به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، رویداد بینالمللی چند رسانهای میراث فرهنگی در روزهای 15 تا 18 آبانماه جاری برگزار شد.
برگزاری این رویداد از ابتدا به ویژه در بخش تامین منابع مالی، با حواشی مواجه بود و حین برگزاری نیز با انتقاد مستندسازان و هنرمندان شیرازی روبهرو شد.
تعدادی از هنرمندان شیرازی که آثار خود را به دبیرخانه بخش جایزه شیراز ارسال کرده بودند نسبت به عدم اعلام جوایز این بخش در رویداد چند رسانهای بینالمللی میراث فرهنگی در بخش مستند، فیلم کوتاه، تئاتر و غیره انتقاد کردند.
محمد ناصریراد، کارگردان شیرازی در خصوص نحوه برگزاری سومین دوره جشنواره چند رسانهای میراث که به میزبانی شیراز برگزار شد، گفت: جشنوارهای در قامت ملی هفته گذشته در این شهر برگزار شد، جشنوارهای که در همان بدو شروع با اعتراض اصحاب رسانه در فارس به دلیل نادیده گرفته شدن و دعوت نکردن از این بزرگواران همراه بود به زعم بنده بیشتر به دورهمی شباهت داشت تا جشنوارهای در قد و قامت ملی آن هم به میزبانی فرهنگ شهر شیراز.
وی ادامه داد: متاسفانه در بخش فیلم کوتاه، فیلم بلند، فیلمنامه و فیلم مستند در بخش ویژه شیراز با کمال ناباوری جوایزی در نظر گرفته نشده و به ظاهر عمدا این بخشها نادیده گرفته شده است و در این رابطه هیچ یک از متولیان وزارت میراث فرهنگی، دبیر جشنواره، اداره کلمیراث فرهنگی فارس، ادارهکل ارشاد فارس و حتی هیئت داوران، پاسخ شفاف، قاطع و صریحی به ما ارائه دهندگان آثار، ندادند و بعضا با بی احترامی به فیلمسازان شیرازی، از پاسخگویی طفره رفتند.
ناصریراد خاطرنشان کرد: اگر چه میراث فرهنگی تعدادی فیلم در قالب پیش رویداد فوق ماراتن مستندسازی درخواست داد که تولید شد و از این میان 8 فیلم برگزیده شد، اما متاسفانه در اختتامیه تقدیری برای مستندسازان این بخش در نظر گرفته نشد.
وی همچنین از زمان نمایش مستندها که در مجموعه هنرشهر آفتاب، نظر گرفته شده بود نیز گلایه داشت و آن زمان را مناسب حضور همگان ندانست.
این فیلمساز شیرازی شفافسازی بودجه تعلق گرفته که مبلغ 130 میلیارد تومان تخمین زده شده را ضروری و آگاهی از شفافیت آن را با توجه به صرف هزینههای بیتالمال حق همگان دانست.
ناصریراد حمایت از کار مستند سازان در بخش ویژه شیراز را ضروری دانست و عنوان کرد: شورای شهر شیراز قریب به دو میلیارد تومان بودجه حمایتی برای این بخش تصویب کرد، اما اثری از آن مشاهده نشد و میطلبد که با توجه به میزبانی شیراز، این حمایت از افرادی که در این جهت و شناساندن آثار فارس و شیراز شرکت کرده بودند، انجام میشد.
علی بلندنظر، فیلمساز و مستند ساز دیگر شیرازی نیز گفت: یکی از ایرادات اساسی که به این جشنواره وارد است این است که افرادی در کسوت عکاس، خبرنگار، کلیپ ساز و در جشنواره حضور یافتند که بسیار عملکرد ضعیفی از خود نشان داده و کوچکترین اهمیتی به هنرمندان شیرازی ندادند، شاید دلیل اصلی آن هم این مسئله بود که از هنرمندان شیراز هیچ شناختی نداشتند، حال سوال این است آیا در شیراز خبرنگار، عکاس، فیلمبردار و خبرگزاری نداریم که این برنامهها را پوشش دهند که نیازی به صرف هزینه بیتالمال برای حضور و پذیرایی این افراد غیر بومی در شیراز شود؟
وی به عدم توجه به بخش ویژه شیراز به خصوص بخش مستند هم انتقاد کرد و افزود: ما مستندسازان برای ماندگاری هنرمندان و میراث فرهنگی فارس و از سر تعصب ملی و وطنی خود با هزینه شخصی و با دستان خالی فیلم ساختهایم و زحمت بسیار برای آنها کشیدهایم به امید اینکه مورد حمایت واقع شویم نه اینکه نادیده گرفته شویم.
بلند نظر ادامه داد: در بخش ویژه شیراز فیلم کوتاه و بلند سینمایی، مستند سینمایی و انیمیشن در یک دسته بندی برای ارزیابی داوران قرار گرفته شده بود که به نظر من این ارزیابی درست و عادلانهای نیست. وقتی بخش ویژهای برای شیراز در نظر گرفته میشود انتظار میرود به طور ویژه تک تک آثار بررسی شوند و مورد حمایت داوران و جشنواره قرار گیرد.
این کارگردان شیرازی انتقادی به روال اعلام آثار رسیده به جشنواره و آثار راه یافته، کاندیداها و نامزدها کرد و گفت: از چهار کار ارسالی بنده، تنها از یک کار ایمیل دریافت اثر برایم ارسال شده است.
وی تصریح کرد: داور جشنواره اذعان داشته که فیلم او به دست او نرسیده است که اگر این ادعای داور صحیح باشد، پس زحمت سه ساله بنده و سه سال از بهترین سالهای عمرم برای ساخت این فیلم واقعا هدر رفته است.
بلندنظر همچنین شفافسازی در این گونه جشنوارهها را ضروری دانست و با اشاره به عدم داوری فیلم تفنگداران جنوب در این جشنواره، عنوان کرد: این فیلم در جدول بخش ملی جشنواره پخش و در دوره هفدهم سینما نامزد جایزه حافظه ملی جشنواره عمار بود، اما عجیب است که در هیچ بخشی از جشنواره، فیلم تفنگداران جنوب که درباره مفاخر و میراث ناملموس استان فارس است و با کیفیت قابل قبولی ساخته شده، مورد داوری قرار نگرفت و با وجود پخش روی پرده جشنواره در هیچکدام از بخشهای خبری سایت رسمی جشنواره اشارهای به آن نشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس نیز در واکنش به انتقاد هنرمندان شیرازی در خصوص عدم اعلام برگزیدگان بخش جایزه شیراز اظهار داشت: رویداد بینالمللی چند رسانهای میراث فرهنگی در دو بخش ملی و بینالمللی و دیگری بخش شیراز برگزار شد.
محمد ثابت اقلیدی عنوان کرد: با توجه به سنگینی برنامههای این رویداد، امکان اینکه از همه برگزیدگان در آیین افتتاحیه و اختتامیه تقدیر کنیم وجود نداشت، لذا در روزهای آینده بین دو دهه فاطمیه از برگزیدگان جایزه بخش شیراز دعوت و از آنها تجلیل میشود.
انتهای پیام/424/
∎