سیاسیترین ساختمان خیابان فاطمی، روزهای شلوغی را پشت سر میگذارد. اسکندر مومنی از جایگاه وزیر کشور مشغول منصوب کردن استانداران است و تاکنون تکلیف ۲۰ استاندار جدید را روشن کرده است. انتصاباتی که گاه با واکنش مثبت روبرو شده و گاه منفی.
به گزارش خبرآنلاین، او، اما از همان روزهای ابتدایی حضورش در وزارت کشور از تشکیل کارگروهی برای انتخاب استانداران خبر داده بود و ملاکها و شاخصهایی را برای انتخاب استانداران کشور برشمرد که از جمله آنها میتوان به مردم داری، عدالت محوری، سابقه وزارت کشوری و یا کار در وزارت کشور در استانداریها و فرمانداریها اشاره کرد.
گرچه منتقدان حضور مومنی در وزارت کشور این احتمال را میدادند او با توجه به سابقه نظامی که در رزومه اش دارد، به سمت انتصاب استانداری با مشی نظامی برود، اما اولین انتصابات او خصوصا انتصاب آرش زرهتن لهونی به عنوان اولین استاندار اهل سنت در استان کردستان و یدالله رحمانی از چهرههای اصلاحطلب در استان کهکیلویه و بویراحمد مهر باطلی بر گمانهزنیهای رسانهای زد.
حال از ۳۱ استان کشور تاکنون تکیلف ۲۰ استاندار آن مشخص شده است که اکثریت آنان گرایش سیاسی اصلاح طلبی و اعتدالی دارند و البته اصولگرایان هم بی نصیب نمانده اند. همچنین مومنی طبق وعدههای خودش، استاندارانی را برای کار در دولت چهاردهم گمارانه که سابقه حضور در بدنه وزارت کشور داشته و پیش از این هم یا مدیری در دل این وزارتخانه بوده اند یا استاندار بوده اند.
دولت در انتصاب استانداران هماهنگ با مجلس بود یا ...؟
در گپ و گفتی با نمایندگان برخی استانهایی که تکلیف استانداران آنها روشن شده است، نگاه آنها به این انتصابات را جویا شدهایم.
هر چند که مصطفی پوردهقان، نماینده اردکان درباره انتخاب محمدرضا بابایی، استاندار جدید یزد از وزیر کشور گلایه دارد که چرا با نمایندگان مشورت نکرده است، اما نمایندگان استانهای کردستان، فارس، آذربایجان شرقی، همدان و سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین از هماهنگی دولت با مجلس بر سر انتخابات استانداران روایت کردند.
شرط نمایندگان کردستان برای دولت پزشکیان
سالار مرادی، نماینده سنندج، دیواندره و کامیاران درباره انتخاب استاندار کردستان گفت: ارزیابی کلی من مثبت است. دولت به بخشی از وعدههای خود درباره اعتماد به نیروهای اهل سنت عمل کرده است و گزینههایی که معرفی کردند، گزینه آشنایی به منطقه است و سوابق مختلف اداری و اجرایی در استان کردستان داشته است.
وی ادامه داد: آقای زره تن لهونی، گزینه معتدلی از نظر گرایشات سیاسی است و در نهایت رویکردشان به این شکل است که از ظرفیتهای دولت برای توسعه استان استفاده کند. مجمع نمایندگان بر این تلاش است که همفکری و همکاری لازم را با استاندار داشتند تا در بحث نیازمندیهای استان کارها تسریع شود.
این نماینده مجلس با اشاره به نقاط قوت و ضعف این استاندار خاطر نشان کرد: از نقاط قوت میتوان آشنا بودن با استان و سوابقی که داشتند اشاره کرد و اینکه مشکلات و ظرفیت استان را میشناسند. تجربه نمایندگی مجلس را دارند که در شناخت سیاستهای عمومی تاثیر میگذارد و مورد اعتماد شخص رئیس جمهور هستند و در مجلس یازدهم با هم همکاری کردند. رویکرد عقلانی دارد. درباره نقاط ضعف هم نمیدانم دوستان چه گفتند.
سالاری درباره هماهنگی دولت با مجمع نمایندگان استان کردستان برای انتخاب استاندار هم بیان کرد: رویکرد مجمع نمایندگان به این صورت بود که گزینه اهل سنت و اهل کردستان باشد. ایشان را دولت معرفی کرد و ما هم به تصمیم آنان احترام میگذاریم. انتخاب استاندار تصمیم دولت است و گاها در دولتهای قبل پیش امده که استانداری را بدون مشورت انتخاب کرده است. مسئولیت انتخاب استاندار با دولت و وزیر کشور است و مخالفتی با تصمیم دولت نداشتیم و گزینه مناسبی بود.
وی افزود: هیأت دولت و وزیر کشور باید استاندار را پیشنهاد بدهند و اگر مشورت کنند رعایت جایگاه نمایندگان است. من هم ترجیح میدادم دولت مشورت میکرد و اگر میخواستند با تک تک نمایندگان مشورت کنند، به زودی به انتخاب استاندار نمیرسیدند.
نقش امام جمعه کرمان در انتخاب استاندار
احمد انارکی محمدی، نماینده رفسنجان و انار، نیز با اشاره به انتخاب محمدعلی طالبی به عنوان استاندار کرمان گفت: با توجه به اینکه ایشان قبلا وزارت کشوری بوده و در استانداری یزد خدمت کردند، شناخت بوده و کار را بلد هستند.
وی درباره هماهنگی دولت با مجمع نمایندگان استان کرمان بیان کرد: دولت با نمایندگان هماهنگ بود و جلساتی را هم با مجمع نمایندگان گذاشتند. با همه نمایندگان تصمیم گیری کردند و ایشان هم در جلسه نهایی دعوت شد و انتخاب ایشان هم از وفاق نمایندگان است.
این عضو کمیسیون اقتصادی درباره نقاط قوت و ضعف استاندار جدید کرمان تصریح کرد: نقطه قوت ایشان این است که کار استانداری کرده و در بدنه وزارت کشور بودند، استان ما صنعتی و معدنی است که خوشبختانه آقای طالبی در این زمینه تخصص دارند و ما هم نگران بحثهای امنیتی و سیاسی نیستیم. جوان بودن این استاندار هم یکی دیگر از حسنهای او است.
انارکی محمدی با اشاره به اظهارات وزیر کشور درباره ارزیابی یکساله عملکرد استانداران هم بیان کرد: وزارت کشور و دولت تلاش کرده تا بهترین استانداران را انتخاب کند، اگر در جایی نتوانسته نباید به امان خودشان ول کند و باید ارزیابی ۳ ماهه، ۶ ماهه و ... داشته باشد تا ببینید استاندار میتواند کار کند یا خیر. اینها از محوریت استان و ارتباط با دولت است و بخش دیگر هم در ارتباط با مجلس و قوه قضائیه با محوریت نماز جمعه است. ما به آقای علیدادی امام جمعه بسیار خوب کرمان ارادت داریم.
وی درباره نقش امام جمعه کرمان در انتخاب محمدعلی طالبی این طور گفت: وقتی قرار بر تامل باشد، همه صحبت میکند و نقش دارند که امام جمعه هم یکی از آنان است.
به تصمیم دولت در انتخاب استاندار همدان احترام گذاشتیم
حمید ملانوری، مدیرکل سیاسی وزارت کشور در دولت دوازدهم بود که توسط وزیر کشور به استانداری همدان منصوب شد. علیرضا نثاری، نماینده نهاوند درباره استاندار جدید این استان بیان کرد: شناخت شخصی با ایشان ندارم، اما ایشان استاندار و معاون استاندار بودند. با توجه به سوابقی که آقای ملانوری داشتند، مجموعه دولت درباره ایشان تصمیم گرفت و ما نیز به آن احترام گذاشتیم تا در چارچوب وظایف سازمانی خودشان برنامهها را جلو تنظیم کرده و جلو ببرند. بیشتر از این ورودی نداشتیم و امیدواریم با گذشت زمان، خروجی رفتار و عملکرد آقای ملانوری به نفع استان باشد.
وی درباره مشورت دولت با نمایندگان استان همدان گفت: ما، چون به صورت مستقیم ورودی نداریم، صحبتهایی شده بود، اما تصمیم نهایی را دوستان دولت گرفتند و احترام گذاشتیم.
این نماینده مجلس افزود: در حد پیشنهاد هم نبوده است، اما ما این تعامل را با مجموعه دولت داشتیم. البته در اینکه شناختی هم از ایشان نداشتیم در اینکه پیشنهاد ندادیم موثر است. با این حال مجموعه دولت ایشان را به عنوان گزینه معرفی کرده و مجمع نمایندگان تعامل را به همراه داشت.
نثاری درباره نقاط قوت و ضعف استاندار جدید همدان گفت: قضاوت زود است و باید جلو رود تا خروجی عملکرد ایشان و انتصابات مشخص شود. نیت آقای ملانوری این است کار در حوزههای مختلف جلو رود و زیاد درگیر بحثهای سیاسی نباشند. همچنین با توجه به تذکر ایشان در انتخابات افراد بر اساس توانایی و تخصص، انگیزه و پاکدستی شاهد انتخابهایی در استان باشیم که خروجی عملکرد آنان رضایتمندی مردم و توسعه استان باشد.
استقبال از حضور یک بلوچ اهل سنت در استانداری سیستان و بلوچستان
انتخاب منصور بیجار، اولین فرد بلوچ و اهل سنت به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان از دیگر انتصابات قابل توجه دولت چهاردهم بود. فداحسین مالکی، یکی از نمایندگان استان سیستان و بلوچستان در مجلس دوازدهم با اشاره به انتخاب منصور بیجار گفت: شناخت کاملی از ایشان دارم و نیروی توانمندی بوده و استان هم استان بزرگی با موضوعات مختلف و متنوعی است. مدیریت در استان سیستان و بلوچستان پیچیدگیهای خودش را دارد. هم ظرفیت تجاری و اقتصادی بالایی دارد و هم ماهیت سیاسی و امنیتی دارد.
وی ادامه داد: هم مرز بودن آن با دو کشور افغانستان و پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس موقعیتهای بسیار خوبی را برای استان از نظر تجاری و اقتصادی و اشتغال جوانان ایجاد میکند. سیستان و بلوچستان به لحاظ موقعیت خاصی که دارد مورد توجه دولت و نظام است.
مالکی با اشاره به انتخاب یک فرد بلوچ و اهل سنت به عنوان استاندار بیان کرد: خوشبختانه استان ما به لحاظ فرهنگ متنوعی که دارد، بحث شیعه و سنی مطرح نیست. توانمندی و شایستگی فرزندان این استان است که آقای بیجار هم سالهای سال در این استان کار کردند. همه دستگاهها باید به این استاندار کمک کنند تا کارایی خیلی خوبی داشته باشند. موقعیت استان ما به گونهای است که نقش آقای بیجار در آن بسیار پررنگ است.
عضو کمیسیون امنیتی ملی تاکید کرد: حوزه امنیت پایدار در استان یکی از خواستههای مردم و دولت است. توسعه استان هم سالها مورد توجه بوده که باید کارهای زیادی را انجام داد. ما فرصتهای زیادی را از دست دادیم که با توجه به شناخت ایشان از استان امیدواریم موقعیتهای خوبی را انجام دهد.
وی با بیان اینکه انتخاب منصور بیجار با هماهنگی مجمع نمایندگان استان بوده است، گفت: خود نمایندگان مجلس هم بر این نظر بودند.
شش ماه دیگر درباره نقاط قوت و ضعف استاندار خراسان شمالی پاسخ خواهم داد
هادی قوامی، نماینده اسفراین نیز با اشاره به انتخاب استاندار جدید خراسان شمالی گفت: الآن ابتدای کار است و یک هفته آمده است، اما ایشان میخواهند کارهای خوبی انجام بدهند.
وی درباره نقطه قوت و ضعف بهمن نوری گفت: من ۶ ماه دیگر به این سوال پاسخ میدهم.
این نماینده مجلس هم تاکید کرد که انتخاب استاندار با هماهنگی مجمع نمایندگان استان بوده است.
تصمیم نمایندگان تبریز درباره انتخاب استاندار
مجید نصیرپور، نماینده سراب هم درباره انتخاب بهرام سرمست به عنوان استاندار جدید آذربایجان شرقی بیان کرد: آقای دکتر سرمست از بچههای آذربایجان شرقی و شهرستان بناب هستند و طبیعتا همه نمایندگان و مجمع نمایندگان ایشان را به خوبی میشناسند و به نظرم میآید در مجموعه استاندارانی که منصوب شدند، جز گزینههای مناسب و خوب این جایگاه و سمت هستند.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه اولاً اهل استان هستند و اقتضائات استان و نیازهای آن را میشناسند؛ دوماً که از بدنه وزارت کشور هستند و طبیعتاً اقتضائات وزارت کشور را میشناسند. سوم اینکه در این حوزه به دلیل سابقه استانداری، هم به لحاظ آکادمیک هم به لحاظ تجربی صاحب تجربه هستند. مجموعه حوزه ماموریت ایشان را به خوبی میشناسند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه امتیاز بعدی آقای سرمست این است که به هر حال به لحاظ فکری با دولت جدید و آقای رئیس جمهور و شعارهایی ایشان، شناخت کافی و همراهی حداکثری دارند، گفت: من معتقدم اعضای کابینه و استانداران جزو سمتهایی هستند که باید همراهی کامل را با رئیس جمهور مستقر داشته باشند، زیرا رئیس جمهور برای تحقق برنامههای خود در ابعاد کوتاه مدت و بلند مدت، به همراهی کامل تیم خود نیاز دارد و از این جهت انتصاب آقای سرمست خوب بوده است.
نصیرپور درباره نقاط ضعف این استاندار هم بیان کرد: ایشان کار خود را تازه شروع کرده است، ما هنوز به طور کامل عملکرد او را ملاحظه نکردیم، امیدوار هستیم اگر نقطه ضعفی هم وجود با به کارگیری نیروهای خوب و همراه بتوانند آن نقاط ضعف احتمالی را پوشش بدهند. من امیدوارم ایشان بتواند کارنامه قابل قبولی را در پایان مسئولیت داشته باشد.
وی درباره هماهنگی دولت با مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی گفت: سیاست کلی دولت در انتخاب استاندار در همه کشور به این صورت بود که نظر مشورتی مجموعه نمایندگان را هم بگیرد. مجموعه نمایندگان آذربایجان به خاطر استجاعاتی که داشته و حوزه انتخابیه دوره نمایندگی آقای رئیس جمهور بوده است، یک تصمیم کلی گرفتند که وارد مصادیق و مصادیق نشوند و همراهی کلی و کلان وجود داشته باشند. از طرف دیگه هم وزارت کشور درک درستی از شرایط استان داشتند لذا گزینه انتخاب شده در تعامل حداکثری بود و مجموعه دوستان برای این انتخاب رضایت داشتند.
با ما درباره استاندار یزد مشورت نشد، عملکرد وزیر کشور منفی است
از سوی دیگر، علی رغم آنکه نمایندگان استانهایی که استاندار جدید آنان انتخاب شده است، بر هماهنگی میان دولت و مجمع نمایندگان استان خود تاکید کردند، مصطفی پوردهقان، نماینده اردکان درباره انتخاب محمدرضا بابایی، استاندار جدید یزد گفت: آقای وزیر با نمایندگان هماهنگ نکردند و کار خودشان را کردند. فارغ از اینکه آقای بابایی راست و چپ هستند یا متخصص هستند، آقای وزیر با نمایندگان هماهنگ نکردند. الآن استانداری که امده اهل تلاش است و برنامه دارد. اما عملکرد آقای مومنی منفی است و ما هم در مجلس با توجه به نقش نظارتی خود عمل میکنیم.
وی گفت: با چند نفر از نمایندگان استان که صحبت کرده و خبر دارم، انتصاب آقای بابایی با نمایندگان هماهنگ نشده که بخواهیم نقاط ضعف یا قوت را بگوییم.
معاون پارلمانی ما را قانع کرد آقای امیری فردی لایق برای استانداری فارس است
غلامرضا توکل، نماینده خرامه و سروستان نیز درباره انتخاب حسینعلی امیری به عنوان استاندار فارس، ضمن تقدیر و تشکر از دولت گفت: الحمدلله رب العالمین استانداری را به استان فارس معرفی کردند که جامع است. استانداری که در تمام سطوح سلسله کشوری مسئولیت داشته و اشراف کامل به قواعد قوانین و دستورالعملها دارد.
وی ادامه داد: ایشان با استان فارس بیگانه نیست و حدود نزدیک به چندین سال مسئولیت رئیس کلی دادگستری استان فارس رو داشته و بعد از آن هم ارتباط قوی با مسئولین استان داشته است. ایشان فردی بدون حاشیه است. ایشان دوتا از معاونان خود را مشخص کرده که از نیروهای خوب مومن و خدوم هستند. ایشان با تلاش شبانه روزی، با تعامل با نمایندگان و همه اقشار در حرکت است. اهل حزب و گروه و جناح نیست.
این نماینده مجلس درباره هماهنگی دولت با نمایندگان استان گفت: مجمع نمایندگان فارس تفکیک قوا و مسئولیتها ایمان کامل داریم، اما به جهت شأن نظارتی مجلس و نظر مشورتی نمایندگان و تعامل بیشتر میان دولت و مجلس نظر مشورتی ما را هم لحاظ کردند. گزینه ما بومی بود، اما گفتیم اگر گزینه بومی نبود حتما باید فردی توانمند انتخاب شود. نظر مشورتی ما با واسطه توسط آقای شهرام دبیری، معاون پارلمانی به دولت اعلام شد. آقای دبیری ما را متقاعد کردند که آقای امیری فردی لایق و توانمند است.