتاً شرایط در منطقه ویژه است، خصوصا بعد از حوادثی که در لبنان اتفاق افتاد و منجر به شهادت سید حسن نصرالله و بعد هم شهادت جانشین او شد، از طرف دیگر تعداد قابل توجهی از عناصر حزب الله در جریان انفجار پیجرها آسیب دیدند و پس از آن هم بمباران‌های سنگینی که صورت گرفت که الان بخشی از ناحیه ضاحیه بیروت را به یک ویرانه تبدیل کرده است. همچنان هر روز هم مشاهده می‌کنیم که نیروی زمینی ارتش اسرائیل مدام وارد لبنان می شود ولی با مقاومت رزمندگان حزب الله روبرو شده و عقب نشینی می کند.

علاوه بر این، حوادثی که در خود سوریه اتفاق افتاد که عملاً بخشی از مرز سوریه و لبنان که معمولاً مورد تردد و رفت و آمد عناصر حزب الله یا احیاناً انتقال برخی از محموله‌ها به لبنان بود، توسط اسرائیل بمباران شده است. در مجموع شرایط ویژه‌ای در منطقه شکل گرفته که ایجاب می‌کرد بعد از سفری که آقای عراقچی، وزیر امور خارجه به لبنان و سوریه داشت، مجددا هماهنگی هایی صورت بگیرد و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران از حزب الله و سیاست هایی که سوریه تا به حال دنبال کرده، اعلام شود.

سفر لاریجانی به لبنان مثبت و ضروری بوده است

به نظر می رسد آقای  لاریجانی که با پیام  رهبری به آنجا رفته و ملاقات‌هایی که خب در سوریه با بشار اسد داشته، طبیعتاً هماهنگی‌هایی صورت گرفته و همچنین ملاقات‌هایی که در لبنان با نخست وزیر این کشور یعنی میقاتی و هم با نبیه بری، رئیس مجلس لبنان داشته، از اهمیت ویژه برخوردار است.

به خصوص ملاقات لاریجانی با نبیه بری آن هم در این شرایطی که حزب الله بسیاری از فرماندهان و رهبرانش رو از دست داده و نبیه بری و جریان امل جز نیروهای ائتلاف با حزب الله بودند و در این سال‌های اخیر با هماهنگی با هم همواره یک سیاست را دنبال می‌کردند و در همه مسائل سیاسی و نظامی با هم هماهنگ بودند، در نتیجه این سفر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. لاریجانی قاعدتاً در زمینه حمایت ایران از نبیه بری، جریان امل و حزب الله مذاکراتی داشته و به نظر می رسد که سفر او به لبنان بسیار مثبت و ضروری بوده که انجام شده است.

ایران و حزب الله به دنبال آتش بس هستند. تا جایی که حزب الله اعلام کرده اگر آتش بس در حد قطعنامه ۱۷۰۱ که سالیان قبل در مورد جنوب لبنان تصویب شد، باشد، این جریان آماده است که به نوعی آتش بس در جنوب لبنان برقرار شود

اسرائیل به دنبال خلع سلاح حزب الله است

*آقای لاریجانی در گفتگوهایی که داشتند درباره پیش نویش طرح آتش بس آمریکا گفته بودند که نکات مثبتی در این طرح وجود دارد، جمهوری اسلامی هم بهرحال نگاه مثبتی به موضوع آتش بس داشته است، فکر می کنید احتمال آتش بس در لبنان وجود دارد؟ ممکن است حتی بین ایران و آمریکا همراهی و هماهنگی صورت گیرد؟

ایران و حزب الله به دنبال آتش بس هستند. تا جایی که حزب الله اعلام کرده اگر آتش بس در حد قطعنامه ۱۷۰۱ که سالیان قبل در مورد جنوب لبنان تصویب شد، باشد، این جریان آماده است که به نوعی آتش بس در جنوب لبنان برقرار شود اما طبیعتا خواسته های اسرائیل بیش از این موارد است.

اسرائیل علاقمند است که تا جنوب رودخانه لیتانی پیش روی کند و در آنجا مستقر شود و احیاناً بعد آن قسمت را به صورت نواری بین اسرائیل و لبنان در اختیار ارتش لبنان قرار بگیرد. البته اسرائیل به دنبال خلع سلاح حزب الله است که طبیعتا به هیچ وجه این امر تحقق پیدا نمی کند و در حقیقت هیچکس راضی نمی شود که چنین امری تحقق پیدا کند.

دو نگاه درباره نوع مواجهه ترامپ با ایران بعد از ۲۰ ژانویه

*پیروزی ترامپ در انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا تا چه اندازه می تواند به برقراری آتش بس در لبنان کمک کند؟

بعد از پیروزی ترامپ در آمریکا دو نظرنسبت به سیاست‌هایی او در مورد خاورمیانه وجود دارد و مشخصا سیاست هایی که درباره ایران اعمال خواهد کرد، وجود دارد. یک نظر این است که این ترامپ، ترامپ دوره گذشته نیست، در حقیقت با توجه به تجربیاتی که ترامپ در آن دوره اندوخته و مشکلاتی که حتی برای خود آمریکایی ها ایجاد شده، بنابراین احتمالاً سیاست جدیدی را در پیش خواهد گرفت به خصوص با توجه به بعضی از اظهاراتی که در دوران مبارزات انتخاباتیش انجام می‌داد و می گفت ما دنبال براندازی نظام در ایران نیستیم، مردم ایران مردم خوبی هستند و ما فقط می‌خواهیم که ایران دسترسی به سلاح هسته ای نداشته باشد و مواردی از این قبیل، این نظر مطرح می شود.

گروه دیگری هم معتقدند که این ترامپ همان ترامپ است و امکان دارد بعد از اینکه در ۲۰ ژانویه سال آینده کار را به عهده گرفت بخواهد همان سیاست ها را دنبال کند و یا تحریم های بیشتری را علیه ایران اعمال کند و یا آن فشارهای حداکثری که در دوره قبل دنبال می‌کرد این دفعه شدیدتر اعمال کند. در مجموع  این دو نظر در مورد ترامپ وجود دارد.

اما واقعیت این است که وقتی ترامپ کار را بر عهده گرفت، می توان اظهار نظر کرد که کدام نظر درست و یا کدام نادرست است. بنابراین باید منتظر بمانیم در ۲۰ ژانویه که رسما ترامپ کار را بر عهده می گیرد، می خواهد چه سیاستی را دنبال کند.

ردصلاحیت علی لاریجانی نظر شورای نگهبان بوده نه رهبری

*آقای جنتی! علی لاریجانی که به عنوان نماینده ویژه رهبری به لبنان و سوریه رفته و ماموریت ویژه پیدا کرده همان علی لاریجانی است که پیش از این صلاحیت او توسط شورای نگهبان رد شده بود، فکر می کنید این سفر لاریجانی به دمشق و بیروت می تواند چه پیامی به این نهاد و تندروها باشد؟

آقای لاریجانی مشاور مقام معظم رهبری است و ماموریتی داشته است. از آنجایی که لاریجانی مورد اعتماد مقام رهبری است و ایشان با در نظر  گرفتن شرایط فعلی، فردی را که واجد شرایط برای این مذاکرات که طبیعتاً یک مذاکرات پیچیده ای است، انتخاب کردند.

همچنین شخصیت آقای لاریجانی به گونه ای بوده که چنین ماموریتی از طرف مقام معظم رهبری به او داده شده است اما اینکه رد صلاحیت شده جز سیاست‌هایی و تصمیماتی بوده که شورای نگهبان گرفته و بحث دیگری است.

*بنا به گفته خود لاریجانی شورای نگهبان با استناد به بند مربوط به مدیر و مدبر نبودنش او را ردصلاحیت کرده، اگر لاریجانی مدیر و مدبر نیست، پس چگونه از طرف رهبری ماموریت ویژه برای سفر به سوریه و لبنان به او داده می‌شود ؟

این نظر شورای نگهبان بوده نظر رهبری که نبوده است، شورای نگهبان آقای پزشکیان را هم رد کرد و رهبری تاکید کردند که صلاحیتش تایید شود.

شاید لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی شود

*به نظر شما چقدر احتمال دارد که لاریجانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی معرفی شود؟

هیچ احتمالی بعید نیست ولی من اطلاعی ندارم از اینکه آیا قرار هست که آقای لاریجانی چنین مسئولیتی را به عهده بگیرد. در مجموع چنین امری احتمال دارد.

منبع: خبر آنلاین