شناسهٔ خبر: 69750459 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

دولت روحانی مقصر تنش گازی با ترکمنستان/ چالش گاز در شمال!

کم‌کاری‌ها در دهه‌های گذشته برای فشارافزایی چاه‌های گاز در حال برداشت، عقب‌ماندگی در ایجاد مخازن ذخیره به‌همراه تنش‌های گازی که در برخی دوره‌ها با ترکمنستان به وجود آمد، شرایطی نگران‌کننده را برای زمستان امسال به‌وجود آورده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، ناترازی انرژی در کشور با افزایش مصرف در بخش‌های مختلف خانگی، صنعتی و تجاری در سال‌های اخیر شدت بیشتری پیدا کرده است تا جایی که کمتر کسی انتظار داشت در پاییز و زمستان شاهد قطعی‌های سراسری و چندساعته برق در کشور باشیم.

دولت چهاردهم ابتدا با این بهانه که به فکر سلامت شهروندان و محیط زیست است از توقف مازوت‌سوزی در برخی نیروگاه‌های کشور خبر داد که البته این ژست محیط‌زیستی دولت، طرفداران چندانی نداشت و بالاخره پزشکیان در روزهای اخیر اعلام کرد: ذخیره نیروگاه‌ها کافی نیست و اگر اکنون خاموشی‌ها اعمال نشود در زمستان با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد.

البته ناترازی انرژی مربوط به امروز و دیروز نیست بلکه در سال‌های اخیر همواره گریبان‌گیر کشور بوده است اما مدیریت این مسئله، جای بحث و تأمل است. راهکار برخی دولت‌ها در مواجهه با این موضوع، ساده‌ترین کار و اعمال خاموشی است چنان‌که در دولت روحانی شاهد این وضعیت کلافه‌کننده بودیم. در دولت سیزدهم اما قطع برق بخش خانگی را در کمترین حد ممکن شاهد بودیم هرچند سختی‌هایی به بخش صنعت تحمیل شده بود اما خاموشی‌های سراسری و چندساعته بار دیگر در دولت چهاردهم پررنگ شد و طی یک هفته گذشته شاهد این اتفاق بودیم،
موضوعی که علاوه بر گلایه‌مندی و انتقادات مردمی، اغلب اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز با آن مخالف هستند و قرار است وزیر نیرو برای پاسخگویی به دغدغه‌ها و سؤالات نمایندگان به این کمیسیون برود، در همین باره با «رمضان‌علی سنگدوینی» نائب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت‌وگو کرده‌ایم.

سنگدوینی دراین‌باره اظهار کرد: قرار بود در روزهای اخیر وزیر نیرو در کمیسیون انرژی حاضر شود اما به‌دلیل تعدد جلسات و موضوعاتی که رخ داد این شرایط فراهم نشد با این حال کمیسیون در روزهای آینده میزبان وزیر نیرو خواهد بود.

وضعیت نامطلوب سوخت نیروگاه‌ها

نائب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به علت خاموشی‌ها در پاییز خاطرنشان کرد: برخی نیروگاه‌ها گاز ندارند و مازوت‌سوزی نیز در سه نیروگاه متوقف شده است، برخی از نیروگا‌ه‌های برق‌آبی نیز به‌دلیل ذخایر نامطلوب سدها وارد مدار نشده است، در زمان حاضر با کمبود انرژی در کشور مواجه هستیم و با این اقدامات کنونی هم مشکلی حل نخواهد شد.

وی با تصریح به اینکه در کوتاه‌مدت شاید نتوان کار چندانی برای رفع این چالش بزرگ انجام داد، گفت: موضوع ناترازی انرژی مربوط به امروز و دیروز نیست بلکه در سه دهه گذشته در این بخش کم‌کاری شده است. کشور در زمینه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر به‌شدت عقب است و تاکنون هم نتوانسته‌ایم از ظرفیت سایر بخش‌ها برای سرمایه‌گذاری در این بخش بهره بگیریم.

سنگدوینی افزود: باید از دهه‌های گذشته بخش خصوصی را وارد این بخش می‌کردیم اما نتوانستیم این امنیت و اطمینان را برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی فراهم کنیم تا امروز این‌گونه با مشکل مواجه نشویم.

وی ادامه داد: باید فکری اساسی برای این موضوع کرد وگرنه در سال‌های آینده با بحران انرژی مواجه خواهیم شد، در زمان حاضر هم اعمال خاموشی سبب آسیب به صنایع و نارضایتی مردم شده است. آنان حق دارند که بپرسند چرا در پاییز و زمستان برق منازل و محل‌های کسب‌وکارشان قطع می‌شود.

عقب‌افتادگی بزرگ در زمینه ذخیره‌سازی گاز

نائب‌رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه "برخی کم‌کاری‌ها در داخل سبب به‌وجودآمدن چنین وضعیتی شده است."، گفت: متأسفانه در چاه‌هایی که در حال برداشت از آنها هستیم فشارافزایی نکردیم و در ذخیره‌سازی نیز به‌شدت کمبود داریم و با مشکل مواجه هستیم. با اینکه جزو کشورهایی هستیم که بالاترین میزان ذخایر گاز را دارد اما مخازن ذخیره نداریم و در این بخش روسیه و آمریکا با داشتن ذخایر عظیم گاز، بالاترین میزان ذخیره‌سازی را هم دارند.

وی در خصوص مشکلاتی که در رابطه با تأمین گاز از ترکمنستان وجود دارد، گفت: براساس قراردادی که با ترکمنستان و آذربایجان درخصوص سوآپ داشتیم سالانه حدود 5 تا 10 میلیون مترمکعب گاز از این کشور وارد می‌کردیم. روابط ما با ترکمنستان از سال 1386 کمی دچار چالش شد و به‌دلیل عدم پرداخت پول آن با مشکل مواجه شدیم  و در دولت روحانی هم تنش‌ها درباره گاز بیشتر شد و با ادعای اینکه گاز ترکمنستان کیفیت ندارد از این کشور شکایت کردند، بخشی از این روابط در زمان مسئولیت رستم قاسمی در وزارت نفت با ارائه خدمات فنی و مهندسی و ماشین‌آلات بهبود پیدا کرد.

وضعیت نگران‌کننده استان‌های شمالی در زمستان

سنگدوینی گفت: الآن هم دولت می‌گوید؛ "ترکمنستان به ما گاز نمی‌دهد."، و مطمئناً با سردتر شدن هوا در تأمین گاز برای استان‌های شمالی به‌ویژه گلستان و مازندران با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد.

وی درباره راهکار این چالش بزرگ در طولانی‌مدت گفت: باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که در درازمدت برای واردات گاز به‌سمت روسیه برویم که البته توافق‌نامه‌هایی هم به امضا رسیده است، با این کار هم می‌توان به مصرف داخلی کمک کرد و هم صادرات گاز به ترکیه و از آنجا به اروپا را برنامه‌ریزی کرد.

انتهای پیام/+