این نویسنده که در کارنامه پر افتخارش برگزیده شدن در جشنوارههای متعدد ادبی را دارد در کارگاه دو روزه «داستان و زندگی» گفت: «ابتدا باید زندگی کردن را یاد بگیریم تا بتوانیم داستاننویس شویم». کارگاهی که به مناسبت آغاز هفته کتاب و کتابخوانی توسط موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی در تاریخ ۲۳ و ۲۴ آبان ماه جاری در نگارخانه رضوان با حضور اعضای انجمن عصر داستان موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و علاقهمندان و نویسندگان برگزار شد.
تبدیل شدنِ به یک داستاننویسِ خوب
احمدزاده در این کارگاه دو روزه به اهمیت فهم زندگی در تبدیل شدنِ فرد به یک داستاننویسِ خوب اشاره کرد و گفت: کسی که نتواند زندگی را درست بفهمد، نمیتواند روایتگرِ داستانی باشد که مخاطب آن را بپسندد، بنابراین، ابتدا باید زندگی کردن را یاد بگیریم تا بتوانیم داستاننویس شویم و داستانی با معنا و محتوا بنویسیم.
از نظر وی، متفاوت زندگی کردن باعث نگارش داستان متفاوت میشود، اما تمرین زیاد و توجه به جزئیات هم از نکاتی است که میتواند به کمک داستاننویس بیاید تا هم زندگی را متفاوت ببیند هم داستان متفاوتی بنویسد.
در طول برگزاری این کارگاه، به نظر میرسید نویسنده کتاب «شطرنج با ماشین قیامت» موضوع و محور کارگاه را به خوبی درک کرده است، او در بخشی از صحبتهایش به این نکته اشاره کرد که وقتی این مفهوم را درک کنیم داستانی که مینویسیم دارای بار معنایی و مفهوم برای مخاطب است. نکته بعدی این نویسنده این بود که وقتی میخواهیم از یک ارزش در داستان استفاده کنیم باید حکیمانه از آن بهره ببریم که معنای ارزش و ضد ارزش جابهجا نشود و داستان را دارای بار معنایی والایی کند.
استقبال ویژه از کارگاه «داستان و زندگی»
در ادامه این کارگاه، مدیرعامل موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی در گفتگو با خبرنگار ما روایتگری را موضوعی مهم و متفاوت از قصهگویی در زمان حال جامعه عنوان کرد و گفت: ادبیات را نمیتوان از هنر جدا کرد، حتی میتوان گفت، ادبیات بخش مهم و مادر هنر است.
امیرمهدی حکیمی که چهار سال است به عنوان سکاندار موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی فعالیت دارد از فعالیت قدمتدار انجمن شعر رضوی به عنوان یکی از بخشهای مهم ادبیات در این موسسه یاد کرد و افزود: با توجه به اهمیت فعالیت در عرصه ادبیات، انجمن عصر داستان در موسسه کار خود را آغاز کرد تا در قالب برگزاری برنامههای مختلف همچون کارگاه "داستان و زندگی" استعدادهای مختلف در عرصه نویسندگی را شناسایی کند.
آنطور که حکیمی بیان میکند، در انجمن عصر داستان موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی هم نویسندگانی حضور دارند که در سنین ۱۰ یا ۱۲ هستند هم جوانانی که از آنها آثاری هم به چاپ رسیده عضو این انجمن هستند.
او با اشاره به اهمیت روایتگری و پرداختن علمی و تجربی به این بخش در جامعه امروز، از ایجاد ۵ انجمن جدید در حوزه ادبیات در موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی خبر داد که انجمن طنز و کودک و نوجوان تنها بخشی از این انجمنها هستند و در آیندهای نزدیک ایجاد خواهند شد.
مدیرعامل موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه حبیب احمدزاده از نویسندگان مطرح و فعال دفاع مقدس است که بعضی آثارش علاوه بر اینکه به زبانهای مختلف ترجمه شده در دانشگاههای جهان هم تدریس میشود، یادآور شد: برگزاری چنین کارگاههایی استمرار خواهد داشت و ما سعی میکنیم نویسندگان مطرح کشور را برای حضور در آنها دعوت کنیم تا نویسندگان به ویژه جوانان از این تجربیات بهرهمند شوند. او با اشاره به اینکه این کارگاهها به نوعی با محوریت انتقال تجربه نویسندگان و رماننویسان مطرح کشور به نویسندگان جوان برگزار میشود، از استقبال ۶۰ نفر از نویسندگان و اعضای انجمن عصر داستان از کارگاه «داستان و زندگی» خبر داد.
حکیمی یکی دیگر از ویژگیهای برگزاری چنین کارگاههایی در آینده را پرداختن به روایتگریهای حوزه دینی به ویژه امام رضا(ع) دانست و بیان کرد: تلاش ما این است که زیرساختهای لازم در حوزه پرداختن نویسندگان به ادبیات با رویکرد دین به ویژه امام رضا(ع) را در موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی فراهم کنیم.
گزارشگر: مهدیه قمری