خبر مربوط بود به دیدار «سعید ایروانی» نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل با «ایلان ماسک» میلیاردر معروف و از حامیان مالی و رسانهای کمپین انتخابات «دونالد ترامپ» و مشاور مورد اعتماد رییسجمهور منتخب ایالات متحده آمریکا.
البته تا این لحظه مقامات تهران نه در تأیید این دیدار و نه در رد آن سخنی نگفتند اما شواهد نشان میدهد این دیدار انجام شده است و همچنین از نظر سیاسی نیز گامی بسیار مهمی بود و از نظر روانی نیز به نفع تهران عمل کرده است.
همزمانی این دیدار با دو اتفاق دیگر بر اهمیت آن میافزاید نخست خبری که برخی منابع خبری غربی و عربی انتشار دادند مبنی بر اینکه طرح دونالد ترامپ برای آتشبس در جنگ لبنان است که برای تهران مهم است و چه بسا یکی از ابعاد مأموریت علی لاریجانی به لبنان باشد کمااینکه نماینده ویژه رهبر انقلاب در نشست خبری در بیروت در پاسخ به این سوال که «آیا شما قصد مداخله در امور لبنان را دارید و میخواهید سندی-طرح آتشبس- را که به دست سفیر آمریکا به مسئولان لبنانی داده شد را به هم بزنید؟» گفت: ما دنبال بر هم زدن چیزی نیستیم؛ ما دنبال حل مسائل هستیم.
ایرنا در همین زمینه نوشت: پیشتر گفته شده بود سفیر آمریکا در لبنان روز پنجشنبه پیشنویس طرح پیشنهادی برای توافق آتشبس را به نبیه بری، رییس پارلمان لبنان ارائه کرده است و علی لاریجانی نیز دیداری با رییس پارلمان لبنان داشت.
اتفاق دوم که میتواند بهطور مستقیم یا غیرمستقیم با دیدار نماینده جمهوری اسلامی ایران و ایلان ماسک بهعنوان مشاور مورد اعتماد دونالد ترامپ مرتبط باشد، سفر دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران است.
«رافائل گروسی» در جریان سفر خود به تهران، روز گذشته -جمعه- از سایتهای هستهای شهید علیمحمدی (فردو) و شهید احمدی روشن(نطنز) بازدید کرد.
دبیرکل آژانس در این سفر همچنین با «مسعود پزشکیان»، رییسجمهور کشورمان، «سیدعباس عراقچی»، وزیر امور خارجه و «محمد اسلامی»، رییس سازمان انرژی اتمی دیدار کرد.
این دیدار که بنا بر ادعای منابع غربی برای رفع نگرانی آژانس از برخی فعالیتهای هستهای تهران انجام گرفت همچنین نشاندهنده حُسن نیت جمهوری اسلامی ایران است و اگر این اتفاقات را در کنار هم قرار دهیم، تأییدی بر این مدعا است که آمریکا و جمهوری اسلامی ایران هر دو تنشزدایی را در دستور کار خود دارند و این سیاست، سیاستی عاقلانه است و به کاهش تنش و صلح در خاورمیانه نیز کمک خواهد کرد.
نباید فراموش کنیم که دونالد ترامپ تا این لحظه نشان داد قصد دارد از جمهوریخواهان افراطی در کابینه خود استفاده کند و برخی تحلیلگران با اشاره به نام و سابقه این افراد، به طعنه نوشتند گویا در کابینه ترامپ، خودش از همه عاقلتر و صلحطلبتر است !
سیاست دولت چهاردهم مبنی بر تلاش برای مذاکره باواسطه یا گفتوگوی پنهان با دولت جدید آمریکا و همچنین تأکید و تصریح وزیر امور خارجه مبنی بر اینکه اگر منافع ملی ما تأمین شود، مذاکره خواهیم کرد نشان از عقلانیت دولت دارد هرچند در این میان برخی افراطیون و نزدیکان به طیف سعید جلیلی ممکن است این رویکرد را برنتابند و در مجلس و برخی رسانههای خود آن را تخطئه کنند.
همچنین اقدام به دیدار با ایلان ماسک هوشمندانه بود به این اعتبار که وی ازنظر فردی، جنگطلب نیست و شخص رییسجمهور منتخب نیز بسیار به نگاه و نظر وی، توجه دارد. ایلان ماسک همچنین با نخستوزیر اسراییل هم بسیار نزدیک است و طی دو سال اخیر چند دیدار با وی داشته است و همه این موارد، بر ظرفیتی اشاره دارد که ایلان ماسک دارد تا سطح تنش بین تهران و واشنگتن را کاهش دهد، موضوع مهمی که هم اکثریت مردم داخل کشور به آن نیاز دارند و هم این کاهش تنش میتواند به آتشبس در جنگ غزه و لبنان کمک کند و سایه شوم جنگ ویرانگر را از سر آنان دور کند.
امیدواریم دولت از مسیر درستی که در پیش گرفته است، کوتاه نیاید و فشار برخی افراطیون پایداری موجب نشود دربرابر آنان کوتاه بیاید که تنشزایی بین تهران و واشنگتن بیش از همه به اقتصاد ملی و معیشت مردم صدمه جدی وارد خواهد کرد آن هم در شرایطی که کشور در بدترین ناترازی انرژی قرار دارد و دولت نیز با کسر بودجه شدید دست به گریبان است و اقتصاد بیش از هر زمان در چهار دهه گذشته با ثبات نیازمند است.
تحلیل «جمله» بر خبر مربوط به دیدار نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد با «ایلان ماسک» مشاور مورد اعتماد «دونالد ترامپ»؛
دیدار نماینده ایران با «ایلان»
روز گذشته خبری در شبکههای خبری منتشر شد که واکنشهای بسیاری داشت که عموماً نیز مثبت بودند. این خبر برای نخستین بار در «نیویورکتایمز» و با عنوان خبر اختصاصی منتشر شد پس از آن به رسانههای مختلف راه یافت.
صاحبخبر -