شناسهٔ خبر: 69774490 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

چالش‌ آتش‌نشانی برای کاهش مرگ‌های خاموش| اجازه ورود به ساختمان های مسکونی را نداریم | طرح پلاک ایمن به کجا کشید؟

معاون حفاظت و پیشگیری از حریق سازمان آتش‌نشانی: ساختمان‌های اداری و تجاری را بازدید و در صورت وجود نقص ایمنی اخطار صادر می‌کنیم اما برای ارزیابی ایمنی ساختمان های مسکونی نیاز به حکم داریم.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین: پویش سراسری فرهنگ‌سازی، پیشگیری و کاهش مخاطرات گاز مونواکسید کربن صبح امروز از ایستگاه ۹۲ سازمان آتش نشانی واقع در یکی از محلات منطقه ۴ تهران آغاز شد و در نخستین روز این پویش ۱۰ اکیپ سازمان آتش‌نشانی با حضور در منازل تعدادی از شهروندان محله گلشن (خاک سفید) که از بخاری گازی استفاده می کردند سنسور آشکارساز گاز مونوکسید کربن (CO) نصب کردند.

مسمومیت با گاز مونوکسید کربن هرسال جان تعداد زیادی از مردم را می‌گیرد و آمار این حوادث با سرد شدن هوا افزایش پیدا می‌کند. دلیل این مرگ‌ های خاموش از یک سو ناآشنایی یا بی‌توجهی نسبت به اصول ایمنی و از سوی دیگر کاربرد نادرست یا از غیر استاندارد بودن وسایل گازسوز عنوان می‌شود. سازمان آتش‌نشانی سال‌هاست فرهنگ‌سازی در این زمینه را در کنار دیگر مخاطرات مرتبط با حریق، از طریق آموزش‌های مستقیم در مدارس، مساجد و ... دنبال می‌کند.

به موازات فرهنگسازی در این زمینه بازرسی و ارزیابی ایمنی ساختمان‌های عمومی نیز در دستور کار قرار دارد اما در خصوص ارزیابی منازل مسکونی که آمار عمده گازگرفتگی‌های منجر به مرگ را به خود اختصاص داده‌اند، چالش‌های زیادی وجود دارد.

به ما اجازه ورود نمی‌دهند

کامران عبدولی، معاون پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتش نشانی دراین زمینه به همشهری گفت: سازمان آتش نشانی تنها زمانی در زمینه نظارت بر ساختمان‌های مسکونی مسئولیت دارد که پرونده در سازمان جریان داشته باشد؛ به این معنا که در ساختمان‌های جدیدالاحداث، سازمان آتش‌نشانی یک‌بار در مرحله اخذ پروانه، موارد ایمنی را روی نقشه کنترل می‌کند و بار دیگر زمانی که مالک می‌خواهد پایان کار بگیرد، شهرداری از سازمان آتش‌نشانی استعلام می گیرد که ما بعد از بازدید، در صورت رعایت موارد ایمنی در ساختمان تائیدیه صادر می‌کنیم.

او با اشاره به متفاوت بودن روند کار برای ساختمان‌های قدیم‌تر افزود: درباره قدیمی‌سازها اگر ساختمان، تجاری و اداری باشد ما مراجعه می‌کنیم و در صورت وجود مشکلات ایمنی اخطار و تذکر می‌دهیم ولی اگر ساختمان مسکونی باشد ما اصلا اجازه ورود نداریم.

عبدولی درباره این‌که ورود به منازل برای ارزیابی ایمنی در چه صورتی امکانپذیر است، اضافه کرد: بعضا در ساختمان‌های تجاری و اداری هم به نیروهای آتش‌نشانی اجازه بازدید نمی‌دهند، این مشکل درباره مسکونی‌ها بیشتر است و ما برای ورود حتما باید حکم داشته باشیم. در غیر این ‌صورت باید همه ساکنین برای ورود به ساختمن موافقت کنند که این هم کار مشکلی است.

«پلاک ایمن» به کجا رسید؟

سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران از مهر سال ۱۴۰۰ طرح را با عنوان طرح «پلاک ایمن» به اجرا گذاشت که در آن اگر شهروندان می‌توانستند با مراجعه به سایت سازمان آتش‌نشانی برای بازدید یک کارشناس آتش نشانی از منزل خود هماهنگی لازم را انجام دهند تا به این وسیله به طور رایگان نسبت به ناایمنی‌های منزل خود آگاه شوند.

طرح پلاک ایمن که همچنان نیز به قوت خود باقی است در صورت اجرای موفق می‌توانست آمار حوادث حریق و گازگرفتگی را تا حدی زیادی کاهش دهد. اما با استقبال خوبی از سوی مردم مواجه نشد.

قدرت‌الله محمدی، رئیس سازمان آتش‌نشانی در آخرین اظهار نظر درباره روند اجرای طرح پلاک ایمن اعلام کرد با این‌که ظرفیت‌های سازمان آتش‌نشانی برای این طرح آماده و سامانه مرتبط نیز در حال فعالیت است اما متاسفانه شهروندان تهرانی استقبال خوبی از اجرای طرح ندارند. محمدی، موفقیت این طرح را مستلزم افزایش تبلیغات و فرهنگسازی دانست و گفت: شهروندان بدانند طرح پلاک ایمن هزینه‌ای برای آنها ندارد و برای همه شهروندان به طور کامل رایگان انجام می‌شود.

ایمن سازی هزینه زیادی ندارد

شاید بعضی از شهروندان تصور کنند در صورت بازدیدکارشناسان آتش‌نشانی از منازل و آشکار شدن ناایمنی‌ها، رفع این مشکلات هزینه‌بر باشد. معاون حافظت و پیشگیری از حریق سازمان اتش‌نشانی در این باره گفت: اغلب ناایمنی‌ها با هزینه‌ای اندک یا حتی بدون صرف هزینه و با جابه‌جایی وسایل منزل مثل دور کردن وسایل آتش‌زا از پرده و دیگر وسایل مستعد حریق برطرف می شوند و کافی است شهروندان نسبت به این نایمنی‌ها آگاهی کسب کنند.