افغانستان – با فرارسیدن فصل سرما در افغانستان، نگرانیهای مردم افغانستان برای تهیهی مواد غذایی و مواد سوخت افزایش مییابد؛ بهویژه خانوادههای که در سه سال اخیر به دلیل سیاستهای طالبان، شرایط ناگوار اقلیمی و یا بحران اقتصادی، آواره و بی سرپناه شدهاند.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، زمستان امسال افغانستان در حالی فرا میرسد که کمکهای بشردوستانه به این کشور کاهش چشمگیر یافته است و به این ترتیب میلیونها فرد نیازمند از دسترسی به کمکهای بشردوستانه محروم شدهاند.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، برنامه پاسخ بشردوستانه افغانستان در سال جاری میلادی بیش از دو میلیارد دلار کمبود بودجه دارد و تنها ۳۰ درصد از بودجه مورد نیاز آن تامین شده است.
همزمان با این، به دلیل سیلهای ویرانگر بهاری در سال جاری در مناطق مختلف افغانستان، میزان افراد نیازمند نیز به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
بر اساس آماری که دفتر جمعیت سازمان ملل متحد به تازگی منتشر کرده است، میزان افراد نیازمند در افغانستان به ۲۸.۳ میلیون نفر در افغانستان نیازمند کمکهای بشردوستانه هستند که ۱۳.۸ میلیون نفر آنان زنان هستند.
این نهاد افزوده است که آنان از پیامدهای منفی چندین دهه جنگ، خشک سالی شدید، ناامنی غذایی، بلایای طبیعی و آوارگی رنج میبرند و نیاز شدید و فوری به کمکهای بشردوستانه دارند.
«افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت»
همزمان افزایش میزان سرمای هوا در افغانستان، قیمت مواد غذایی و سوخت در بازارهای این کشور افزایش چشمگیر یافته است.
بر اساس نرخی که فروشندگان عمده مواد غذایی و سوخت در چند منطقهی کابل به خبرنگار شفقنا ارائه کردهاند، قیمت مواد غذایی و سوخت در هفتههای اخیر رو به افزایش بوده است.
این آمارها نشان میدهد که از جمله نرخ روغن، آرد و برنج نسبت به سایر اقلام مواد غذایی افزایش بیشتر یافته است.
در حال حاضر یک بشکه روغن مایع پنج لیتر در بازارهای کابل پایتخت افغانستان، حدود ۶۰۰ افغانی است، در حالی یک ماه قبل ۴۵۰ افغانی بود.
بر اساس آمار فروشندگان، نرخ یک سیر برنج نیز از ۷۵۰ افغانی به بیش از ۸۰۰ و نرخ یک بوجی آرد ۵۰ کیلو گرام نیز از ۱۵۰۰ افغانی به ۱۶۰۰ افغانی افزایش یافته است.
فروشندگان مواد سوخت زمستانی، از جمله چوب و زغال نیز میگویند که قیمتها امسال نسبت به سال قبل افزایش یافته است.
بر اساس آمار آنان، یک خروار زغال سنگ (۵۶۰ کیلوگرام) امسال به بیش از ۶۷۰۰ افغانی به فروش میرسد، در حالی سال قبل بین ۵۵۰۰ تا ۶۰۰۰ افغانی بود.
قیمت یک سیر چوب (هفت کیلو گرام) نیز در بازار کابل ۱۳۰ افغانی است، در حالی سال قبل ۱۱۰ افغانی بود.
به همینگونه نرخ سایر اجناس، از جمله پوشاک زمستانی نیز در بازارهای کابل افزایش یافته است.
فروشندگان دلیل افزایش نرخ را وضع مالیههای سنگین از سوی طالبان بر واردارات کالاها و فروشندگان میدانند.
«اقدامات مورد نیاز چیست؟»
نهادهای بینالمللی همانند سالهای قبل امسال نیز نسبت به سرنوشت افراد نیازمند در افغانستان در زمستان هشدار دادهاند و خواستار کمک شدهاند.
در دفتر هماهنگ کنندهی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) چند ماه قبل خواستار ۶۰۳.۵ میلیون دلار بودجه برای کمکرسانی به مردم افغانستان در فصل زمستان شده بود.
اوچا گفته بود که خطرات زمستان زیاد و میزان آسیبپذیری شدید است و خدمات کافی به مردم ارائه نمیشود.
این نهاد افزوده بود که در اولویتبندی بین سکتوری که انجام داده است، ۱۷۱ شهرستان افغانستان دارای اولویت بلند، ۲۲۷ شهرستان دارای اولویت متوسط و سه شهرستان دارای اولویت پایین مشخص شده است.
دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد گفته بود که این اولویتبندی را با تجربه و تحلیل وضعیت و با استفاده از تجربیات اولویتبندیهای سالهای گذشته انجام داده است.
سازمان بینالمللی مهاجرت نیز چندی پیش اعلام کرد که «فصل یخبندان» در افغانستان در راه است و خانوادهها برای زنده ماندن به گرما و سرپناه نیاز دارند.
این اعلام کرد که به سه هزار و ۳۱۳ خانواده د. چهار استان دایکندی، فاریاب، غور و هرات کمک نقدی برای تهیه نیازهای زمستانی توزیع کرده است.
با وجود هشدارهای نهادهای بینالمللی اما هنوز بودجه لازم برای کمک رسانی به افراد نیازمند در افغانستان در فصل زمستان تأمین نشده است و مشخص نیست که میلیون نفر نیازمند چگونه زمستان این کشور را بهار کنند.