شناسهٔ خبر: 69755366 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

فروش سیگار به نوجوانان کردستانی زیر سایه بی‌نظارتی

سنندج_ علیرغم منع فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال، اما فروش آن به نوجوانان کردستانی زیر سایه بی‌نظارتی اتفاق می‌افتد.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: دخانیات از عوامل خطرزا در جامعه است که باعث فلج اقتصادی و صنعتی، صرف هزینه و انرژی بسیار زیاد از جامعه، وارد کردن آسیب به محیط زیست و در نهایت باعث مرگ مصرف‌کنندگان می‌شوند.

هدف اصلی صنایع دخانی نفوذ در دل کودکان و نوجوانان است، قشری ضعیف و قابل نفوذ که تا مدت‌ها بازار اقتصادی آنها را تأمین می‌کند.

قانون جامع مبارزه با دخانیات در سال ۱۳۹۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، و در این حوزه هم هر سه سال یک‌بار این جرایم باید به‌روزرسانی شوند.

بعد از اعلام قانون منع فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال، فروش سیگار حتی به صورت نخی هم ممنوع اعلام شد، اما علیرغم وجود این قانون شواهد نشان از فروش سیگار به کودکان و نوجوانان زیر سایه بی نظارتی است.

با توجه به کاهش سن مصرف سیگار از دبیرستان به سن پایین‌تر می‌طلبد که مسؤولان برنامه‌های جدی برای پیشگیری از این مساله و برخورد با متخلفان داشته باشند.

فروش صنایع دخانی به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است

مدیر گروه سلامت محیط و حرفه‌ای مرکز بهداشت استان کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: فروش مواد دخانی به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع بوده و حتی در نزدیکی ۱۰۰ متری مدارس فروش صنایع دخانی و فروش نخی ممنوع است.

کمال ابراهیمی بیان کرد: قرار دادن هر گونه ابزار تبلیغی، قرار دادن استند، بنر و پلاکادر در مغاره‌های عرضه مواد دخانی ممنوع و تخلف است.

وی گفت: ۶ هزار و ۶۸۵ واحد و مغازه در کردستان مشغول فروش مواد دخانیات هستند که ۲ هزار و ۵۱۲ واحد آن به صورت آشکار و با قرار دادن استند به تبلیغ سیگار اقدام کردند.

فروشندگان از فروش سیگار به نوجوانان خودداری کنند

وی گفت: هرچند که می‌طلبد خود فروشندگان مسؤلیت اجتماعی داشته باشند و از فروش سیگار به نوجوانان خودداری کنند و واحدهای مربوطه هم با متخلفان برخورد کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: با مطالعات و در پی مراجعات و رصد در سامانه‌ها به این نتیجه رسیدیم که سن مصرف سیگار به زیر ۱۸ سال رسیده است.

فرزام بیدارپور عنوان کرد: به صورت درصدی مطالعه‌ای انجام ندادیم اما عیان است که سن مصرف سیگار به شدت پایین آمده است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر بین دختر و پسر دانش‌آموز هم شاهد مصرف سیگار هستیم که عوامل مختلفی منجر به آن شده است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: با توجه به برخورد و گرایش‌ها و عوامل فرهنگی، یکی از مهمترین استراتژی‌ها بحث تبلیغات از سوی گروه‌های همسن است که عامل اصلی دخیل در افزایش مصرف دخانیات را به همراه دارد.

بیدارپور بیان کرد: پویش منع تبلیغ سیگار در اسفند ۹۸ کلید خورد و آغاز اجرای این طرح از ابتدای امسال و با بحث اجرای قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات که ماده ۳ آن کاملاً بحث تبلیغات را برای جدی گرفته شدن بیان کرده است با بازدید مرتب از مراکز عرضه دخانی و رستوران‌ها و مراکز مسقف بوده است.

وی ادامه داد: در ادامه این طرح انجام تبلیغات آموزشی در سطوح مختلف برای کمتر کردن میزان مصرف و کاهش استعمال سیگار در نظر گرفته شد.

صدور ۹۵۰ اخطاریه برای مغازه‌های تبلیغ فروش سیگار

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تصریح کرد: یکی از برنامه‌های این طرح بازدید از اماکنی که از استند استفاده می‌کنند بوده که ۲ هزار و ۵۰۰ مورد از اماکن که بنر خود را در بهترین جای مغازه قرار داده بودند شناسایی و ۶۰۰ مورد با آموزش‌های لازم اقدام به برداشتن آن کردند و برای ۹۵۰ مورد هم اخطاریه صادر شد و ۱۳۴ مورد هم معرفی به تعزیرات حکومتی شدند.

بیدارپور گفت: این فعالیت‌ها در راستای اینکه بتوانیم تبلیغات برای مصرف دخانیات در جامعه را کاهش دهیم یا با پوشاندن این بنرها از افزایش مصرف و ترغیب آن جلوگیری کنیم.

وی عنوان کرد: اما متصدیان برای فروش بیشتر و کسب سود قوانین را اجرا نمی‌کنند که باید این هم لحاظ شود.

اجرای طرح نماد در مدارس

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اذعان کرد: در بحث آموزش در مدارس هم موارد آموزشی قرار داده شده و طرحی با نام «نماد» موضوع سلامت روان و مشکلات دانش آموزان و برخی برنامه‌های دیگر را دنبال می‌کند.

بیدارپور بیان کرد: برنامه‌های آموزشی از ابتدای سال شروع شده و امیدواریم موفق عمل کند.

وی اظهار کرد: استراتژی مهم سازمان جهانی هم جلوگیری از تبلیغ مواد دخانی است که در قانون ما هم به آن توجه شده و این یک بحث جهانی است تا فضای تبلیغی را کنترل کند.

بیدارپور یادآور شد: در وهله‌ی اول باید دانش و آگاهی افراد در سطح بالا قرار گیرد و با دانش اولیه و تبدیل آن به نگرش از عوارض مواد دخانی آگاه شده تا به آن دچار نشوند.

سیگار دارای ۴۰۰ تا ۴ هزار نوع مواد شیمیایی است

وی اظهار کرد: از مضرات دود سیگار ورود آن به عروق و ایجاد انواع سرطان‌ها است که هر سیگار دارای مواد شیمیایی ۴۰۰ تا ۴ هزار نوع است.

معاون بهداشتی علوم پزشکی کردستان گفت: سیگار الکترونیکی هم به همان اندازه مضر بوده و دارای مواد شیمیایی غیر قابل تجزیه است که در عروق رسوب می‌کند.

بیدارپور بیان کرد: ایجاد انواع بیماری‌های مختلف برای اندام‌ها و اعمال تأثیراتی که روی سیستم ایمنی است همگی موجب بیماری در بدن فرد مصرف کننده و اطرافیان او خواهد شد.

وی گفت: سالانه ۱۰۰ میلیون نفر از تأثیر سیگار جان خود را از دست می‌دهند و سیگار و به تبع آن قلیان هم منشأ بیماری‌های زیادی است.

وی افزود: اثرات مخرب مصرف دخانیات بر جسم و روح بسیار است که با یک سرچ ساده اینترنتی هم می‌توان نسبت به اثرات منفی آن اطلاعات لازم را کسب کرد.

حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ مسئولیت همگانی است. صنعت دخانیات نه تنها سلامت عمومی جامعه بلکه ایمنی نسل حاضر و وابستگی بین نسلی به نیکوتین خواهد شد.

این صنعت غیرقابل حذف برای حفظ سود خود و جایگزین کردن مشتریان از رده خارج شده و مقروض خود هدف گذاری صریح و مناسبی بر روی نوجوانان و جوانان انجام داده که می‌تواند تا سال‌های سال جیب این سودجویان را پر کند.

صنایع دخانی برای تغییر چهره مرگ‌آور خود از لباس ژنده پوشی خارج و کت و شلوار و کراوات گران قیمت افراد مرفه را برای نمایش تجمل گرایی خود به عاریه گرفته تا سبکی از زندگی مرفه را به منظور سوددهی بیشتر و ترغیب این نوجوانان برای خرید تا چندین سال غالب کند.