علائم سرماخوردگی و نقش غذا در بهبودی و کاهش علائم
سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است که توسط ویروسهای مختلفی ایجاد میشود. برخی از علائم شایع این بیماری ویروسی عبارتند از:
سرفه: برای پاک کردن راه های تنفسی از خلط، مخاط و بیماری استفاده میشود و ممکن است خشک یا خلط دار باشد.
گلو درد: احساس درد، سوزش یا خارش در گلو می باشد که معمولاً در پشت گلو، تنها در یک طرف گلو یا در هر دو طرف ظاهر میشود.
آبریزش بینی: علائمی همچون خارش و درد در بینی و آبریزش بینی که ناشی از التهاب بینی و سینوسهای ناشی از عفونت سرماخوردگی است.
تب: افزایش دمای بدن بیشتر از 38 درجه سانتیگراد که به علت پاسخ دفاعی بدن در برابر عفونتها، ویروسها و التهاب اتفاق میافتد. تب میتواند خطرناک باشد و بهتر است در صورت افزایش شدید دما، به پزشک مراجعه شود.
خستگی و ضعف عمومی: احساس خستگی و بیحالی که ناشی از افزایش متابولیسم بدن برای مقابله با عفونت است. افراد مبتلا به سرماخوردگی ممکن است حتی پس از استراحت کافی هم هنوز خسته و سست باشند. این احساس معمولا هنگامی که بدن به طور کامل از عفونت بهبود پیدا میکند، رفع می شود.
درد عضلانی: ممکن است به دلیل آسیبهای ویروسی و التهابی در عضلات بدن رخ دهد.
سردرد: احساس درد و تنگی در سر و دور چشمها که ممکن است تحت تأثیر التهاب مجاری تنفسی باشد.
عطسه: رفتار ناشی از انزوا و تحریک بینی با استفاده از ویروسهای سرماخوردگی و در پاسخ به التهاب مجاری تنفسی است.
تولید خلط در بینی و حلق: این خلط ها در صورت تحریک بینی و حلق با ویروسهای سرماخوردگی ایجاد می شوند و در صورت عدم درمان، ممکن است به سینوسها و گوش انتهایی منتقل شده و باعث بروز عفونتهای دیگر شود.
سرگیجه و گیجی: به دلیل کاهش اکسیژن در مغز در نتیجه افزایش تولید خلط و مسدود شدن مجاری تنفسی بروز می کند.
بهترین غذای سرماخوردگی و آنفولانزا
برای اینکه پروسه درمان شما به هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا سریعتر پیش برود، از مواد غذایی زیر استفاده کنید:
*سوپ مرغ؛ غذا برای سرماخوردگی
سالیان درازی است که از سوپ مرغ به عنوان بهترین غذا برای سرماخوردگی بهره میگیرند. حتما شنیدهاید که مادرها و مادربزرگها خوردن سوپ را به عنوان یکی از اولین راهکارها برای جلوگیری از پیشرفت سرماخوردگی تجویز میکنند. با خوردن سوپ ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و کالری مورد نیاز برای بدن به هنگام بیماری تامین میشود. سوپ مرغ همچنین منبعی عالی از مایعات است و به هیدراته ماندن بدن به هنگام سرماخوردگی کمک میکند. به ویژه در مواقعی که تب دارید، بدن به مایعات بیشتری نیاز دارد.
مصرف سوپ مرغ در حالتی که گرمای مطبوعی دارد به دلیل داشتن بخار داغ به عنوان یک ضد احتقان طبیعی عمل کرده و در پاکسازی مخاط بینی موثر است. دلیل دیگر این امر را میتوان به وجود اسید آمینه سیستئین در مرغ مرتبط دانست. سیستئین دارای اثرات ضد ویروسی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی بوده و در باز کردن مجاری بینی موثر است. با مصرف سوپ مرغ به تسکین سرفه نیز میتوانید کمک کنید.
*آب گوشت
علاوه بر سوپ مرغ از آب گوشت نیز میتوانید به عنوان بهترین غذای سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده نمایید. اگر به دنبال غذا برای سرماخوردگی هستید، آبگوشت یکی از بهترین گزینهها است. وقتی گوشت را همراه با مقداری آب میپزید، مایع حاصل حاوی مقادیر بالایی ویتامین و مواد معدنی از قبیل منیزیم، کلسیم، فولات و فسفر بوده و مقدار کالری مناسبی را برای بدن شما فراهم میکند. اگر آب گوشت را در حالتیکه کمی داغ است میل کنید، بخار حاصل از آن میتواند به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی عمل کرده و گرفتگی بینی شما را نیز تسکین بخشد. نوشیدن آب گوشت به هیدراته ماندن بدن نیز کمک میکند.
*سیر
عنوان کردن حدود ۱۰۰ خاصیت برای سیر نشان از فواید بیشمار و بینظیر آن دارد. از سیر در قرون متمادی به عنوان یک دارو در سراسر جهان استفاده شده است. سیر دارای خواص ضد باکتری، ضد ویروس و ضد قارچ بوده و مصرف آن به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. تاکنون مطالعات گوناگونی روی خواص سیر در درمان سرماخوردگی صورت گرفته است که برخی از آنها نتایج امیدوارکنندهای را نشان میدهند و از سیر به عنوان بهترین غذا برای سرماخوردگی یاد میکنند.
بر اساس برخی از این تحقیقات افرادی که سیر مصرف میکنند کمتر به سرماخوردگی مبتلا میشوند و افراد مبتلا به سرماخوردگی نیز با خوردن سیر دوره بیماری خود را سریعتر طی خواهند کرد. با افزودن سیر به سوپ مرغ میتوانید خوراکی را درست کنید که بهترین غذای سرماخوردگی و آنفولانزا باشد.
*آب نارگیل
هیدراته ماندن بدن به هنگام سرماخوردگی اهمیت زیادی دارد. با استفاده از آب نارگیل که به آن شیر نارگیل نیز میگویند یک نوشیدنی ایدهآل و موثر به هنگام سرماخوردگی میتوانید برای خود داشته باشید. بر اساس تعدادی از پژوهشها آب نارگیل علاوه بر اینکه خوشطعم است خواص دیگری نیز دارد و به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و با آسیب اکسیداتیو مقابله میکند و بهترین غذا برای سرماخوردگی میتواند باشد.
*چای داغ
نوشیدن چای داغ به شما کمک میکند تا یک ضداحتقان طبیعی در دست داشته و با استفاده از آن مخاط بینی را پاکسازی کنید. البته توجه داشته باشید که میزان داغی چای نباید در حدی باشد که گلوی شما را بیشتر تحریک کند. نوشیدن چای به هیدراته ماندن بدن نیز کمک کرده و با داشتن خواص ضد التهابی ممکن است بتواند رشد باکتریها را در گلو کاهش دهد. مصرف چای در تسکین سرفه و گلودرد نیز موثر بوده و یک نوشیدنی یا غذا برای سرماخوردگی میتواند باشد.
علاوه بر چای، دمنوش آویشن نیز یکی از بهترین نوشیدنیها برای بهبود سرماخوردگی است که روزی 2 یا 3 بار میتوانید از آن استفاده کنید.
*عسل
بهترین غذا برای سرماخوردگی بهتر است حاوی عسل نیز باشد. عسل دارای خواص ضد باکتریایی قوی بوده و به ارتقاء سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند. گلودرد ناشی از عفونت باکتریایی را به کمک عسل میتوان بهبود بخشید. عسل در تسکین سرفه نیز میتواند مفید باشد. شما میتوانید عسل را به شیر، چای یا هر نوع دمنوش اضافه کرده و میل کنید.
*زنجبیل
زنجبیل اثرات قابل توجهی در کاهش تهوع دارد اما خواص آن به همین یک مورد محدود نمیشود. این گیاه خواص ضد التهاب و آنتی اکسیدانی داشته و به بهبود سرماخوردگی کمک میکند. همچنین اگر به هنگام سرماخوردگی احساس حالت تهوع داشته باشید، زنجبیل یکی از بهترین داروها برای شما میتواند باشد. به غذا برای سرماخوردگی حتما زنجبیل را هم بیفزایید.
*غذاهای تند
غذاهای ادویهدار احساس گرما و سوزش ایجاد کرده و به تسکین علائم سرماخوردگی کمک میکنند. فلفل چیلی حاوی مادهای به نام کپسایسین بوده و مصرف آن سبب آبریزش بینی و پاکسازی مجاری سینوس میشود. تسکین سرفه نیز یکی دیگر از مزایای کپسایسین است بنابراین غذاهای تند نیز میتوانند بهترین غذای سرماخوردگی و آنفولانزا به شمار بیایند.
*بلغور جو دوسر
انواع ویتامینها و مواد معدنی را میتوانید در جو دوسر بیابید. جو دوسر حاوی مقدار پروتئین بالایی بوده و علاوه بر اینکه به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند در کنترل قند خون نیز موثر است. به عنوان بهترین غذا برای سرماخوردگی، از بلغور جو دوسر استفاده کنید. جو دوسر به تسکین اسهال و رفع نفخ معده کمک کرده و سرماخوردگی را نیز بهبود میبخشد.
*پروبیوتیک ها
مواد غذایی حاوی پروبیوتیک مثل ماست علاوه بر اینکه میتوانند در پیشگیری از سرماخوردگی موثر باشند، به سریعتر بهبود یافتن بیمار نیز کمک میکنند. در کنار بهترین غذا برای سرماخوردگی از پروبیوتیکها حتما استفاده کنید.
بر اساس یک مطالعه کودکانی که از پروبیوتیکها استفاده میکنند به طور متوسط دو روز سریعتر از سایرین از سرماخوردگی بهبود مییابند و شدت علائم در آنها 55% کمتر است.
از مکمل های پروبیوتیک نیز میتوانید در این زمینه کمک بگیرید.
*میوهها
میوهها منابعی غنی از ویتامین، عناصر معدنی و فیبر بوده و سیستم ایمنی بدن را ارتقا میبخشند. بسیاری از میوهها دارای خواص ضد باکتری و ضد ویروس هستند و به همین دلیل در بهبود سرماخوردگی میتوانند مفید واقع شوند. توت فرنگی، بلوبری و توت سیاه به هنگام سرماخوردگی بسیار موثر هستند. آووکادو نیز حاوی چربیهای سالم بوده و به کاهش التهاب در بدن کمک میکند.
موز میوهای عالی به هنگام سرماخوردگی است. موز هم کالری و مواد مغذی را به بدن میرساند و هم به بهبود حالت تهوع کمک میکند. فیبر موجود در موز نیز میتواند در تسکین اسهال موثر باشد.
*سبزیجات برگ سبز
اسفناج، کاهو و کلم پیچ از جمله سبزیجات برگ سبز هستند که مقادیر بالایی فیبر، ویتامین و مواد معدنی را در خود جای دادهاند. سبزیجات برگ سبز خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و به جنگ التهاب میروند. به دلیل داشتن خواص ضد باکتری، این سبزیجات بهترین غذای سرماخوردگی و آنفولانزا میتوانند باشند. در غذا برای سرماخوردگی از سبزیجات برگدار سبز مثل اسفناج حتما استفاده کنید.
*ماهی سالمون
این ماهی منبعی غنی از پروتئین و اسیدهای چرب بوده و خواص ضد التهابی قوی دارد که به هنگام سرماخوردگی میتواند موثر واقع شود. در ماهی سالمون ویتامین D به وفور یافت میشود که در عملکرد صحیح سیستم ایمنی نقش موثری دارد. اگر میخواهید از ماهی سالمون به عنوان بهترین غذا برای سرماخوردگی استفاده کنید، از سرخ کردن آن بپرهیزید.
*ماست
ماست، بهخصوص ماست پروبیوتیک، حاوی باکتریهای مفیدی است که بدن برای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی به آنها نیاز دارد. برخی از تحقیقات نشان میدهند که مصرف ماست پروبیوتیک ابتلا به سرماخوردگی را در کودکان و بزرگسالان کاهش داده و در صورت ابتلا، سرعت بهبودی را افزایش میدهد.
با این حال، برخی از افراد گزارش کردهاند که مصرف لبنیات ترشحات مخاطی آنها را غلیظ کرده و تنفس را برای آنها دشوار میکند. اگر شما هم بعد از مصرف ماست یا لبنیات دیگر در دوران سرماخوردگی، چنین علائمی را تجربه کردید، مصرف لبنیات را به بعد از بهبودی کامل از سرماخوردگی موکول کنید.