به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، محمد قادری در یادداشتی نوشت: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به منظور دیدار و گفتوگو با مقامات عالیرتبه کشورمان شامگاه چهارشنبه 23 آبان در رأس هیأتی وارد تهران شده بود، طی روز پنجشنبه 24 آبانماه با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی، سیدعباس عراقچی وزیرامورخارجه و مسعود پزشکیان رئیسجمهور کشورمان ملاقات کرد و همچنین ضمن سرکشی از دو مرکز هستهای فردو و نطنز، با حضور در نشست خبری به سؤالات خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی پاسخ داد.
گروسی تنها چند روز پس از انتخاب مسعود پزشکیان بهعنوان رئیسجمهور دوره چهاردهم در ایران، درخواست خود برای سفر به ایران را با تاکید بر این نکته که مناسبات میان ایران و آژانس در شرایط مطلوبی بهسر نمیبرد، مطرح و ابراز امیدواری کرد که با سفر به تهران بتواند موضوعات فیمابین را در شرایط دولت جدید پیگیری کند.توجه به سابقه نهچندان مثبت او طی چند سال گذشته، از دسامبر 2019 تاکنون اما بهوضوح نشان میداد که آنچه مدیرکل آژانس از آن با عنوان نامساعد بودن روند تعاملات فیمابین یاد میکند، بیش از آنکه ریشه در شیوه رفتار ایران داشته باشد، معطوف به اقدامات سیاسی و ضدایرانی شخص او به تبعیت از خواست محور غربی ــ صهیونیستی است.
اگر بخواهیم بیپرده و به دور از تعارفات مرسوم دیپلماتیک سخن بگوییم، باید تاکید کنیم که متاسفانه طی پنج سال گذشته با وجود نگاههای بعضا متفاوت سه دولت دوازدهم، سیزدهم و چهاردهم در ایران، روش و منش رافائل گروسی را مشخصا میتوان در این جمله خلاصه کرد که شأن و جایگاه نهاد بینالمللی آژانس را از ریل فنی ــ حقوقی به ریل سیاسی تغییر داد و بهویژه علیه پرونده ایران دچار سوگیریهای بسیاری شد.
بهعبارت بهتر، آژانس بینالمللی انرژی اتمی وفق اساسنامه خود دستکم دو وظیفه مصرح در قبال اعضای دارد که از آنها ذیل عناوین «صیانتی» و «نظارتی» یاد میشود. گروسی امادر این مدت نه تنها هیچگونه رفتار حمایتی و صیانتی از ایران بهعنوان یک عضو معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای(انپیتی) نداشته، بلکه درحوزه نظارتی نیز همواره پا رافراترازحدود قانونی خود گذاشته و عملا مانع حرکت پرشتاب کشورمان به سمت بهرهگیری از وجوه صلحآمیز انرژی اتمی شده است.
از جمله مصادیق عدمصیانت،دستکم میتوان به محکوم نکردن خرابکاریهای رژیمصهیونیستی درمراکزهستهای ایرانو ازجمله مصادیق روندهای نظارتی غیرقانونی میتوان به اتکای مدیرکل آژانس به گزارشهای ادعایی رژیمصهیونیستی علیه ایران اشاره کرد.
با این تفاسیر، سفر اخیرگروسی به تهران با توجه به شرایط خاص منطقهای و بینالمللی رامیتوان درچند عبارت خلاصه کرد:
اول؛ اثبات توانمندی خود در کنترل ومدیریت ایران نزد قدرتهای غربی برای توجیه آنان به تداوم حضورش در سمت مدیرکلی آژانس بهویژه با توجه به شنیده شدن زمزمههایی از تهران مبنی بر احتمال تغییر دکترین نظامی به دلیل بروز تهدیدات عیان اسرائیل.
دوم؛ ابلاغ پیام محورغربی ــ صهیونیستی به تهران درخصوص روند برنامه هستهای ایران بهویژه با تاکید براحتمال قوی گزارش ضدایرانی اروپاییها در نشست هفته جاری شورای حکام آژانس که ممکن است به صدور قطعنامه ضدایرانی هم منجر شود.
سوم؛ تلاش برای تقویت راهبرد ایرانهراسی غربیها در جهت توجیه اقدامات احتمالی صهیونیستها در آینده علیه تاسیسات هستهای ایران.
در پایان باید به این نکته اشاره کرد که مقامات ایرانی با قاطعیت درخصوص اقدامات آتی آژانس هشدار داده و هرگونه اقدامی ازجمله صدور قطعنامه را مساوی با اقدام فوری متقابل از سوی ایران عنوان کردند. حال باید منتظر ماند و دید که آیا آژانس زیر فشار تندروها و جنگطلبان آمریکایی ــ صهیونیستی قادر به حفظ استقلال خود هست یا خیر.
منبع: جامجم
انتهای پیام/
∎