سود سهام عدالت سال مالی منتهی به اسفند ۱۴۰۱ هنوز به طور کامل تعیین تکلیف نشده است. بخشی از آن در سال ۱۴۰۲ طی دو مرحله در ماههای آذر و اسفند واریز شد و واریز حدود یک سوم آن به سال ۱۴۰۳ موکول شد که با گذشت ۸ ماه از سال هنوز مرحله سوم واریز سود سهام عدالت ۱۴۰۱ انجام نشده است.
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه که عهدهدار وصول سود سهام عدالت از شرکتها و واریز آن برای دارندگان سهام عدالت است در تابستان امسال اعلام کرد که ۲۴.۵ هزار میلیارد تومان سود از شرکتهای مختلف وصول شده و واریز مرحله سوم سود سهام عدالت معطل وصول ۵۰۰ هزار میلیارد سود از شرکت مپنا مانده است. سه ماه پس از طرح این موضوع، به تازگی مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده که ۲۰ درصد از بدهی مپنا بابت سود سهام عدالت با پیگیری سازمان بورس واریز شده و مبلغ ۸۰ درصد باقیمانده تعهد ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است که سازمان بورس پیگیر وصول آن از شرکت مپنا خواهد بود.
در همین حال احمدرضا فراست، معاون اقتصادی و مالی گروه مپنا در یک نشست خبری اعلام کرده که این شرکت قصد دارد بدهی خود بابت سود سهام عدالت را تا پایان سال ۱۴۰۳ واریز کند.
اکنون با توجه به اینکه شرکت مپنا هیچ وعدهای بابت واریز فوری و زودهنگام بدهی خود نداده و مکاتبات شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با مپنا هم بدون نتیجه مانده، این سوال مطرح میشود که آیا سازمان بورس برای واریز سود سهام عدالت تا زمان وصول کامل طلب خود از مپنا منتظر بماند یا بدون توجه به باقیمانده طلب خود از مپنا، ۲۴.۶ هزار میلیارد تومان سود وصول شده را میان دارندگان سود سهام عدالت تقسیم خواهد کرد؟
پیشتر در اسفند ۱۴۰۲ شرکت سپردهگذاری مرکزی در حالی از واریز سود سهام عدالت خبر داد که اعلام کرد ۸ شرکت سود سهام عدالت خود را به حسابهای شرکت سپرده گذاری مرکزی واریز نکردهاند. بنابراین اکنون در شرایط مشابه این انتظار وجود دارد که سازمان بورس اقدام به واریز سود سهام عدالت سال مالی منتهی به ۱۴۰۱ کند و مابقی سودی که از شرکت مپنا وصول میکند را در مراحل بعد به حساب دارندگان سهام عدالت واریز نماید. این در حالی است که انتظار میرود در ماه آذر واریز سود سهام عدالت سال مالی ۱۴۰۲ هم آغاز شود.
در سالهای قبل سود سهام عدالت طی دو مرحله در آذر و اسفند واریز شده و اگر قرار باشد امسال نیز رویه سالهای گذشته تکرار شود، باید در ماه آذر واریز مرحله نخست سود سهام عدالت ۱۴۰۲ انجام شود. در صورتی که سازمان بورس بخواهد سود سهام عدالت سال مالی ۱۴۰۲ را در ماه آذر واریز کند این احتمال وجود دارد که باقیمانده سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ در روزهای پایانی آبان و یا در نیمه نخست آذر واریز شود. باید دید سازمان بورس در نهایت چه تصمیمی برای واریز سود سهام سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ عدالت خواهد گرفت.
خبر خوش اول هفته ای برای این گروه از سهامداران عدالت/ سود سهام عدالت این گروه واریز شد
سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرد: ۴ میلیون و ۳۶۲ هزار سهامدار، بیش از ۶ هزار و ۶۰۱ میلیارد تومان سود، در دو هفته گذشته از طریق اطلاعات سامانه سجام دریافت کردهاند.
به نقل از صدای بورس، جزییات واریز سود سهامداران در دو هفته گذشته حاکی از آن است که ۶۴ ناشر سود جاری، سنواتی و حق تقدم ۴ میلیون و ۳۶۲ هزار و ۷۵۸ سهامدار را، که شامل ۶ هزار و ۶۰۱ میلیارد و ۳۹۳ میلیون تومان میشود، به حساب سجامی سرمایه گذاران واریز کردند.
واریز سود جاری ۵۸ شرکت
براساس این گزارش، در دو هفته گذشته، ۵۸ شرکت، شامل: «لامپ پارس، ایران رادیاتور، چرخشگر، اقتصادی و خودکفایی آزادگان، صنعت روی زنگان، مگسال، گسترش سوخت سبز زاگرس، بوتان، پارس خزر، فرآورده های نسوز ایران، سرمایه گذاری صنعت نفت، بنیان دیزل، رایان هم افزا، سرمایه گذاری امین توان آفرین ساز، صنایع لاستیکی سهند، حفاری شمال، نصیر ماشین، گسترش سرمایه گذاری ایرانیان، صنایع کاشی و سرامیک سینا، گازلوله، شیر و گوشت زاگرس شهرکرد، کشت و دام قیام اصفهان، سیمان کارون، گروه مالی صبا تامین، ایران مرینوس، شیشه دارویی رازی، سرمایه گذاری توسعه عمران زاگرس، کشاورزی و دامپروری بینالود نیشابور، امرو رفاهی کارگزاران پارس، بارز، پرتو بار فرابر خلیج فارس، ریل سیر کوثر، صنعت سرماهی گذاری املاک و مستغلات مدیریت ارزش مسکن، سیمان لارستان، مجتمع پترو صنعت گامرون، سرمایه گذاری پارس توشه، سرامیک های صنعتی اردکان، گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران، رینگ سازی مشهد، ایران خودرو دیزل، تولید سموم علف کش، شیرین دارو، کشت و صنعت بهاران گلبهار خراسان، ورزیران، تولید کاشی تکسرام، پتروشیمی ارومیه، کشت و صنعت شهداب ناب خراسان، گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو، شیشه قزوین، داروسازی آوه سینا، سیمان تهران، پالایش نفت بندرعباس، شیشه و گاز، توسعه اقتصادی آرین، تولید مواد اولیه دارویی البرز بالک، کشاورزی مکانیزه اصفهان کشت، بیسکویت گرجی و مخابرات ایران» سود جاری ۴ میلیون و ۳۲۲ هزار و ۷۹۹ سهامدار را، که شامل ۶ هزار و ۴۷۱ میلیارد و ۵۴۲ میلیون تومان میشود، به حساب آنها در سامانه سجام واریز کردهاند.
واریز سود سنواتی و حق تقدم ۶ شرکت
در این بازه زمانی، ۶ ناشر، شامل: «سازه پویش، سنگ آهن گهر زمین، سرمایه گذاری و خدمات صندوق بازنشستگی کشور، سوژمیران، کمک فنر ایندامین و پلاستیک شاهین»، سود سنواتی و حق تقدم ۳۹ هزار و ۹۵۹ سهامدار را که شامل ۱۲۹ میلیارد و ۸۵۱ میلیون تومان میشود، از طریق سپردهگذاری مرکزی پرداخت کردهاند.
سامانه سجام چیست؟
«سجام» یک سامانه زیر ساختی برای شناسایی مشتریان برای ورود به باشگاه بزرگ بازار سرمایه ایران است که تمام فعالان این بازار اعم از «سرمایهگذاران، مشتریان و مدیران نهادها» در این سامانه، فقط یک بار برای همیشه اطلاعات خود را در آن ثبت خواهند کرد و پس از احراز هویت حضوری یا غیر حضوری، قادر به دریافت خدمات مبتنی بر داده های تایید شده خواهند بود.
بر اساس این گزارش، از طریق این سامانه، «اطلاعات هویتی، شماره حساب، شماره موبایل، آدرس الکترونیک و اقامت دایمی» فرد ثبت میشود و از آن به بعد هیچ نهاد مالی نیازی به دریافت مجدد اطلاعات آن سهامدار را ندارد.
سهامداران میتوانند با مراجعه به سایت www.Sejam.ir ثبت نام و احراز هویت سجام را به صورت الکترونیک انجام دهند.
مزایای سجامی شدن
«دریافت کد معاملاتی برای ورود به بازار سرمایه، دریافت سودهای جاری، سنواتی و سود سهام عدالت، امکان ورود به درگاه ذینفعان بازار سرمایه و استفاده از خدمات آن شامل میز خدمت الکترونیک، مشاهده و گزارش دارایی، دریافت گواهی سهام، فهرست مجامع و برگزاری مجامع به صورت الکترونیک، گزارش سودهای پرداخت شده، تاریخچه سود سهام عدالت و گزارش حق تقدم استفاده نشده» از جمله مزایای ویژه ثبت نام و احراز هویت در سامانه «سجام» به شمار میرود.