به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، باغ تاریخی بیرمآباد که در شرق شهر کرمان و در نزدیکی جنگل دست کاشت و بسیار زیبای قائم قرار دارد یکی از باغهای تاریخی و زیبایی است که در دوران حاکم صفوی ساخته شده است.
این باغ که عمارتی بسیار زیبا نیز در درون آن نهفته است، وسعتی در حدود 4.5 هکتار دارد که بر اساس وقفنامه موجود در زمان قاجاریه توسط چهار تن از فرزندان قلیبیگ به آستان قدس رضوی واگذار شده است.
به گزارش تسنیم، سالها از بسته بودن درب باغ بیرمآباد در کرمان میگذرد و مردم از پشت دیوارهای بلند فقط درختان سر به فلک کشیده آن را، آن هم فقط وقتی از بزرگراه شرقی کرمان میگذرند، نظارهگر هستند و در امتداد این دیوارهای کاهگلی چندین برج قلعه مانند نیز دیده میشود که هر بینندهای را بیشتر مجذوب خود کرده و آرزوی تماشای باغ را چندین برابر میکند.
نخستین بار در مهرماه سال 1394 در زمان استانداری علیرضا رزمحسینی، محمود وفایی، مدیرکل وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان از مرمت و ساماندهی باغ بیرمآباد و گشوده شدن دربهای آن برای بازدید مردم کرمان خبر داد.
بعد از آن بارها به همراه مسئولان استانی و کشوری از استاندار و وزیر و وکیل برای بازدید از روند پیشرفت فیزیکی این میراث پنهان و ناشناخته دیار کریمان به داخل باغ بیرمآباد رفتیم و هر بار از قول مسئولان اخباری که وعده از بازگشایی درب باغ به روی مردم و بازدید عمومی مخابره کردیم، اما تا به امروز محقق نشده است.
به گزارش تسنیم، عملیات مرمت باغ عمارت تاریخی بیرمآباد کرمان از آبانماه سال 94 آغاز شده بود و بعد از مرمت کامل ساختمان اصلی باغ در یکم آذرماه سال 1397 شهید آیتالله رئیسی که در آن زمان تولیت آستان قدس رضوی را برعهده داشت از این باغ بازدید و در جمع خبرنگاران، گفت: بنا به نظر واقف، باغ بیرمآباد به یک مرکز معرفتی سیره رضوی تبدیل میشود.
وی که از تمام قسمتهای باغ از عمارت تاریخی تا محوطه باغ به خوبی بازدید کرد، اظهار داشت: تلاش شده تا هم جنبه میراثی این باغ باقی بماند و هم افزایش بهرهوری داشته باشد تا یک اردوگاهی برای جوانان و نوجوان به نام امام رضا(ع) ایجاد شود.
این نکته حائز اهمیت است که تا زمانی که علیرضا رزمحسینی، استاندار کرمان بود بارها از روند پیشرفت فیزیکی مرمت باغ بیرمآباد به اتفاق خبرنگاران بازدید کرد و همه چیز شفاف بود، اما در بازگشایی باغ به روی مردم ناکام ماند و از کرمان به استانداری خراسان رضوی در مشهد مقدس رفت و بعد از آن اقدامات انجام شده از سوی مسئولان مشخص نیست و یا حداقل رسانهها که پل ارتباطی مردم و مسئولان هستند از آن بیاطلاع هستند.
در آبان ماه سال 1401 درست وقتی که برخی درختان باغ در حال برگریزان پاییزی بودند، سیدعزت الله ضرغامی، وزیر وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از باغ بیرمآباد بازدید کرد، در این بازدید که فداکار، استاندار سابق کرمان نیز حضور داشت وقتی وزیر میراث متوجه شد که افتتاح این باغ بستگی به موقوفات آستان قدس دارد، گفت: شخصاً با آستان قدس رضوی مذاکره خواهم کرد که دربهای این مجموعه به روی عموم باز شود.
از این وعده ضرغامی نیز سالها میگذرد و دولت تغییر کرد و او نیز جایش را به وزیر جدید داده است و متوجه نشدیم که آیا در این باره مذاکرهای با تولیت آستان قدس رضوی انجام شده یا نه؛ اما همچنان دربهای باغ بیرمآباد کرمان به روی مردم بسته است.
محسن تویسرکانی، شهردار کرمان در گفتوگو با تسنیم با اشاره به اینکه باغ بیرمآباد متولی خاص دارد و ما نیز یک نشست با متولیان آن داشتهایم، اظهار داشت: در حال رایزنی هستیم که این باغ برای بازدید عموم مردم بازگشایی شود.
وی با بیان اینکه اعتقاد داریم که اماکن تاریخی و گردشگری مانند باغ بیرمآباد باید در دسترس عموم مردم باشند، افزود: امیدواریم که با متولیان امر به یک نقطه مشترک برای بازدید مردم برسیم.
شهردار کرمان اما درباره اینکه در جلسات مربوط به این موضوع با متولی این موقوفه و مسئولان آستان قدس، دقیقا چه مواردی مطرح شده و اینکه متولیان این باغ مشخصاً چه دلیلی برای خودداری از گشودن درهای این باغ حتی در قالب همان خواسته اصلی واقف که ایجاد یک مرکز معرفتی سیره رضوی و استفاده نوجوانان و جوانان از این مرکز، داشتهاند، پاسخی نداد.
به گزارش تسنیم، گویا کلید گشایش درب باغ بیرمآباد فقط و فقط در دست متولیان آستان قدس رضوی در مشهد مقدس است و این سوال همچنان وجود دارد که بعد از گذشت حدود 9 سال از نخستین وعده بازدید عموم از این باغ تاریخی، کرمانیها تا کی باید از کنار دیواری بلند و طولانی در حاشیه بزرگراه شرقی کرمان عبور کنند و حسرت دیدن داخل آن را به دل بکشند و یا لااقل تولیت آستان قدس رضوی وعده رئیس جمهور شهید مبنی بر ایجاد یک مرکز معرفتی و اردویی برای جوانان و نوجوانان در جهت ترویج سیره رضوی جامه عمل بپوشاند.
گزارش از ثارالله انکوتی
انتهای پیام/511/
∎