رزمندگان اسلام در قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران، در رزمایش عملیاتی شهدای امنیت که از ۵ آبان در استان سیستان و بلوچستان کلید خورده، توانستهاند ضربات سنگینی بر پیکره تیمهای تروریستی در جنوب شرق کشور وارد کنند. طبق گزارشها در مجموع تاکنون ۶۹ تروریست وابسته به گروهک موسوم به جیشالعدل (جیش الظلم) در جریان پاکسازیها به هلاکت رسیده، دستگیر یا تسلیم شدهاند.
اکنون بیش از ۲۰ روز از آغاز رزمایش مذکور که اثبات رویکرد سخت جمهوری اسلامی در مقابله با تروریستهاست میگذرد و به نظر تداوم عملیات دارای پیامهای مهمی است. جنوب شرق ایران در حالی صحنه اقدام پیچیده و هدفمند نیروهای امنیتی قرار گرفته است که نباید از نظر دور داشت این منطقه، به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص و مجاورت با کشورهای پاکستان و افغانستان، همواره موردتوجه اشرار بوده است. دراینمیان همزمان با سرشاخ شدن ایران با رژیم صهیونیستی، گروههای تروریستی با داعیهداری حمایت از حقوق قوم بلوچ درحالیکه عمدتاً سرکردگان آنها در انگلیس به سر میبرند، با گرای اربابان غربی خود درصدد ایجاد شکاف میان شیعه و سنی هستند. آنها با تحریک احساسات مذهبی، تلاش میکنند اختلافات را تشدید کرده و بذر ناامنی را بکارند؛ اقدامی که با گامهای مثبت نهادهای کشوری و لشکری در هماهنگی با بزرگان و ریشسفیدان محل تا حد زیادی ناکام مانده است.
البته باید توجه داشت وجود بسترهای اقتصادی هم بر چالشهای امنیتی در منطقه افزوده است. شکافهای میان تهران و دیگر استانها، از نظر توسعه اقتصادی و اجتماعی، بهوضوح در سیستان و بلوچستان قابلمشاهده است و منجر به ایجاد نارضایتیهای جدی شده است. درحالیکه زمزمههای گرانشدن بنزین در بودجه سال آینده هم به گوش میرسد بیشازپیش باید درباره وضعیت اقتصادی مردم این منطقه که بخش بزرگی از آنها با سوختبری گذران عمر میکنند نگران شد و قطعاً دولت باید پیشازاین اقدام در این زمینه چارهاندیشی کند. در این شرایط، استکبار جهانی با موجسواری بر این مسائل و البته سوءاستفاده از مسائل دینی و قومیتی برای ایجاد ناامنی برنامه چیده است. همزمانی حمله گروهکهای تروریست به نیروهای مرزبان ایرانی در منطقه تفتان شهرستان سراوان با تجاوز هوایی اخیر رژیم اسرائیل به برخی نقاط کشور اوج هماهنگی میان صهیونیستها و گروهکهای تروریست بود. سرمایهگذاری در زیرساختها، توسعه اقتصادی و ارائه برنامههای آموزشی هم میتواند به بهبود شرایط زندگی در استان سیستان و بلوچستان کمک کند و از انباشت نارضایتی جلوگیری کند.
در این مسیر همچنین اقدامات پیشدستانه نیروهای نظامی و امنیتی را شاید بتوان در مقابله با این اتحاد شوم میان صهیونیسم و تروریسم مهم ارزیابی کرد. هرچند اشرار پیوسته در حال تهدید وضعیت امنیتی و انجام حملات به یگانها، پاسگاهها و یا نیروهای امنیتی - انتظامی هستند، ولی در واکنش به این تهدیدات، نیروهای نظامی ایران با انجام عملیات گسترده و هماهنگ، سعی در خنثیسازی این تهدیدات داشتهاند. عملیاتهای موفقیتآمیز نیروهای امنیتی بهویژه در منطقه سیستان و بلوچستان، باوجود پیچیدگیها و چالشهای موجود، نشان از توانمندی و آمادگی بالای این نیروها دارد. برای دفع خطر از منطقه در بلندمدت البته راهکارهایی هم میتواند دیده شود. ایجاد ارتش مشترک و یا در حالت حداقلی اتاق عملیات در همکاری با کشورهای همسایه یکی از راهکارهای مطرح شده است. این اقدامات نهتنها به بهبود امنیت داخلی کمک میکند، بلکه پیام قاطعی به نیروهای استکباری ارسال میکند که تلاشهای آنها برای تضعیف امنیت ایران بینتیجه خواهد بود. تقویت همکاریها با پاکستان بهویژه باید دیده شود. اسلامآباد اگرچه درگذشته نسبت به تروریستها برخورد محتاطانهای داشت؛ اما پس از حملات موشکی یکجانبه ایران به محل استقرار تروریستها در آنسوی مرز حساب کار دستش آمده و بهسرعت در این زمینه فعال شده است. ضمن اینکه اگر ایران طالبانی را که مستقر در افغانستان است را به رسمیت بشناسد، احتمالاً بر سطح ناامنیها اثر خواهد گذاشت؛ چرا که آنها عملاً حاکم افغانستان هستند و میتوانند با اقدامات خودشان تا حد زیادی بر گروههای تروریستی فشار بیاورند.