شناسهٔ خبر: 69771067 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتماد آنلاین | لینک خبر

توصیه به دولت برای احیای مزیت‌های رقابتی مناطق آزاد؛ پیشرفت مناطق آزاد ایران الگوی توسعه پایدار کشور شود

سیدحامد مولانا نوشت: می‌توان با امید به احیای مزیت‌های رقابتی مناطق آزاد ایران در دولت چهاردهم و بهره‌مندی از بستر مناسب حکمرانی نهادینه شده در این مناطق مدلی از توسعه پایدار را برای تحقق اهداف کشور مستقل از بودجه سالانه تدوین و به عنوان مدل توسعه در بستر الگوی ایرانی - اسلامی پیشرفت و توسعه تدوین و معرفی کرد.

صاحب‌خبر -
توصیه به دولت برای احیای مزیت‌های رقابتی مناطق آزاد؛ پیشرفت مناطق آزاد ایران الگوی توسعه پایدار کشور شود
کد خبر: 685357
|
۱۴۰۳/۰۸/۲۷ ۰۸:۵۷:۰۶

«پیشرفت مناطق آزاد ایران الگوی توسعه پایدار کشور» عنوان یادداشت سیدحامد مولانا برای روزنامه اعتماد است که در آن آمده؛ توسعه، بهره‌مندی مادی جامعه با دو قید متوازن و پایدار بودن است و فرآیند توسعه بی‌نیاز از الگو‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و همچنین جغرافیایی نیست . الگو‌هایی که با بستر‌سازی مناسب می‌توانند ظرفیت توسعه‌پذیری بالایی برای هر سرزمین و مشخصا مناطق آزاد ایران باشند. در این یادداشت با الهام و اقتباس از مطالعات صورت گرفته و همچنین تجربه کارشناسان نگاهی جدی‌تر به نقش سامانه حکمرانی مناطق آزاد ایران در توسعه می‌اندازیم. می‌دانیم در کشوری مثل ایران، کلید توسعه در اتاق «حاکمیت» است. از آنجا که به عقیده بسیاری از علمای اقتصاد و توسعه، حکمرانی از عوامل موثر بر توسعه اقتصادی و توسعه پایدار بوده و رعایت قواعد «حکمرانی خوب» زمینه و بستری مناسب برای مدیریت منابع مختلف اقتصادی به شکل کاراتر در جهت تحقق توسعه پایدار در جوامع مختلف است، لذا نقش اندیشه «حکمرانی خوب» در توسعه پایدار بسیار حائز اهمیت است.

امروزه پارادایم حکمرانی خوب به پارادایم غالب در اندیشه توسعه تبدیل شده است. همچنین در فرهنگ دینی اسلام بارها به مولفه‌های حکمرانی خوب اشاره شده که به منظور چگونگی دستیابی به حکومتی است که بتواند زمینه‌ساز توسعه‌ای عادلانه و مردم‌سالار را فراهم کند. دستورات صریح دین مبین اسلام به طرح ایده حکمرانی خوب در قرآن کریم، روایات، سیره پیامبران و امامان پرداخته است. حکمرانی خوب به عنوان راهکار عملیاتی‌سازی حکمرانی، این الگو شکل می‌گیرد و در مدل‌های متعالی آن به «حکمرانی پایدار» میل می‌کند. تأثیر متغیرهای مربوط به حکمرانی بر شاخص‌های توسعه پایدار معنادار و مطابق با نظریه‌های اقتصادی به میزان 40 درصد است.

الگوی حکمرانی خوب است که نقش موثری در کنترل فساد، اثربخشی دولت، ثبات سیاسی، کیفیت قوانین و مقررات دارد؛ چگونگی حکمرانی نیز از جمله عواملی است که بر فعالیت‌های کارآفرینانه اثر می‌گذارد. سامانه حکمرانی در مناطق آزاد پیشرو خصوصا جزیره زیبای کیش به‌رغم تمام دست‌اندازی‌های صورت گرفته در قانون چگونگی اداره مناطق آزاد ایران، کماکان دارای پتاسیل برای پیاده‌سازی آرمان‌های جمهوری اسلامی و پیشرفت ایران عزیز است. 

این امکانی است که در کمتر منطقه‌ای از ایران نهادینه و پیاده‌سازی شده است. لذا می‌توان با امید به احیای مزیت‌های رقابتی مناطق آزاد ایران در دولت چهاردهم و بهره‌مندی از بستر مناسب حکمرانی نهادینه شده در این مناطق مدلی از توسعه پایدار را برای تحقق اهداف کشور مستقل از بودجه سالانه تدوین و به عنوان مدل توسعه در بستر الگوی ایرانی - اسلامی پیشرفت و توسعه تدوین و معرفی کرد.

برچسب‌ها: